Ampiaiset: äärimmäinen opas

Ampiaiset: äärimmäinen opas

Ampiaisia laseissa, ruoissa ja kaikkialla. Pahimmassa tapauksessa ampiaisen pisto. Monet haluavat tietää, miten ympärillä pörräävistä ja monesti aggressiivisista ampiaisista pääsee eroon, niin että kesästä voi taas nauttia. Tässä oppaassa selvitetään, miten ampiaisten pistoja vältetään, miten lähistöllä olevat pesät poistetaan ja miten ampiaisia tarvittaessa torjutaan.

 

Sisältö:

  1. Tietoa ampiaisista
  2. Miksi ampiaiset pistävät
  3. Ampiaisen pistojen välttäminen
  4. Ampiaispesän poistaminen
  5. Ampiaisten torjuminen
  6. Toiminta piston yhteydessä
  7. Lisätietoa ampiaisista

 

Tietoa ampiaisista

Ampiaiset kuuluvat tärkeimpiin marjapensaiden, hedelmäpuiden ja kukkien pölyttäjiin Suomessa. Lisäksi ampiaiset ovat petoeläimiä ja syövät haittahyönteisten toukkia, kuten omenakääriäisen toukkia, jotka aiheuttavat haittaa omenapuille. Ampiaiset ovat siis hyödyllisiä, mutta valitettavasti niiden läsnäolo ei aina ole niin hauskaa.

Jos suurten ampiaisyhdyskuntien (pesien) muodostumisen lähialueille voi välttää, ampiaiset ja ihmiset voivat yleensä elää rauhallisesti rinnakkain. Ulkona syöminen kesällä voi olla lähes mahdotonta ilman ampiaisten vierailua, mutta ampiaiset voi pelotella pois tai pyydystää.

Ampiaiskaudella ampiaisia voi olla todella paljon, minkä vuoksi niiden pitäminen kauempana on yleensä ihmisten pääasiallinen tavoite. Ampiaiset elävät kahden vuoden jaksoissa, eli joka toisesta vuodesta tulee ampiaiskausi, mikäli sään suhteen ei ole tapahtunut mitään poikkeuksellista.

Monet reagoivat voimakkaasti ampiaisen pistoihin, ja pisto voi joka tapauksessa olla erittäin kivulias. Monet ovat myös allergisia pistoille, ja pistot voivatkin aiheuttaa erittäin voimakkaita ja vaarallisia allergisia reaktioita. 

Ampiaisia Vespula vulgaris

Kuva: Ampiaisia [© Soebe, CC-BY-SA-3.0]

Miksi ampiaiset pistävät

Ampiaiset ovat aggressiivisia ainoastaan, kun ne kokevat olonsa uhatuiksi. Valitettavasti ne kuitenkin ärsyyntyvät melko helposti. Myytille maa-ampiaisten suuremmalle myrkyllisyydelle muihin ampiaisiin verrattuna ei ole tieteellistä perustetta. Ongelma on, että ne lähtevät hyökkäykseen samanaikaisesti, kun niiden pesä tallotaan rikki, mikä monesti johtaa pistoihin. Tavalliset ampiaiset reagoivat samalla tavalla, jos niiden pesää vastaan hyökätään. Herhiläiset eivät koostaan huolimatta ole yhtä aggressiivisia kuin muut ampiaissukulaisensa.

Ampiaiset ovat monesti pelottomia ja pörräävät ihmisten ympärillä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ne olisivat aggressiivisia tai hyökkääviä.

 

Ampiaisen pistojen välttäminen

Ampiaisia tulee aina olemaan lähelläsi, vaikka olisit tehnyt minkälaisia ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tahansa ampiaisten määrän vähentämiseksi. Voit kuitenkin tehdä monia asioita, jotta ampiaiset eivät kiinnostu niin paljon juuri sinulta. Viisi parasta tapaa välttää ampiaisten pistot:

  1. Älä käytä hajuvesiä ja värikkäitä vaatteita, kun olet ulkona paikassa, jossa on paljon ampiaisia 
  2. Älä tee rajuja liikkeitä, kun ampiaiset pörräävät ympärilläsi – ne voivat muuten provosoitua ja tulla aggressiivisiksi
  3. Älä juo avoimesta tölkistä tai pullosta, jos se ei ole läpinäkyvä
  4. Älä kulje paljain jalon ulkona ja vie pudonneet hedelmät pois, ennen kaikkea karviaisten kaltaiset pienet hedelmät/marjat, sillä muuten ne saattavat lisätä ampiaisten määrää maassa räjähdysmäisesti 
  5. Peitä lihat, makeat ja muut herkkupalat, jos aiot syödä ulkona

Jos olet allerginen, sinun tulee suorittaa ylimääräisiä varotoimenpiteitä. Pidä allergialääkettä mukanasi, jos olet allerginen. Jos allergia on paha, kanna mukanasi adrenaliinikynää ja hakeudu nopeasti hoitoon, jos sinua pistetään.

 

Ampiaispesän poistaminen turvallisesti

On erittäin helppo poistaa ampiaispesä, etenkin, jos niin tehdään ampiaiskauden alussa, kun pesät ovat pieniä ja niiden sisällä on vain kuningatar. Noudata ampiaispesän poistamisen tarkistuslistaa:

  1. Ampiaispesää poistaessasi käytä suojavaatteita (tai kestäviä kokonaan peittäviä / pitkähihaisia vaatteita) sekä astianpesukäsineitä pistoilta suojautuaksesi.
  2. Poista pesä illalla tai yöllä, kun sää on viileämpi ja ampiaiset eivät ole yhtä aktiivisia.
  3. Jos mahdollista, poista pesä heti ampiaiskauden alettua. Alkukesällä ja keväällä pesät ovat vain pingispallon kokoisia ja niiden sisällä on vain noin 20 munaa. Jos ampiaisnaaraan tai pesän saa poistettua tässä vaiheessa, ongelma ei pääse kasvamaan. Elokuussa pesä voi pahimmillaan olla rantapallon kokoinen ja sisältää jopa 5 000 ampiaista.  
  4. Poista helppopääsyiset pesät muovipussin, imurin tai torjunta-aineiden avulla. Imurin käyttäminen tai pesän sulkeminen nopeasti muovipussin sisään ovat yksinkertaisia ja tehokkaita tapoja poistaa epätoivotut ampiaispesät, kun pesään pääsee helposti käsiksi. Torjunta-aineiden tai -vaahdon avulla myrkkyä voi ruiskuttaa suoraan pesän sisälle. Ampiaiset kuolevat silloin vain muutamassa sekunnissa. Peitä pesän suuaukko ja ruiskuta pesän seinämän läpi.

 Varoitus: jos olet allerginen, sinun ei tule vaarantaa itseäsi pistoille tai yrittää itse poistaa ampiaispesää. 


Valitettavasti aina ei ole helppo nähdä, minne ampiaiset ovat rakentaneet pesänsä, sillä ne rakentavat pesänsä usein saavuttamattomiin paikkoihin, kuten perustuksiin. Silloin muut toimintatavat voivat toimia paremmin. Näin pääset käsiksi saavuttamattomissa paikoissa oleviin ampiaispesiin: 

  1. Vaikeapääsyisten pesien poistaminen ampiaisvaahdolla: Jos pesä on vaikeapääsyisessä paikassa etkä välttämättä näe muuta kuin paikan, josta ampiaiset ryömivät sisään (esimerkiksi raot taloissa), ampiaisvaahto on hyvä vaihtoehto. Se peittää raot ja estää ampiaisia pääsemästä pesään tai poistumasta pesästä.
  2. Poista erittäin vaikeapääsyiset pesät MYRR-aineen ja asennusputken avulla: Jos pesä on rakennettu erittäin vaikeapääsyiseen paikkaan mutta sinulla on ajatus siitä, missä pesän suuaukko on (esim. perustuksissa), voit käyttää sähköasennusputkea. Työnnä paperipallo muutaman sentin putken toisesta päästä sisään. Kaada sen jälkeen Myrr-tuotetta toiselta puolelta. Sen jälken voit työntää putken sisään pesän suuaukkoa kohti ja puhaltaa voimakkaasti (HUOM.: varmista, että et itse hengitä Myrr-tuotetta). Aine leviää siten ympäri pesää ja ampiaiset vievät myrkkyä todennäköisesti kuningattaren luokse, joka kuolee myrkkyyn.

Ampiaispesä toukokuussa

Kuva: Ampiaispesä toukokuussa [© Stick.se]

Ampiaispesä elokuussa

Kuva: Ampiaispesä elokuussa [© Bosyantek, CC-BY-SA-3.0]

Ampiaisten torjuminen

Ampiaisia voi torjua neljässä eri vaiheessa: (1) estämällä pesän rakentamisen, (2) poistamalla pesän, (3) pitämällä ampiaiset etäällä oleskelupaikastasi sekä (4) hoitamalla mahdollisia ampiaisenpistoja. Seuraavat tuotteet sopivat näihin neljään vaiheeseen:

  1. Valeampiaispesät:Ehkäisevä toimenpide, jossa valepesän ansiosta ampiaiset eivät uskalla perustaa pesää lähialueelle. Esimerkiksi Waspinator.
  2. Torjunta-aineet ja vaahdot:Hyvä apu, jos haluat poistaa ampiaispesän nopeasti, turvallisesti ja helposti. Esimerkiksi ampiaisvaahto ja ampiaissuihke.
  3. Ansat: Käteviä ampiaisten pitämiseen poissa esimerkiksi terassilta tai tontilta. Esimerkiksi McPhil-ansa.
  4. Muuta: Talossa on hyvä olla viilentävää geeliä siltä varalta, että jotakuta pistetään. Lisäksi pesää poistaessasi tarvitset suojavarusteita. Tutustu viilentävään geeliin.

 

Toiminta ampiaisenpiston yhteydessä

Hakeudu aina lääkäriin/sairaalaan, jos: 

  • On merkkejä yleisoireista
  • Olet aiemmin saanut yliherkkyysoireita ampiaisen tai mehiläisen pistosta
  • Sinua on pistetty suuonteloon, kaulaan, nieluun tai silmään
  • Lasta tai vanhusta on pistetty monta kertaa

Yleisiä ohjeita myrkytystietokeskuksesta:

  • Poista pistin, jos se on jäänyt ihoon kiinni
  • Paikallista reaktiota voidaan lievittää kostuttamalla ihoa ja levittämällä päälle asetyylisalisyylihappoa sisältävä tabletti (esim. Aspirin) tai ibuprofeenia (esim. Burana, Ibuxin).
  • Jäähdyttäminen/jää tai kortisonivoide voi tietyssä määrin lievittää kipua

Jos olet vakavasti allerginen ampiaisten pistoille: Harkitse siedätyshoitoa hyönteisten myrkkyä vastaan. Tämä rokotustapa tarjoaa yli 80 prosentille allergikoista täydellisen suojan.

 

Lisätietoa ampiaisista

Ampiaisilla on kaksi siipiparia ja munuaisen muotoiset verkkosilmät. Ampiaiset syövät hedelmiä ja mettä, mutta syöttävät toukilleen hyönteisiä, jotka ne ovat pureskelleen tahmeaksi massaksi. Ampiaiset ovat erinomaisia lentäjiä ja niiden näkö on suhteellisen hyvä, minkä ansiosta ne voivat napata hyönteisiä lennosta. Useimpien muiden myrkkypistiäisten tavoin ampiaisten pistin on yhteydessä myrkkyrauhaseen, joka ei irtoa piston yhteydessä vaan jota voidaan käyttää kerta toisensa jälkeen. Kuitenkin ainoastaan naarailla on pistin, joka on muodostunut muotoaan muuttaneesta munanjohtimesta.

Ampiaisyhdyskunnassa on naaraita, koiraita ja työläisiä. Ampiaiset parveilevat/parittelevat kesäkuukausina, minkä jälkeen koiraat kuolevat. Talvehtimisen jälkeen hedelmöittynyt naaras etsii uuden paikan pesälle ja laskee munansa sinne. Kun munista kuoriutuu toukkia, naaras ruokkii niitä, kunnes ne ovat kehittyneet työläisiksi. Ne aloittavat sen jälkeen ampiaisyhdyskunnan rakentamisen. Naaraasta tulee uuden yhdyskunnan kuningatar, minkä jälkeen erityiset työläiset ruokkivat sitä ja se ei tee muuta kuin tuottaa munia.

Ampiaispesä rakennetaan monesti pureskellusta puusta, joka toimii lastulevyn tapaan, kun siihen sekoittuu ampiaisten sylkeä. Pesä voi olla maan alla, se voi riippua esimerkiksi katosta tai se voidaan rakentaa erilaisiin koloihin, kuten linnunpönttöihin ja ullakkotiloihin. Kun pesä on rakennettu, toukat kasvaneet ja kuningatar kuoriutunut (Ruotsissa elokuun lopussa), ampiaiset lähtevät hakemaan sokeria saadakseen "nopeaa" energiaa.

Ampiaiset pistävät tuntiessaan olonsa uhatuiksi tai jos ne yllätetään, esimerkiksi pusertamalla. Ampiaisen pisto voi olla erittäin vaarallinen ampiaisallergikoille. Noin joka kymmenennen suomalaisen arvioidaan olevan allerginen ampiaisille, minkä vuoksi ampiaiset ovat (yhdessä mehiläisten kanssa) Suomen yleisin allergisoiva hyönteinen. Ruotsissa noin yksi ihminen kuolee ampiaisen pistoon vuodessa.

Ampiaisten mustakeltaraidallinen takaruumis on esimerkki aposemantismista ei varoitusväristä. Se osoittaa, että ampiainen pystyy puolustautumaan pedoilta.

Ampiaisten suurimmat viholliset ovat mäyrät, karhut, ketut ja tietyt linnut, jotka hyökkäävät ampiaispesiä vastaan päästäkseen käsiksi ampiaisten toukkiin ja kotiloihin. Tietyssä määrin myös ihminen on ampiaisten vihollinen.

 

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top