Banaanikärpäset: äärimmäinen opas

Banaanikärpäset: äärimmäinen opas

Banaanikärpästen tai hedelmäkärpästen määrä kasvaa räjähdysmäisesti tiettyinä vuodenaikoina. Ne parveilevat kotona olevien hedelmien ympärillä. Naaraan laskevat noin 500 munaa hedelmiin, ja munista tulee uusia kärpäsiä noin viikossa. Ei niin tuoretta! Me näytämme, miten banaanikärpäsistä pääsee eroon.

 

Sisältö:

  1. Tietoa banaanikärpäsistä
  2. Banaanikärpäsen ravinto
  3. Näin banaanikärpäsiä päätyy kotiisi
  4. Banaanikärpästen lisääntyminen
  5. Näin pääset eroon banaanikärpäsistä
  6. Lisätietoa banaanikärpäsistä

 

Tietoa banaanikärpäsistä

Banaanikärpäsiä esiintyy kaikkialla luonnossa, minkä vuoksi on vaikea estää niitä hakeutumasta sisään. Ne seuraavat yleensä kaupasta tuotujen hedelmien perässä. Suomessa banaanikärpäset aiheuttavat eniten ongelmia loppukesästä, jolloin olosuhteet ovat niille edullisimmat.

Kärpäsistä ei itse asiassa ole muuta haittaa kotona kuin se, että niitä voidaan pitää häiritsevinä ja epämiellyttävinä, etenkin, koska ne laskevat tuhansia munia hedelmien päälle ja sisään.

Banaanikärpänen-hedelmäkärpänen

Kuva: Banaanikärpänen/hedelmäkärpänen [© Vengolis, CC-BY-SA-4.0]

 

Banaanikärpäsen ravinto

Banaanikärpänen viihtyy huonelämpötilassa ja käyttää ravinnokseen mikro-organismeja. Nimensä mukaisesti banaanikärpäset pitävät banaaneista mutta myös muista hedelmistä. Lajin englanninkielinen nimi on "fruit fly", minkä vuoksi sitä kutsutaan joskus Suomessakin osuvasti hedelmäkärpäseksi.

Banaanikärpäset rakastavat ylikypsiä tai vahingoittuneita hedelmiä, minkä lisäksi ne syövät muun muassa roskissa ja viininjäämissä olevia mikro-organismeja.

 

Näin banaanikärpäsiä päätyy kotiisi

Banaanikärpäskaudella, lähinnä loppukesästä, kun suomalaiset puutarhahedelmät kypsyvät, banaanikärpäsiä hakeutuu monesti ulkoa sisään.

Banaanikärpäsiä saa monesti mukaansa myös kaupoista ostettavien hedelmien mukana. Munat, jotka on laskettu hedelmässä olevaan vahingoittuneeseen osaan tai koloon, eivät välttämättä näy paljaalla silmällä, mutta ne voivat aiheuttaa yhtäkkiä lukuisten banaanikärpästen kuoriutumisen. 

 

Banaanikärpästen lisääntyminen

Banaanikärpäset elävät korkeintaan 30 päivää, mutta jos ravintoa on paljon tarjolla, ne pystyvät tuottamaan paljon jälkeläisiä elinaikanaan. Kärpästen lisääntymiskyky on uskomaton. Kehittymien munasta täysikasvuiseksi kärpäseksi vie vain noin kahdeksan päivää, ja koska kukin naaras laskee noin 500 munaa, on tärkeää yrittää vähentää kärpästen kehittymistä kaikin tavoin.

Koska banaanikärpäset lisääntyvät niin nopeasti, niitä käytetään paljon tutkimuksissa sekä pelagisten akvaariokalojen elävänä ravintona.

 

Näin pääset eroon banaanikärpäsistä

Käytännössä me kaikki kohtaamme banaanikärpäsiä jossain vaiheessa, ja koska ne ovat melko herkkiä ja elävät vain lyhyen aikaa, niiden poistaminen on helppoa sopivin toimenpitein:

  1. Ansat: Voit valmistaa helposti oman ansan sekoittamalla lasiin yhden osan vettä, yhden osan astianpesuainetta, yhden osan etikkaa ja kaksi osaa hunajaa. Kärpäset hakeutuvat sekoituksen luokse ja hukkuvat siihen. Valitettavasti tämänkaltaisten ansojen teho loppuu lyhyeen ja sekoitus tulee vaihtaa jo seuraavana päivänä. Sen vuoksi pidemmän päälle voi olla tehokkaampaa ja halvempaa ostaa valmista houkutinta sisältävä banaanikärpäsansa.
  2. Torjunta-aineet: lentävien hyönteisten torjunta-aineet tehoavat myös banaanikärpäsiin, mutta varo suihkuttamasta hedelmiin ja elintarvikkeisiin.
  3. Tuuleta kunnolla ja laske sisälämpötilaa, jos mahdollista.
  4. Poista ravinto ja "lastenhuone": 
    1. Säilytä ylikypsiä ja vahingoittuneita hedelmiä jääkaapissa.
    2. Älä jätä ruokaa tai esimerkiksi viininjäämiä esille.
    3. Pidä kotitalousjätteet suljettavassa astiassa.
    4. Siivoa keittiö kunnolla ja poista kaikki toukkien "lastenhuoneet" esimerkiksi puhdistamalla kunnolla pesualtaan, johtoliitokset ja lattiakaivon harjalla ja astianpesuaineella.
    5. Jotkin ruukkukasvit houkuttelevat hedelmäkärpäsiä ja tarjoavat niille ravintoa. Pystyt näkemään, mitkä. Hankkiudu niistä eroon tai aseta ne ulos, jos mahdollista.

Jos olet suorittanut edellä mainitut toimenpiteet joka viikko kolmen viikon ajan, banaanikärpästen pitäisi olla poissa.

 

Lisätietoa banaanikärpäsistä

Banaanikärpäset kuuluvat mahlakärpäsiin. Kärpäsen ruumis on tavallisesti 2–2,5 millimetriä pitkä, ja se on saanut nimensä siitä, että sitä esiintyy usein hedelmien läheisyydessä. Kärpänen elää noin kuukauden, jos lämpötila on 29 °C. Banaanikärpäsiä kutsutaan joskus myös hedelmäkärpäsiksi, mikä on luultavasti peräisin lajin englanninkielisestä nimestä "fruit flies".

Banaanikärpäsen ulkonäköä ja erityispiirteitä on vaikea nähdä paljaalla silmällä. Niiden silmät ovat tiilenpunaiset ja ruumis yleensä keltaruskea. Selässä on poikittaiset mustat renkaat. Naaraat ovat noin 2,5 millimetrin mittaisia ja koiraat hieman pienempiä, minkä lisäksi niiden takaruumis on tummempi ja siinä on huomattava musta täplä.

Banaanikärpänen käy elinkaarensa aikana läpi täydellisen muodonmuutoksen. Se kehittyy ensin munasta toukaksi, josta tulee myöhemmin kotelo. Kotelon sisällä kärpänen kehittyy täysikasvuiseksi.

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top