Hiiret: äärimmäinen opas

Möss - guide

Hiiret hakeutuvat talvisin usein taloihin ja kesämökkeihin etsiessään ravintoa ja lämpöä. Parhaassa tapauksessa se ei johda muuhun kuin hiiren jätösten siivoamiseen, mutta hiiret voivat aiheuttaa myös aineellisia vahinkoja. Ne voivat esimerkiksi järsiä sähköjohtoja poikki, mikä voi pahimmassa tapauksessa johtaa tulipaloon. Hiirioppaassamme on kerrottu, miten estät hiiriä pääsemästä sisään ja miten hiiriä voi torjua pitkäkestoisesti.​

 

 

Sisältö:

  1. Tietoa hiiristä
  2. Vahingot ja sairaudet
  3. Hiiriongelman havaitseminen
  4. Ennaltaehkäisevättoimenpiteet
  5. Hiirten torjunta
  6. Lisätietoa hiiristä

 

 

Tietoa hiiristä

Suomessa elää monia eri hiirilajeja. Taloihin hakeutuvia haittaeläiminä pidettäviä hiirilajeja ovat ennen kaikkea kotihiiri ja metsähiiri. Luonnossa hiirillä on monia luonnollisia vihollisia, mutta talojen sisällä niiden ei juurikaan tarvitse varoa petoeläimiä.

Kotihiiret elävät nimensä mukaisesti ihmisasumuksissa, yleensä ullakolla, lattioiden alla tai seinien sisällä.

Metsähiirten luonnollinen asuinpaikka on ulkona, mutta kylminä kuukausina ne hakeutuvat sisätiloihin etsiessään suojaa ja lämpöä.

Kuva: Isometsähiiri, Apodemus flavicollis [© Vojtech Dostál, CC-BY-SA-3.0]

 

Vahingot ja sairaudet

Hiiret voivat aiheuttaa allergioita ja levittää jätöstensä kautta sairauksia, esimerkiksi salmonellaa ja myyräkuumetta. 

Aineelliset vahingot ovat terveyteen kohdistuvia vahinkoja yleisempiä. Yleensä ne kohdistuvat huonekaluihin, elintarvikkeisiin ja vastaaviin, jotka joko järsitään rikki tai likaantuvat virtsasta ja ulosteista. Aineelliset vahingot ovat suuria, jos ne kohdistuvat rakennusmateriaaleihin, kuten esimerkiksi eristeisiin tai kipsilevyihin, tai kuitukaapeleihin. Kaikkein vaarallisinta on sähköjohtojen jyrsiminen – se voi pahimmassa tapauksessa johtaa tulipaloon.

 

Hiiriongelman havaitseminen

Hiiret lisääntyvät erittäin nopeasti, joten on tärkeää, että hiiriongelma havaitaan ja siihen reagoidaan mahdollisimman nopeasti. Seuraavat merkit voivat viitata hiiriin talossa:

  1. Jätökset ovat tummia ja 3–8 mm pitkiä.Hiiri tuottaa 50–80 jätöstä yössä ja tekee jätöksensä usein kaappeihin tai listoja pitkin.
  2. Öiset raapimisäänet viittaavat hiiriin, etenkin, jos ääni kuuluu ullakolta, seinistä tai lattian alta.
  3. Haju:Vahva ammoniakkiin viittaava haju viittaa hiiren virtsaan. Haju voi jäädä huoneisiin myös hiiriyhdyskunnan hävittämisen jälkeen.
  4. Jäljet pölyisissä paikoissa viittaavat hiiriin.Voit yrittää ripotella hienoja jauhoja tai talkkia paikkaan, jossa epäilet hiirten liikkuvan, ja tarkistaa seuraavana päivänä, onko sinne jäänyt jälkiä.
  5. Listoja, seiniä ja muita esineitä pitkin juoksentelevien hiirten turkissa oleva rasva ja lika jättävät joskus jälkeensä hankausjälkiä ja rasvatahroja.
  6. Mikäli hiiriä on paljon, talosta voi löytyä rasvasta, virtsasta ja liasta koostuvia pieniä pylväsmäisiä kasoja.Ne voivat olla jopa 4 cm korkeita ja n. 1 cm leveitä.
  7. Mahdolliset pesänrakennusjäljet näkyvät yleensä pehmeissä materiaaleissa, kuten eristeissä ja pehmusteissa.

Tutustu myös yksityiskohtaiseen oppaaseemme hiirten yleisesti jättämistä jäljistä ja niiden merkityksestä.

Jos olet varma, että talossa on hiiriä, sinun tulee seuraavaksi selvittää, missä ne piileksivät. Siten voit suojata oikeita paikkoja ja torjua hiiriä oikeissa paikoissa. Hiirten piilopaikkojen löytäminen ei ole niin vaikeaa, jos tiedät, mistä etsiä.

 

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet

On olemassa monia asioita, joiden avulla voit ehkäistä hiirihyökkäyksen joko osittain tai kokonaan. On tärkeä tiivistää raot, niin että hiiret eivät pääse sisälle, sekä vähentää mahdollisten ravinnonlähteiden määrää. On olemassa joitakin tavallisia paikkoja, joiden kautta hiiret yleensä pääsevät sisään. Niiden tiiviys tulee varmistaa erityisen hyvin. 

Ulkona. Seuraavat toimenpiteet auttavat sinua estämään hiiriä oleskelemasta talon ympärillä: 

  1. Paikallista mahdolliset aukot perustuksissa ja ilmanvaihtokanaviassa. Peitä ne metalliverkolla (silmäkoko 5 mm ja langan paksuus 0,7 mm). Hiiri pääse läpi jo 7 millin reiästä, joten ole huolellinen.
  2. Leikkaa ruoho lyhyeksi talon ympäriltä, sillä se poistaa tehokkaasti hiiren suojapaikat ja jättää hiiret alttiimmiksi vaaroille. 
  3. Vältä pensaita, puita, köynnöksiä ja kasveja talon ulkoseinän lähellä. Myöskään halkopinoja tai ulkokalusteita ei tulisi säilyttää ulkoseinän lähellä, sillä hiiret voivat yltää niiden kautta ylempänä talon seinässä oleviin aukkoihin.
  4. Älä ruoki lintuja tai kotieläimiä talon lähellä. Jos teet niin, varmista, että poistat jäänteet ruokkimisen jälkeen.
  5. Varmista, että roska-astian kansi menee kunnolla kiinni. Mahdollinen komposti tulee sijoittaa kauas talosta ja pitää suljettuna.
  6. Pidä terassin ja muiden vastaavien rakennelmien alapuoli siistinä. Vältä sekasotkua yleisesti.

Sisällä. Seuraavat toimenpiteet auttavat sinua estämään hiiriä pääsemästä talon sisään:  

  1. Tiiviistä ovet, ikkunat, ilmanvaihtoaukot ja muut mahdolliset aukot ulkoa.
  2. Varmista, että työtason alla olevat putkiliitokset ovat tiiviitä ja että keittiön ja ruokakomeron ovet menevät tiiviisti kiinni. Varmista myös, että lattiakaivot ovat kunnolla kiinni ja että niissä on vettä.
  3. Pidä talo puhtaana, etenkin kellari ja ullakko. Varmista, että tähteitä, steariinikynttilöitä, muruja ja muita hiirille syötäväksi kelpaavaa ei ole. Siivoa mökki tavallista huolellisemmin, jos olet poissa pidemmän aikaa.
  4. Älä aseta pakkauksia suoraan lattialle. Siirrä ruoka-aineet suljettaviin muoviastioihin tai sijoita ne hyllyille kauas lattialta.
  5. Tarkista ruokakomero ja muut ruoan säilytykseen käytetyt tilat – suljettavat muoviastiat pitävät hiiret poissa.

 

Hiirten torjunta

Seuraavaksi kerromme eri tilanteisiin sopivista hiirten torjuntatavoista:

  1. Hiirenloukut eli perinteiset jousimekanismiloukut. Sijoittele useita ympäri taloa.
  2. Sähköiset hiirenloukut tappavat hiiriä voimakkailla sähköiskuilla kärsimystä aiheuttamatta. Niihin voi asettaa syötiksi esimerkiksi pekonia, savustettua lohta tai kissanruokaa. Mikäli hiiri jää loukkuun, loukun sisältö hävitetään kotitalousjätteiden mukana. Vain sisäkäyttöön.
  3. Automaattiset mekaaniset loukut ovat kehittyneitä järjestelmiä, jotka sopivat laajamittaisen hiiriongelman torjumiseen tai torjuntaan suurella alueella.Ne viritetään CO2-patruunalla, minkä jälkeen ne nappaavat automaattisesti 24 saalista. Esim. Goodnature A24.
  4. Ultraäänikarkotin on moderni tapa pitää hiiret poissa.Ääni häiritsee hiiriä mutta ei ihmisiä tai lemmikkejä (kesyjä jyrsijöitä lukuun ottamatta). Ultraääntä tulee aina täydentää toisenlaisella torjuntatavalla/loukulla, jotta hiiret eivät totu ääneen.
  5. Elävänä pyytävät ansat tarkoittavat sitä, että sinun ei tarvitse vahingoittaa eläimiä vaan voit päästää ne vapaaksi luontoon kaukana talostasi. Hiirten pyytäminen ja kuljettaminen voi olla stressaavaa sinulle, mutta ennen kaikkea hiirille. On myös tärkeää, että ansa tarkastetaan päivittäin luonnonsuojeluviraston sääntöjen mukaisesti, niin että käsittely on niin inhimillistä kuin mahdollista.
  6. Jos et pääse yrityksistäsi huolimatta eroon hiiristä, ota yhteyttä torjuntayritykseen, joka suorittaa ammattimaisen saneerauksen.

Kyse ei ole ainoastaan parhaan hiirenloukun käytöstä, sillä hiiriä tehokkaasti houkutteleva syötti ja syötin käyttäminen oikealla tavalla ovat aivan yhtä tärkeitä tekijöitä.

Torjuntatavasta riippumatta muista aina ennaltaehkäisevät toimenpiteet. Siten voit estää hiiriongelmaa muodostumasta uudelleen.

Tutustu myös muihin aiheeseen liittyviin blogikirjoituksiin: Goodnature-hiilidioksidiansa ja sähköinen Victor Multi-kill -ansa. On myös olemassa hellävaraisia tapoja päästä eroon hiiristä.

 

Lisätietoa hiiristä

Kotihiiret elävät pitkälti samoilla alueilla kuin me ihmiset.Kotihiiret ovat kaikkiruokaisia, mutta parhaiten niille maistuvat siemenet ja vilja. Kotihiiren ruumis on noin 9 cm pitkä ja häntä suunnilleen yhtä pitkä. Hiiren selkäpuoli on harmaan- tai kullanruskea ja vastapuoli harmaanvalkoinen tai keltainen. Hiirellä on pienet silmät ja korvat. Kotihiiren jätös on noin 6 mm pitkä ja pitkulaisempi kuin metsähiiren jätös.

Metsähiiret elävät luonnossa mutta hakeutuvat talvikuukausina sisätiloihin etsiessään suojaa, lämpöä ja ravintoa.Ne syövät lähinnä kasviravintoa, kuten pähkinöitä, silmuja ja ituja, mutta ovat kuitenkin kaikkiruokaisia ja voivat sisätiloissa syötä jopa saippuaa, steariinia, kittiä tai muuta ravintoarvoltaan vähäistä ruokaa. Isometsähiiri on n. 9–13 cm pitkä ja sillä on suunnilleen yhtä pitkä häntä. Pikkumetsähiiri, jota Suomessa ei tavata, on kotihiiren tavoin noin 9 cm pitkä, ja sen häntä on hieman sitä lyhyempi. Metsähiirien selkäosa on kullan- tai punaruskea ja vatsaosa on valkoinen. Metsähiirillä on huomattavasti kotihiirtä suuremmat silmät ja korvat. Niiden jätökset ovat kotihiiren vastaavia lyhyempiä ja paksumpia.

 

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top