Hyttyset: äärimmäinen opas

Hyttyset: äärimmäinen opas

Hyttyset tarkoittavat monille kesän pahinta riesaa. Niistä voi kuitenkin päästä eroon monin eri tavoin. Olemme keränneet tänne kaiken tietämisen arvoisen hyttysistä. Hyttysoppaassa kerrotaan siitä, keitä hyttyset häiritsevät eniten, minkälaisia hyttysiä on olemassa ja tietenkin miten hyttysvaivasta pääsee eroon.  

 

Sisältö:

  1. Tietoa hyttysistä
  2. Eri hyttystyypit
  3. Kenen kimppuun hyttyset käyvät?
  4. Kätevää ennaltaehkäisevää suojaa
  5. Hyttysten ja hyttystenpistojen välttäminen
  6. Hyttystenpistojen aiheuttaman kutinan lievittäminen
  7. Tärkeitä asioita matkalla
  8. Lisätietoa hyttysistä

 

Tietoa hyttysistä

Hyttysiä esiintyy lähes kaikentyyppisissä ilmastoissa, aina arktisilta alueilta tropiikkiin. Ne selviävät sekä kylmistä talvista että kuivista kausista.

Lajista riippuen hyttyset voivat lisääntyä kaikentyyppisissä vesissä. Naaras parittelee ainoastaan kerran elämässään, sillä se pystyy varastoimaan parittelusta saamiaan siittiöitä kehossaan olevissa pusseissa ja sitten hedelmöittää munat itse sopivaan aikaan ja sopivissa olosuhteissa.

Pistävät hyttyset aiheuttavat ongelmia ihmisille ja eläimille. Ne voivat olla suuri riesa ja pitää ihmisen valveilla koko yön. Mutta mikä pahinta, monissa maissa ne levittävät sairauksia, jotka voivat olla tappavia.

 

Eri hyttystyypit

Pistävä hyttynen – Ruotsissa on 49 hyttyslajia ja maailmassa on 3531 lajia 111 eri heimossa. Ruotsin yleisimmät hyttyset voidaan jaotella kahteen pääryhmään: metsähyttysiin ja tulvahyttysiin.

Metsähyttysille (Aedes communis) on ominaista, että ne eivät pistä heti (ne pyörivät kohteen ympärillä). Metsähyttyset ovat aktiivimpia aamu- ja iltahämärässä ja pistää yleensä nilkkojen ja ranteiden seudulle. Metsähyttyset kuoriutuvat talvehtivista munista aikaisin keväällä hieman lumien sulamisen jälkeen. Ne ovat yleensä aktiivisimmillaan kesä- ja heinäkuussa, ja niiden aktiivisuus on huipussaan juhannuksen aikaan. Hyttyset eivät voi lentää pitkälle, noin kaksi kilometriä kuoriutumispaikastaan, ja ne elävät noin kaksi kuukautta kuoriutumisensa jälkeen.

Tulvahyttyset (Aedes sticticus) on aggressiivisin Ruotsissa esiintyvä hyttyslaji, joka eksyy joskus myös Suomeen. Se pistää kohdettaan välittömästi, minkä lisäksi se on aktiivinen päivisin ja voi pistää sekä kirkkaassa auringonvalossa että iltahämärässä. Tulvahyttynen voi lentää jopa 20 kilometriä kuoriutumispaikastaan ja on aktiivinen syyskuuhun saakka.

Ruotsissa tulvahyttysiä on paljon Daljoen alajuoksulla johtuen toistuvien tulvien luomista suotuisista olosuhteista. Tulvahyttynen laskee munansa tulva-alueille nimensä mukaisesti.

Hyttysen munat voivat selvitä useamman vuoden ja kuoriutuvat vasta altistuttuaan kuivuudelle ja sen jälkeen vedelle. Näin voidaan varmistaa suotuisat olosuhteet (sateinen kesä), jolloin useampi hyttyssukupolvi voi kuoriutua samaan aikaan, mikä joskus aiheuttaa suuria hyttysmääriä.

/var/folders/5q/f3mfyzrn51v1p0fbg5ztd8vwpxrfjv/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/577px-Mygga1.jpg

Kuva: Hyttynen karviaisen päällä [© Anders Bjurnemark, CC-BY-SA-3.0]

Kenen kimppuun hyttyset käyvät?

Ihmisen hien haju määrittelee sen, kenen kimppuun hyttyset mieluiten käyvät. Vielä ei tiedetä tarkasti, miten se tapahtuu ja miksi näin on. Osa ihmisistä erittää muita enemmän hiilidioksidia, mikä voi olla selitys. Alkoholin vaikutuksen alaisena verta kulkeutuu enemmän pintaverisuoniin ja hiilidioksidia erittyy enemmän, joten humalassa oleva ihminen on hyttysen kannalta houkuttelevampi kohde. 

 


 Vinkki: katso, joudutko hyttysten pistämäksi harvemmin vai useammin kuin muut samassa paikassa olevat. Jos hyttyset pistävät sinua useammin, olet luultavasti houkuttelevampi hyttysten mielestä ja sinun tulisi suojautua paremmin.


 

Kätevää ennaltaehkäisevää suojaa

Itsestään selvin mutta ei välttämättä helpoin tapa suojautua hyttysiltä on välttää paikkoja, joissa hyttysiä esiintyy. Se on varmin tapa välttää hyttysenpistot, jos se vain on mahdollista.

  1. Pyri mahdollisuuksien mukaan välttämään kaikenlaisia vesistöjä, kuten puroja, järviä ja lampia. 
  2. Tavalliset hyttyset ovat aktiivisimmillaan hämärässä, joten silloin on hyvä suojautua erityisen hyvin. Tulvahyttyset ovat aggressiivisempia ja hyökkäävät jopa auringonvalossa keskellä päivää.

Tarkista myös piha ja lähiympäristö. Varmista ennen kaikkea: 

  1. Että tontilla ei ole seisovaa vettä missään, sillä hyttyset voivat laskea munansa sinne. Poista kaikki seisova vesi (rännit, vanhat ruukut, lintualtaat, kottikärryt, vanhat autonrenkaat jne). 
  2. Myös puskien ja vesakkojen poistaminen helpottaa, sillä silloin hyttyset kulkeutuvat helpommin tuulen mukana pois eivätkä voi piiloutua linnuilta, lepakoilta ja muilta pedoilta.

 

Hyttysten ja hyttystenpistojen välttäminen

Hyttysiltä suojaavat tuotteet tarjoavat tietenkin parasta ja joustavinta suojaa. Sopivin suoja riippuu kulloisestakin tilanteesta. Alla on ehdotuksia suojautumistavoista muutamassa tavallisessa tilanteessa:

Sisätiloissa kotona tai mökillä:

  1. Hyttysverkko ovissa ja ikkunoissa on aina hyvä tapa vähentää sisälle pääsevien hyttysten määrää.
  2. Suoja-alueet, jotka poistavat hyttyset täysin yhdestä tai useammasta huoneesta, esimerkiksi olohuoneen, keittiön ja makuuhuoneen.

Ulkona tontilla, pihalla, parvekkeella jne.:

  1. Hyttystentorjunta-aineet, joita levitetään keholle, tarjoavat aina hyvää perussuojaa, kun hyttysistä ei voi kokonaan päästä eroon ulkona.
  2. Suoja-alueet ovat käteviä – ne pitävät hyttyset poissa noin 20 m2 alueelta, esimerkiksi terassilta.
  3. Hyttyspyydykset ja hyttyskoneet voivat vähentää hyttysten määrää huomattavasti suurella alueella, kuten tontilla.

Leirintäalueella, retkellä, vaelluksella, kalastamassa jne.:

  1. Hyttystentorjunta-aineet , joita levitetään keholle, tarjoavat aina hyvää perussuojaa ja ovat melkein välttämättömiä paikoissa, joissa on paljon hyttysiä.
  2. Kannettavat suoja-alueet pitävät erinomaisesti hyttyset etäällä veneestä tai leirintäaluepaikasta.

Ulkomailla matkattaessa on erityisen tärkeää huolehtia suojautumisesta, sillä monissa maissa esiintyy hyttysten levittämiä vaarallisia tauteja, kuten malariaa. Lisätietoja on kohdassa Tärkeitä asioita matkalla.

Voit ostaa hyttysten torjuntaan sopivia tuotteita täältä.

 

Hyttystenpistojen aiheuttaman kutinan lievittäminen

Lääkepohjaiset kuurit:

  1. Murenna yksi asetyylisalisyylihappoa sisältävä tabletti veteen ja levitä pistoalueelle.
  2. Alumiiniasetotartraattigeeli lievittää epämukavaa tunnetta, Xylocain-voide toimii pahemmissa tapauksissa.
  3. Jäähdytä kylmällä vedellä tai levitä päälle alumiiniasetotartraattia tai kylmäbalsamia. Mieto hydrokortisonivoide voi myös auttaa.
  4. Ehkäise ja hoida kutinaa ja turvotusta ottamalla tavallista allergialääkettä, joka sisältää antihistamiinia. Siten keho ei reagoi niin voimakkaasti pistoon. Saatavana apteekista.

Kotiäidin vinkki:

  1. Älä raavi, muuten tilanne voi pahentua (se on nyt tieteellisesti todistettu).
  2. Anna kosteiden kurkkuviipaleiden kuivua pistoskohdan päällä.
  3. Oma sylki lievittää kutinaa ilman infektioriskiä.

 

Tärkeitä asioita matkalla

Monissa maissa hyttyset levittävät vaarallisia ja joskus jopa tappavia tauteja, kuten malariaa. Sen vuoksi on erittäin tärkeää suojautua oikein:

  1. Hyttystentorjunta-aineita tulee aina ottaa mukaan matkalle. Käytä illalla ja myös päivällä, jos kohteessa esiintyy päivällä pistäviä hyttysiä. On hyvä ottaa mukaan suomalaisia tuotteita lapsille ja raskaana oleville, sillä monet ulkomaalaiset aineet sisältävät mahdollisesti haitallisia aineita. Siinä kerrotaan, mitä tuotteita lasten tulisi käyttää.
  2. Hyttysverkko on äärimmäisen tärkeä monissa maissa, jos ilmastointia ei ole. Se on tärkeä myös esimerkiksi lastenvaunuissa tai sängyssä, jos haluaa olla erityisen tarkka. Hyvien ja sopivien tuotteiden löytäminen voi olla vaikeaa joissakin maissa, joten suosittelemme verkon ottamista mukaan kotoa.
  3. Kannettavat suoja-alueet ovat käteviä matkalla. Ne ovat hajuttomia ja ne voi ottaa mukaan hotellihuoneeseen, ravintolaan ja muualle.

Muutamia muita tapoja vähentää hyttysenpistojen riskiä:

  1. Pidä ilmastointi päällä ja ikkunat sekä ovet suljettuina.
  2. Mikäli ilmastointia ei ole, edellytä hyttysverkkoa ikkunoihin ja oviin.
  3. Jos ilmastointia ei ole, käytä tuuletinta makuuhuoneessa. Se saa hyttyset menettämään suuntavaistonsa ja vähentää piston todennäköisyyttä.

Ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä huolimatta on aina riski joutua hyttysen pistämäksi. Sen vuoksi sinun tulee aina tutustua matkakohteeseen ja siellä esiintyviin tauteihin. Lisätietoja saa esimerkiksi osoitteesta se 1177 Vårdguidens "Reseråd för olika länder" (Ruotsiksi). VaccinationsGuiden - sivustolla (ruotsinkielinen) on hyviä rokotusvinkkejä ja matkailijaan terveyteen liittyviä neuvoja.

Ota ne rokotukset tai lääkkeet (esimerkiksi rokotus Japanin aivokuumetta vastaan tai malarialääkitys), joita tartunnan ehkäisy edellyttää. Valitettavasti kaikkia tauteja, kuten zikavirusta, vastaan ei ole lääkkeitä tai rokotteita, joten huolehdi joka tapauksessa kaikista tarpeellisista toimenpiteistä hyttystenpistojen estämiseksi. 

 

Lisätietoa hyttysistä

Kuten sanottua, hyttysiä on paljon erilaisia. Jotkin niistä levittävät tauteja, toiset eivät. Suomessa esiintyvät hyttyset levittävät harvoin ihmisiin tarttuvia tauteja, mutta lämpimissä maissa hyttyset voivat levittää vakavia virusten aiheuttamia tauteja, kuten malariaa, zikaa ja dengue-kuumetta.

Suurin osa hyttysistä etsii ravintoa auringonlaskusta alkaen. Kumpikin sukupuoli elää medestä ja hedelmistä saatavalla ravinnolla. Sen lisäksi naaras tarvitsee verta ja veren sisältämiä proteiineja, jotta munat voivat kehittyä. Parittelun jälkeen naaras lähtee etsimään verta. Naaras hyödyntää tarkkoja aistejaan kohteen erittämien hajujen, hiilidioksidin, lämmön ja kosteuden paikallistamiseen. Aikuiset hyttyset voivat lentää useampia kilometrejä ruokaa etsiessään, ja naaras seuraa jälkiä vastatuuleen, kunnes se löytää kohteensa.

Hyttysenpisto tarkoittaa, että naaras on lävistänyt kohteen ihon imukärsällään ja imenyt verta verisuonesta. Hyttynen imee omaa painoaan vastaavan määrän verta. Samalla, kun hyttynen imee verta, se erittää sylkeä, joka toimii hyytymistä estävällä tavalla. Siten veri ei hyydy vaan jatkaa valumistaan. Kutiavaa rakkulaa ei aiheuta itse pisto vaan allerginen reaktio siihen.

Kohteesta saatu veri käynnistää munantuotannon ja tarjoaa munien kehittymisen edellyttämiä ravintoaineita. Hyttynen muuntautuu sen jälkeen neljässä vaiheessa munasta toukaksi, koteloksi ja lopulta aikuiseksi. Munia on lajista riippuen 30–350. Ne hedelmöitetään naaraan säilömällä spermalla juuri ennen laskemista.

Hyttysten munat ovat suippoja ja n. 1,5 mm kokoisia. Munat lasketaan joko vettä ympäröiville pinnoille, pieniin kelluviin toisiinsa kiinnittyneistä munista koostuviin rakennelmiin tai yksitellen veden pinnalle. Myös tämä riippuu hyttyslajista.

Munat kuoriutuvat muutaman päivän kuluttua ja toukat uivat vapaasti. Toukat saavat ravintoa pyydystämällä vedessä olevia orgaanisia hiukkasia suunsa harjasten avulla. Voidaan sanoa, että hyttysten toukat saalistavat vedessä olevia leviä, kasveja ja orgaanista materiaalia. Tietyt hyttyset saavat ravintonsa monesta erisyvyydestä, kun taas toiset voivat hankkia ravintoa vain veden pinnalta.

 

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2025 Stick AB
To top