Kärpäset: äärimmäinen opas

Kärpäset: äärimmäinen opas

Kärpäsiä ruuassa, kärpäsiä katossa, kärpästen jätöksiä ikkunassa. Ihmisten koteihin kesäisin tunkeutuvat kärpäset häiritsevät monia. Asiaa ei paranna se, että kärpäset ovat ruokamyrkytysten yleisin aiheuttaja ulkotarjoiluissa. Oppaamme sisältää lisätietoja kärpäsistä ja niiden torjunnasta.

 

Sisältö:

  1. Tietoa kärpäsistä
  2. Kärpäset ja taudit
  3. Kärpäsongelman havaitseminen
  4. Kärpästen torjunta
  5. Lisätietoa kärpäsistä

 

Tietoa kärpäsistä

Suomen yleisimmät kärpäslajit ovat huonekärpänen, raatokärpänen, ullakkokärpänen ja banaanikärpänen ('tutustu banaanikärpäsoppaaseen').

Huonekärpänen on yleisin sisätiloissa tavattava kärpäslaji. Se on myös yksi maailman laajimmalle levinneistä eläinlajeista.

Kärpäset voivat laskea jopa 500 munaa, joista toukat kuoriutuvat yhdessä päivässä. Lisäksi kärpäsnaaraat ovat hedelmällisiä vain 36 tuntia kotelosta poistumisen jälkeen. Toisin sanoen kärpäsille edullisissa olosuhteissa kärpäset voivat lisääntyä räjähdysmäisesti.

 

Kärpäset ja taudit

Kärpäset voivat liata elintarvikkeita tai laskea munia hedelmiin, lihatuotteisiin tai juustoihin. Lisäksi kärpäsiä pidetään haittaeläiminä, sillä ne voivat levittää vakavia tauteja, kuten salmonellaa ja E-colia.

Kärpäset ovat itse asiassa yleisin ruokamyrkytysten syy ulkotarjoiluissa Suomessa.

Husfluga - Musca domestica

Kuva: Huonekärpänen, Musca domestica [© Kamranki, CC-BY-SA-3.0]

Kärpäsongelman havaitseminen

Kotona olevat kärpäset on yleensä nopea ja helppo havaita:

  • Näkemällä kärpästen lentelevän roskien ja muiden asioiden ympärillä
  • Löytämällä jätöksiä (pieniä nuppineulan kokoisia mustia/tummia tahroja) ikkunalaudoilta, ikkunoista tai seinistä
  • Löytämällä toukkia, mikä tarkoittaa, että paikasta on voinut tulla munintapaikka ja että kärpäsiä voi olla pian lukuisia

Kärpäset hakeutuvat kylminä kuukausina monesti ullakkotiloihin ja seinien sisälle, jossa on lämmintä ja suojaisaa.

 

Kärpästen torjunta

Yksittäiset kärpäset voi hoidella perinteisellä kärpäslätkällä tai rullalle kierretyllä sanomalehdellä. Jos kärpäsiä on paljon tai jos et halua juosta niiden perässä, voi olla hyvä ottaa vähän enemmän voimaa käyttöön:

 

Lisätietoa kärpäsistä

Maailmassa on noin 100 000 kärpäslajia ja Suomessakin tuhansia. Kärpäset kuuluvat kaksisiipisten lahkoon (Diptera). Latinankielinen nimi tulee sanoista di = kaksi ja ptera = siivet. Tähän lahkoon kuuluvilla hyönteisillä on vain yksi siipipari, mikä erottaa ne muista hyönteislahkoista. Kärpästen alalahko eroaa muista lajeista myös siinä, että tuntosarvet ovat päätä lyhyemmät.

Kärpäsiä on useita eri lajeja, esimerkiksi maailman suurin kärpänen Gauromydas heros (Asiloidea) on 7 senttimetriä pitkä, kun taas maailman pienin kärpänen Euryplatea nanaknihali vain 0,4 mm eli hieman suolakidettä pienempi.

Kärpäsillä on liikkuva pää ja verkkosilmät. Kärpästen takaruumiissa on yleensä sukasia ja ylähuuli peittää alaleuan. Suu on kehittynyt ravinnon puhkaisemiseen ja imemiseen tai ravinnon latkimiseen.

Kärpäset ovat tärkeitä pölyttäjiä. Luultavasti jonkinlainen kärpänen oli maailman ensimmäinen pölyttäjä ja siten loi edellytykset maailman suurelle ekosysteemille.

Diptera

 

 

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top