Koit: äärimmäinen opas

Koit Tineola Bisselliella

Vaatekomeroon pesiytyneet vaatekoit havaitsee useimmiten, kun komerosta otetussa vaatteessa on outoja reikiä. Olemme keränneet tänne kaiken tietämisen arvoisen koiperhosista. Oppaassa kerrotaan koin toukista ja koiperhosista, sen määrittämisestä, onko reikä koin aiheuttama vai ei, sekä tietenkin koiden torjunnasta.  

 

Sisältö:

  1. Tietoa koista
  2. Koi vai turkiskuoriainen
  3. Koilajeja ja kuvia
  4. Koiongelman ennaltaehkäisy
  5. Koiden torjunta
  6. Siivouksen tarkistuslista
  7. Lisätietoa koista

 

Tietoa koista

Maailmassa on paljon erilaisia koita (yöperhosia). Suomessa esiintyy kymmeniä koilajeja, ja niistä yleisimmät haittaeläimet ovat vaatekoi, turkiskoi ja keittiökoisa.

Koit, koisat tai koiperhoset tulevat sisään yleensä keväisin. Yksi koiden haastavimmista piirteistä on se, että ne voivat aiheuttaa suurta vahinkoa ennen havaitsemistaan. Yksi koi voi tunkeutua sisään ja laskea munia täysin huomaamatta. Kun munat myöhemmin kuoriutuvat, toukkia suorastaan kuhisee villasta, turkiksesta ja joistakin muista luonnonmateriaaleista valmistetuilla vaatteilla. Keittiökoisat keskittyvät vaatteiden sijaan elintarvikkeisiin, kuten viljoihin, mysliin tai riisiin.

 

Koi vai turkiskuoriainen?

Monet ovat kysyneet, voiko vaurioituneesta vaatekappaleesta päätellä, mikä haittaeläin on ollut kyseessä. Onneksi voi, ja torjuntatavan voi sen jälkeen valita sen perusteella, onko kyse koista vai turkiskuoriaisesta.

Tee näin: Tutki vauriota / reiän reunaa. Jos reuna on tasainen, kyse on turkiskuoriaisen toukasta. Jos reuna sen sijaan on pörröinen, kyse on koin toukasta.

 

Koilajeja ja kuvia

Käytännössä on kolme koilajia, jotka aiheuttavat tuhoja kotona. Vaatekoi, joka tekee tuhojaan tekstiileissä, turkiskoi, joka keskittyy turkiksiin, ja keittiökoisa, joka hyökkää elintarvikkeiden kimppuun. Nimestä voi siis päätellä, mikä on minkäkin koilajin suosikkiruokaa. Seuraavana on lueteltu eri koit ja niiden erityispiirteet:

Vaatekoi (Tineola bisselliella): keltaisen tai kullanhohtoisen värinen koiperhoinen/koisa, joka toukkavaiheessaan syö tekstiilejä ja luonnonmateriaaleja, mieluiten villaa.  

Turkiskoi (Tinea pellionella): muistuttaa vaatekoita, mutta turkiskoin toukat syövät ainoastaan turkiksia ja tuotteita, joissa on luonnonkarvaa.

Keittiökoisa: erityyppiset keittiökoisat syövät erilaisia elintarvikkeita, kuten viljaa (jauhot), riisiä, suklaata ja mysliä. Koisan toukat kehräävät rihmaa elintarvikkeisiin, mikä tekee ruoasta syömäkelvotonta ja voi johtaa homeen muodostumiseen.

Turkiskuoriaiset eivät ole koiperhosia, mutta kerromme tässä myös niistä, sillä ne ovat vaatteiden/tekstiilien yleisiä tuholaisia, jotka monesti sekoitetaan koihin. Turkiskuoriainen (Attagenus pellio): kovakuoriainen, jolla on musta tai tummanruskea kiiltävä kuori. Kuoriainen on n. 5 mm pitkä ja sen selässä on kaksi vaaleaa täplää. Toukkavaiheessa turkiskuoriainen syö tekstiilejä ja luonnonmateriaaleja, kuten villaa, nahkaa ja untuvaa. Toukka on noin 10 mm pitkä, sillä on musta/ruskea kuori, jaokkeiden kohdalla on keltaista ja toukan takapäässä on keltainen/kellertävänruskea tupsu.

 

Vaatekoi, Tineola bisselliella

Kuva: Vaatekoi, Tineola bisselliella [Olaf Leillinger / CC-BY-2.5]

Vaatekoi, toukka

Kuva: Vaatekoi, toukka [Guido Gerding / CC-BY-SA-3.0]

Turkiskoi, Tinea pellionella

Kuva: Turkiskoi, Tinea pellionella [Sarefo / CC-BY-SA-3.0]

 

Koiongelman ennaltaehkäisy

On olemassa monia asioita, joiden avulla voit ehkäistä koihyökkäyksen joko osittain tai kokonaan. Tärkeitä huomioon otettavia asioita ovat siivous, vaatteiden säilytys, tuuletus kesällä sekä mahdolliset koiansat ja punaseetrituotteet.


 Vinkki: suorita ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä erityisen huolellisesti kesällä, sillä koiperhoset lentävät monesti sisään avoimista ikkunoista.


 

Puhtaus, siivous ja pesu

Puhdista vaatekomerot perusteellisesti tasaisin väilajoin. Ravistele vaatteita, imuroi, pyyhi kuivaksi ja suihkuta hyönteiskarkotinta. Pidä vaatekomerot ja muut vaatteidensäilytystilat puhtaina. Älä ikinä aseta likaisia vaatteita vaatekomeroihin.

Monet eivät pese käytettyjä villavaatteita jokaisen käyttökerran jälkeen, ja silloin voi olla tärkeämpää käyttää karkotteita tai säilyttää vaatteita tyhjiöpakkauksissa.

Säilytys

Perussääntönä on, että vaatteiden tulee aina olla puhtaita ennen niiden asettamista vaatekomeroon tai muuhun säilytystilaan. 

Pitkäaikaisessa säilytyksessä on hyvä käyttää tyhjiöpusseja suosikkivaatteille, neuleille, päiväpeitteille, turkiksille ja muille vaatekappaleille, joita ei käytetä niin usein mutta jotka voivat muutoin joutua hyökkäyksen kohteeksi. 

Kesä ja tuuletus

Jos et käytä ansoja tai punaseetrituotteita koiden aktiiviseen torjuntaan, sinun tulee olla varovainen tuulettaessasi ja mielellään käyttää hyönteisverkkoja. Ole erityisen varovainen kesäkuukausina, sillä koit ovat silloin aktiivisimmillaan. On hyvä käyttää ansoja sisälle päässeiden koiden pyydystämiseen.

Karkotteet

Aseta punaseetrituotteita vaatekomeroihin ja laatikoihin. Kyse on ekologisesta ja erittäin tehokkaasta tavasta torjua koiperhosia, koiperhosten toukkia ja monia muita haittaeläimiä. Vaatteiden säilytyspaikkaan asetettavia koiansoja on myös hyvä käyttää, sillä silloin sinulla on mahdollisuus napata koiperhoset ennen kuin ne munivat ja aiheuttavat toukkaongelman.

Koiden torjunta

Vaatekoita ja turkiskoita torjuntaan samalla tavalla, kun taas keittiökoisaa torjutaan hieman eri tavalla, sillä sen toukkia on elintarvikkeissa, minkä vuoksi edellytykset ovat hieman erilaiset. 

Vaatekoin ja turkiskoin kohdalla torjunta on useimmiten helppoa. Noudattamalla tarkasti alla olevia ohjeita ongelman pitäisi hävitä nopeasti:

  1. Siivoa ja pese vaatteet siivouksen tarkistuslistan mukaisesti
  2. Käytä kointorjunta-ainetta, kuten hyönteissuihketta tai punaseetriöljysuihketta listoilla ja vastaavilla paikoilla, joihin koiden toukat yleensä piiloutuvat.
  3. Estä koita leviämästä laajemmalle alueelle käyttämällä koiansoja, jotka nappaavat siivouksesta ja torjuntatoimenpiteistä mahdollisesti selvinneet koiperhoset.
  4. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet, kuten punaseetrikuutioiden tai koiansojen sijoittaminen, auttavat.
  5. Mieti säilytystapojasi, käytä esimerkiksi tyhjiöpusseja tai suljettavia muovilaatikoita talvivaatteiden kesäsäilytykseen. Tuuletusikkunoissa on hyvä olla hyönteisverkot.
  6. On tärkeä toistaa torjuntatoimenpiteet (1–2) kuukauden päästä.

Keittiökoisan torjuminen on hieman vaikeampaa, ennen kaikkea siksi, että se elää elintarvikkeissa ja paikoissa, joiden puhdistaminen ja tarkistaminen on vaikeampaa. Toimi näin:

  1. Hävitä kaikki tartunnan saaneet elintarvikkeet sekä ne, joiden epäilet saaneen tartunnan.
  2. Siivoa ruokakomero ja muut ruoansäilytyspaikat huolellisesti. Pyyhi perusteellisesti kuivaksi. Muutama viikko myöhemmin siivoa taas perusteellisesti ja varmista, että mitään ei ole päässyt läikkymään ja että murusia tai vastaavia ei ole.
  3. Suihkuta lentäville hyönteisille tarkoitettua hyönteistentorjunta-ainetta tai punaseetriöljyä listoille ja vastaaville paikoille, joihin koiden toukat yleensä piiloutuvat.
  4. Käy ruoansäilytyspaikat läpi ja varmista, että elintarvikkeita säilytetään suljetuissa muoviastioissa tai muovipusseissa. Tuuletusikkunoissa on hyvä olla hyönteisverkot.
  5. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet, kuten punaseetrikuutioiden tai koiansojen sijoittaminen ruokakomeroon, auttavat.

 

Siivouksen tarkistuslista

Seuraavat vaiheet ovat tärkeitä, jotta vaate- tai turkiskoit voidaan menestyksekkäästi poistaa esimerkiksi vaatekomerosta tai vaatteidensäilytyslaatikoista:

  1. Ota kaikki vaatteet ja muut asiat pois komerosta/kaapista/laatikosta
  2. Pese vaatteet 60 asteessa tai nosta niiden lämpötila 60 asteeseen kuivausrummussa, kuivauskaapissa tai uunissa vähintään 30 minuutiksi. Vaihtoehtoisesti voit pakastaa vaatteet.
  3. Imuroi tila huolellisesti, etenkin nurkista ja raoista (heitä pölypussi sen jälkeen pois, mutta älä kotitalousjätteiden sekaan)
  4. Pyyhi sen jälkeen koko tila saippuavedellä ja kuivaa. Se vähentää toukkien mahdollisuuksia säilyä hengissä entisestään.
  5. Suihkuta tilaan lentäville hyönteisille tarkoitettua hyönteistentorjunta-ainetta (esim. Radar Dos P), jotta mahdollisesti jäljelle jääneet koiperhoset eivät jää henkiin
  6. Aseta koiansa tai jokin punaseetrituote säilytystilaan ongelman uudelleenmuodostumisriskin vähentämiseksi. 

 Vinkki: siivoaminen koiongelman yhteydessä voi olla hankalaa ja stressaavaa, mutta ota itseäsi niskasta kiinni ja etene järjestelmällisesti, niin ongelma poistuu.


 

Keittiökoisien kohdalla etene samalla tavalla, mutta vaatteiden pesemisen sijaan tarkista huolellisesti, mitkä elintarvikkeet ovat joutuneet hyökkäyksen kohteeksi, ja hävitä ne. 

 

Lisätietoa koista

Vaatekoi ja turkiskoi ovat lähes identtisiä, jos niitä ei katso tarkkaan. Molemmat ovat pieniä harmaita tai keltaisia perhosia, joiden siipien kärkiväli on noin 13 mm. Näkyvin ero on se, että vaatekoilla on okrankeltaiset etusiivet ja vaaleammankeltaiset takasiivet, kun taas turkiskoilla on harmahtavat etusiivet kahdella pienellä tummalla pisteellä.

Turkiskuoriainen on kovakuoriainen (Attagenus Pellio), noin 5 mm pitkä ja sillä on musta tai rusehtava kuori. Turkiskuoriaiset hakeutuvat usein sisätiloihin munimaan. Munista kuoriutuvat toukat ovat noin 10 mm pitkiä, niillä on ruskea tupsu, ruskeanmusta kuori ja keltaiset jaokkeet.

Keittiökoisa, kuten intianjauhokoisa, kasvaa 7–9 mm pitkäksi. Sen siipien kärkiväli on 15–20 mm. Etusiivet ovat punaruskeat ja kärki ennemminkin vaaleanbeige. Koisa laskee noin 60–300 munaa elintarvikkeisiin tai niiden lähelle. Munat kuoriutuvat kahdesta päivästä kahteen viikkoon munimisesta. Munista kuoriutuvilla toukilla on ruskea pää. "Kehon" väri riippuu ruokavaliosta ja voi olla niin keltavalkoinen, punainen tai vihreänsävyinen. Toukkavaihe kestää ideaalisissa olosuhteissa noin kuukauden (25 astetta ja hyvä pääsy ravitsevan ruoan pariin) ja vieläkin pidempään alhaisemmissa lämpötiloissa ja kun ravitsevaa ruokaa ei ole yhtä paljon tarjolla. Toukka syö pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja viljaa.

 

Pääkuva: Koiperhosen toukka (Tineola bisselliella). [© Guido Gerding, CC BY-SA 3.0]

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top