Vinkkejä myyräansojen käyttöön

Myyraansat myyra

Jos yksittäinen myyrä on päättänyt tulla vierailulle, sen voi joskus onnistua pelottelemaan pois hajuaineella, kissan avulla tai robottiruohonleikkurilla. Se ei valitettavasti auta, jos myyrä on jo onnistunut vakiinnuttamaan reviirinsä. Silloin myyrien pois ajamiseen tarvitaan myyräansaa. Me osoitamme, miten myyräansaa käytetään tehokkaimmin.        

Ennen aloittamista voi olla hyvä tietää seuraavat asiat myyristä:

  • Myyrät eivät horrosta tai nuku talviunta. Päin vastoin, ne ovat aktiivisimmillaan talvella, jolloin ne voivat kulkea häiriöittä suojaavan lumipeitteen alla.
  • Myyrät ovat aktiivisimmillaan öisin. Ruohonleikkurit ja muut ihmisten askareet päivän aikana eivät siksi häiritse myyriä niin paljon kuin monet luulevat ja toivovat.
  • Myyristä tulee usein aktiivisempia, kun niitä aletaan torjua. Tämä voi johtua siitä, että myyrät reagoivat torjuntayrityksiin puolustautumalla ja yrittämällä säilyttää reviirinsä.

 

Viisi myyräansoja koskevaa vinkkiä

Kaikkien myyräansojen mukana toimitetaan käyttöohje, joka perustuu kyseisen ansan rakenteeseen. Noudata ohjeita huolellisesti vahinkojen välttämiseksi – varsinkin jousimekanismiloukut voivat aiheuttaa vammoja, jos niitä käytetään väärin. 

Olemme koonneet tänne tärkeimmät mielessä pidettävät asiat sekä yleisiä vinkkejä, jotta myyräansasta saa kaiken irti:

  1. Syksy ja talvi ovat parasta aikaa aloittaa myyrien torjunta. Ensinnäkin siksi, että talvella ravintoa on haettava kauempaa, minkä vuoksi myyrät hakeutuvat todennäköisemmin ansoissa olevien syöttien luokse. Mutta myös siksi, että myyrät aiheuttavat eniten vahinkoa talvella. Kannattaa siis pyrkiä torjumaan myyriä kohdistetusti loppusyksystä maksimaalisen tehon saavuttamiseksi.
  2. On tärkeää, että käytössä on riittävän monta ansaa, jotta myyräpopulaatio joutuu riittävän paineen alaiseksi. Jos ansoja on liian vähän, myyrät lisääntyvät nopeammin kuin onnistut tappamaan niitä. Tällöin populaatio jatkaa kasvuaan eikä myyräongelma poistu.
  3. Käytä oikeanlaista syöttiä: selleri, peruna tai porkkana voivat toimia, mutta myytävänä on myös erityistä myyräsyöttiä. Erikoissyötti vähentää myös riskiä sille, että syöttiin jäisi ihmisen hajujälkiä.
  4. Tarkista ansat säännöllisesti. Jos myyrä on jäänyt ansaan, tyhjennä se ja aseta ansaan uusi syötti. Ansat tulisi mieluiten tarkistaa kaksi kertaa päivässä. Siten ansoista saa enemmän irti ja ne ovat kaikki koko ajan aktiivisia  
  5. Käytä mullassa "pestyjä" käsineitä myyräansoja käsitellessäsi. Myyrillä on erittäin herkkä hajuaisti, ja ihmisten hajujäljet voivat pelästyttää ne pois.

 Nyrkkisääntö: tavalliselle omakotitontille riittää n. 10 myyräansaa, kunhan ansat tarkastetaan säännöllisesti. 


 

Myyrän käytävän löytäminen

Useimmat myyräansat tulee asettaa suoraan käytössä olevaan myyräkäytävään. Viritetyn osan on oltava pystysuorassa myyrän kulkusuuntaan nähden. Seuraavat vaiheet auttavat sinua löytämään myyrän käytävän:

  • Aloita etsimällä kaksi 1–3 metrin päässä toisistaan olevaa sisäänkäyntiä/myyränkoloa (multakasaa). 
  • Käytä terävää metalliesinettä koettimena (esim. raudoitusterästä). 
  • Kokeile multaa myyränkolojen välillä kohdassa, jossa käytävän epäilet olevan. Jos koetin uppoaa maahan helposti hieman maahan työntämisen jälkeen, käytävä on löytynyt. 
  • Yritä selvittää, mihin suuntaan myyräkäytävä kulkee. Jatka kokeilemista vielä noin 15 cm:n säteellä uloskäynnin ympärillä. Kun olet löytänyt myyräkäytävän uudelleen, olet löytänyt suoran yhteyden. 
  • Tee reikä ja aseta myyräansa käytävään. 

Myynnissä on myös koetinkepin sisältävä reiäntekosetti myyräansoille. Se sisältää kaiken tarvittavan myyräansan helppoon ja tarkkaan sijoittamiseen.

Myyraansan ijoittaminen

Kuva: Myyräkäytävän paikallistaminen (©Stick.se)

Muista!

Siirrä ansat, joihin ei enää jää myyriä, muutaman päivän sisällä. Voi olla, että myyräkäytävä, johon ansa on sijoitettu, ei ole enää aktiivinen, jolloin loukusta on enemmän hyötyä muualla. Voi myös olla, että myyrät on jo saatu poistettua kyseisestä paikasta ja on aika siirtää ansa syvemmälle myyrien reviirille, jotta ne saadaan karkotettua vieläkin kauemmaksi suojattavasta paikasta.

Vaikka useimmat myyräansat asetetaan maan alle, uteliaat lapset, lemmikit tai muut eläimet saattavat loukata itsensä niihin. Ota tämä huomioon ansoja asettaessasi ja käytä myyräansalle tarkoitettua lisäsuojaa, jos se on mielestäsi tarpeellista.

Myyrät voivat levittää tauteja (esimerkiksi myyräkuumetta), jos joudut kosketuksiin itse eläimen, sen syljen tai ulosteen kanssa tai jos hengität eläimeen kosketuksissa ollutta pölyä. Muista siis käyttää käsineitä ja hävittää saaliiksi jääneet myyrät esim. muovipusseissa koskettamatta niitä suoraan. Myyrät ovat myös erittäin herkkiä ihmisen hajujäljille, joten käsineet auttavat pitämään hajujäljet poissa ansasta ja syötistä.

Myyrankolo myyraansa

Kuva: Myyränkolo nurmikossa.

 


 Vinkki: "peseminen" mullassa tarkoittaa yksinkertaisesti asian/esineen hieromista multaan. Tarkoituksena on poistaa ihmisen hajujäljet tai peittää ne myyrän tunnistamalla hajulla. Voit "pestä" sekä käsineet että myyräansan ja syötin.


 

Haluatko tietää kaiken myyristä ja siitä, miten niistä pääsee eroon? Lue kattava myyräoppaamme.

 

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top