Liittyviä tuotteita
- Koi4.8 (15)
Punaseetriöljy sokeritoukkien torjunnassa – toimiiko se?
Kuva: Sokeritoukka, Lepisma saccharina.
Meiltä kysytään monesti, torjuuko tai tappaako punaseetriöljy ja punaseetri sokeritoukkia. Monet haluavat myös tietää, miten paljon öljyä tulee tarkalleen ottaen käyttää. Seuraavaksi me vastaamme näihin kysymyksiin ja annamme yleisiä ohjeita annostelusta.
Kysymys on hieman vaikea, sillä markkinoilla on eri puulajeihin perustuvia punaseetrinä markkinoitavia öljyjä ja lisäksi sokeritoukkalajeja on erilaisia. Lisäksi sokeritoukkien vastustuskyky riippuu ulkoisista tekijöistä, kuten siitä, miten paljon niitä on ja ovatko olosuhteet otolliset lämpötilan, ilmankosteuden sekä muiden seikkojen suhteen – ja onko paikassa paljon ravintoa, josta sokeritoukat eivät halua luopua.
Onneksi olemme löytäneet tieteellisen tutkimuksen, joka on ottanut nämä asiat huomioon. Lisäksi tutkimuksessa käsiteltiin tavallista sokeritoukkaa (Lepisma saccharina), joka on juuri se sokeritoukkalaji, jonka kanssa suomalaisissa kodeissa useimmiten on ongelmia. Japanissa suoritettu tutkimus keskittyi yksinomaan punaseetriöljyn vaikutukseen sokeritoukissa ja julkaistiin hyvämaineisessa Journal of Wood Science -julkaisussa.
Erilaiset öljyt ja erilaiset sokeritoukat
Tutkimuksessa käytettiin japanilaisesta sugipuusta (Cryptomeria japoinca) valmistettua öljyä, joka tutkimuksen mukaan sisälsi α-pineenejä ja β-pineenejä (joka on myrkyllistä hyönteisille) pitoisuuksissa, jotka vastaavat kynäkatajaa (Juniperus virginiana), joka on tunnetumpi laji ja jota käytetään samaan tarkoitukseen muualla maailmassa.
Tutkimuksessa tutkittiin Suomessakin yleisesti tavatun tavallisen sokeritoukan (Lepisma saccharina) aikuisia yksilöitä. Pitkää sokeritoukkaa (Ctenolepisma longicaudata), joka ei esiinny yleisenä Suomessa, ei siis tutkittu. Todennäköisesti tutkimuksen tulokset koskevat jossakin määrin myös pitkää sokeritoukkaa, mutta sitä me emme voi todeta.
Testimenetelmä
Karkotusosuutta testattiin käyttämällä kolmea eri kammiota järjestelmässä, jossa artikkelin kirjoittajat laskivat niiden sokeritoukkien määrän, jotka siirtyivät kammioon ilman punaseetriöljyä 2, 4, 18, 36 ja 48 tunnin sisällä eri punaseetriöljyannosten lisäämisen jälkeen.
Kuva: Kuva testikammiosta
Sokeritoukat sijoitettiin kammioon B ja samalla ravintoa lisättiin kammioihin A ja C. Kammio C sisälsi myös punaseetriöljyä. Karkotusprosentiksi laskettiin kammiossa C olevien sokeritoukkien määrä verrattuna kammioon A. 80 % sokeritoukista valitsi kammion A.
Sen testaamiseksi, miten pitkään sokeritoukat selviytyivät eri punaseetripitoisuuksissa, ne pakotettiin punaseetriä sisältävään kammioon.
Tulos
Tutkimuksessa havaittiin seuraavaa:
- Annostelu 0,01 mg / cm3 ajoi pois 80 % sokeritoukista.
- Kun sokeritoukat altistettiin 0,16 mg / cm3 pitoisuudelle, ne kuolivat 10 tunnin sisällä. Tämä pitoisuus vastaa 0,17 ml (3-4 tippaa) litrassa tai 170 ml kuutiometrissä.
Lopputulema
Tätä taustaa vasten voidaan todeta, että punaseetriöljy voi karkottaa sokeritoukkia etenkin paikasta, jonne öljyä on levitetty. Mutta (2) se ei tapa eikä torju sokeritoukkia muulloin kuin äärimmäisen suurissa määrissä, mikä ei käytännön syistä ole mahdollista – tämä johtuu ennen kaikkea hinnasta ja tuoksusta, joka tällaisissa pitoisuuksissa olisi kaikkea muuta kuin miellyttävä ja raikas.
Lopputulema: punaseetriöljy karkottaa sokeritoukkia mutta ei torju/tapa niitä. Tästä syystä tarvitaan sokeritoukka-ansoja tai torjunta-aineita, jos sokeritoukista haluaa kunnolla eroon.
Miten näitä tietoja voi käyttää hyväksi?
Jos sokeritoukat eivät haittaa sinua (ne eivät itse asiassa aiheuta mitään vahinkoa), mutta haluat kuitenkin pitää ne poissa esimerkiksi keittiöstä tai kylpyhuoneesta, punaseetriöljy voi olla sopiva valinta.
Jos haluat pitää 80 % sokeritoukista poissa, tutkimuksen mukaan tarvitset 0,01 mg/cm3 punaseetriöljyä. Suihkeen kohdalla tämä tarkoittaa suunnilleen yhtä suihkautusta 20 litran alueelle (laske suojattava lattiapinta-ala ja se, kuinka monta maitopakettia sinne mahtuu). Jotta punaseetriöljy ei hälvene, on hyvä käyttää punaseetripuuta, jolloin öljyä siirtyy ilman pidemmän aikaa.
Yleinen annostelu: yksi suihkautus punaseetriöljyä 20 litran tilaan. Tarkka laskutoimitus on mahdoton, sillä öljy leviää ilmaan, mutta noin 1–3 suihkautusta kiinteisiin punaseetripaloihin suojaa tärkeimpiä alueita normaalikokoisessa kylpyhuoneessa.
Jos haluat päästä sokeritoukista kokonaan eroon eli tappaa/torjua niitä, punaseetriöljy ei sovi ainoaksi torjuntatavaksi. Tällöin me suosittelemme hyönteisten torjunta-aineita yhdessä sokeritoukka-ansojen kanssa.
Haluatko tietää lisää? Tutustu kattaviin koi- ja sokeritoukka oppaisiimme.