Punkin poistaminen turvallisesti

Punkin turvallinen poistaminen

On olemassa monia kotikonsteja punkkien poistamiseen, mutta valitettavasti niistä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä ja ne voivat johtaa jopa vakaviin sairauksiin. Me näytämme, miten punkki poistetaan helposti ja turvallisesti.

 

Punkki on biologisesti erikoistunut pureutumaan kiinni ihoon ja pysymään isännässään kiinni. Sen suussa olevat vahvat hakaset porautuvat ihon sisään ja lukkiutuvat kiinni, kunnes punkki on juonut riittävästi verta isäntäeliöstään. Lisäksi punkki erittää puuduttavaa ainetta verta imiessään, mikä vuoksi yhä suuremmaksi ja punaisemmaksi kasvavaa verenimijää ei monesti huomaa heti.

 

Kotikonstit voivat olla vaarallisia

Monet vuosikymmeniä vallalla olleet kotikonstit, joista kerrotaan nykyään myös sosiaalisessa mediassa, voivat avun tarjoamisen sijaan aiheuttaa suurta haittaa. Olet varmastikin kuullut joskus, että punkkia pitäisi voidella voilla tai että sen päälle pitäisi valuttaa piparminttuöljyä, niin että se päästäisi irti.

...vanhat kotikonstit... voivat avun tarjoamisen sijaan aiheuttaa suurta haittaa 

 

Valitettavasti nämä poppakonstit ovat paitsi tehottomia myös mahdollisesti vaarallisia, sillä ne ärsyttävät punkkia ja siten se voi päästää enemmän tartunta-aineita elimistöön, mikä pahimmassa tapauksessa saattaa johtaa ikäviin sairauksiin, kuten TBE:hen ja borrelioosiin.

 

Punkin poistaminen turvallisesti

Punkin poistaminen turvallisesti ei ole kovinkaan vaikeaa, jos tietää, mitä tekee, omistaa sopivat työkalut (pinsetit tai punkkipihdit), käsi on vakaa ja toimii päättäväisesti:

  1. Kuivajäädytä punkki ennen poistamista (jos käytössäsi on siihen sopivat varusteet), sillä kansainvälisten lääketieteellisten suositusten mukaan se vähentää tartuntariskiä huomattavasti.
  2. Ota punkista kiinni niin läheltä suuta (ihoa) kuin mahdollista pinseteillä tai mieluiten erityisillä punkkipihdeillä.
  3. Vedä punkkia hitaasti mutta päättäväisesti pois keholta ja käännä samalla sitä hieman (älä käännä enemmän kuin 30 astetta, muutoin suusta saattaa irrota osia, jotka jäävät haavaan).
  4. Puhdista haava haavanpesuaineella, desinfiointiaineella tai saippualla ja vedellä tartuntariskin vähentämiseksi.

...punkin poistaminen turvallisesti ei ole kovinkaan vaikeaa, jos tietää, mitä tekee, ja omistaa sopivat työkalut 

 

Lisävinkkejä punkittomaan kesään

  • Suorita punkkitarkistus säännöllisesti. Mitä pidempään punkki on kiinni iholla, sitä suurempi tartuntariski on. Erityisen alttiita paikkoja ovat lämpimät ja piilossa olevat paikat, joissa iho on ohutta, kuten korvien taukset, nivuset ja polvitaipeet.
  • Vältä mahdollisuuksien mukaan paikkoja, joissa punkkeja on paljon, kuten korkeaa ruohikkoa.
  • Käytä mieluiten täysin peittäviä vaatteita ja punkkeja karkottavia aineita, kun oleskelet paikassa, jossa on punkkeja.
  • Ota TBE-rokote etukäteen.
  • Borrelioosia vastaan ei valitettavasti ole rokotetta, minkä vuoksi sinun pitää punkin pureman jälkeen pitää oireita silmällä. Mikäli oireita ilmenee, hakeudu välittömästi lääkäriin. Tavallisin ja selkein oire on pistokohtaan ilmestyvä laajeneva punoitus, joka on halkaisijaltaan yli 5 cm ja joka ilmestyy 1–4 viikkoa pureman jälkeen. Lisätietoja oireista on punkkioppaassa.

 

Jos haluat suojautua kesällä, suosittelemme NoFästing™-suihketta, joka suojaa punkeilta, sekä Antick-pakettia, joka sisältää kätevässä ensiapulaukussa kaiken tarvittavan punkkien turvalliseen poistamiseen.

 

Haluatko lukea kaiken punkeista ja niiden välttämisestä?

 

Tekstin pääkuva: Punkin turvallinen poistaminen [© Otom~commonswikiCC BY-SA 2.5]

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top