Liittyviä tuotteita
Kyyn siirtäminen turvallisesti
Etkö tiedä, saako kyyn tappaa tai miten kyyn voi siirtää turvallisesti toiseen paikkaan? Me autamme.
Kyy on Suomen ja itse asiassa koko Pohjois-Euroopan ainoa myrkkykäärme. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että myrkkykäärmeitä olisi täällä vähän. Kyitä esiintyy koko Suomessa. Maailman myrkkykäärmetihein alue on itse asiassa Tukholman saaristo naapurimaassamme Ruotsissa. Tämä johtuu suuresta kyykäärmepopulaatiosta, joka on löytänyt saaristosta ideaalisen elinalueen, sillä luonnollisia vihollisia siellä on vähän ja ravintoa runsaasti.
Kyykäärme on yksi harvoista Suomessa elävistä eläimistä, jotka voivat aiheuttaa vaaraa ihmisille. Kyy on ikävä siitäkin syystä, että sen luonnolliseen käyttäytymiseen kuuluu uhkaavan asennon ottaminen ja hyökkäykseen valmistautuminen, toisin kuin muut eläimet ja käärmeet, jotka pakenevat paikalta. Sen vuoksi kyy voi purra, jos vahingossa menee liian lähelle sitä tai astuu sen päälle.
...sen luonnolliseen käytökseen kuuluu uhkaavan asennon ottaminen ja hyökkäykseen valmistautuminen.
Me kerromme, mitä voit tehdä ja mitkä säännöt on otettava huomioon. Siten voit suojata etenkin lapsia ja lemmikkejä, jotka sekä joutuvat aikuisia suuremmalla todennäköisyydellä pureman kohteiksi että kärsivät enemmän puremista.
Mitä säännöt sanovat?
Naapurimaistamme Ruotsista ja Norjasta sekä itse asiassa koko Länsi-Euroopasta poiketen kyy ei ole rauhoitettu Suomessa. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kyitä saa siirtää, pyydystää tai jopa tappaa. Muut käärmeet, kuten esimerkiksi rantakäärme, ovat kuitenkin rauhoitettuja. Rantakäärmeen tapaamisesta voi saada lähes 300 euron sakot. Tosin sanoen ei kannata kajota väärään käärmeeseen.
...saat siirtää, pyydystää tai jopa tappaa kyitä.
Kyykäärmeen myrkky saattaa tappaa aikuisen ihmisen, mutta on erittäin epätavallista, että ihminen kuolee kyykäärmeen puremasta. Suomessa kyyn puremaan kuoli ihminen viimeksi 21 vuotta sitten vuonna 1998. Toisin sanoen ei tarvitse ylireagoida ja pelätä kyitä.
...ihminen kuoli viimeksi 21 vuotta sitten kyyn pyremaan Suomessa.
Käärmeen siirtäminen turvallisesti
Alla on vaiheittainen ohje käärmeen siirtämisestä. Muista, että jos olet epävarma, on parempi ottaa yhteyttä kotikuntasi ympäristö- ja terveysasioista vastaavaan tahoon. He voivat antaa tietoa yrityksistä, jotka voivat siirtää käärmeen puolestasi.
- Pue yllesi pitkät saappaat ja kunnon hanskat (jos jostain syystä joutuisit lähikosketuksiin käärmeen kanssa).
- Kohtaa käärme avoimessa paikassa –älä esimerkiksi yritä napata käärmettä, joka on piiloutunut kivien tai vastaavien sekaan.
- Nappaa käärme esimerkiksi kahden muoviharavan väliin, siten saat pidettyä etäisyyttä käärmeeseen mutta käärmeen vahingoittumisriski on pieni. On olemassa myös ammattimaisia käärmepihtejä, joiden avulla käärmeiden siirtäminen turvallisesti käy helpommin.
- Laita käärme kannelliseen ämpäriin tai vahvaan muovipussiin.
- Päästä käärme vapaaksi kaukana kotoa, mielellään usean kilometrin päässä. On ollut tapauksia, joissa käärmeet ovat muuten löytäneet tiensä takaisin.
Päästä käärme irti kaukana kotoa, mieluiten useiden kilometrien päässä...
Lisää vinkkejä käärmeettömään kesään
On olemassa muutamia asioita, jotka on pidettävä mielessä, kun oleskelee paikassa, jossa kyyn purema on mahdollinen:
- Vaatteet: korkeat saappaat ovat yksinkertainen ja useimmiten riittävä suojautumiskeino käärmeiltä. Lasten on kuitenkin oltava erityisen varovaisia, sillä he ovat lyhyempiä samoin kuin heidän saappaansa, minkä vuoksi lasten saappaat eivät tarjoa samanlaista suojaa.
- Puutarha: leikkaa nurmikko lyhyeksi, sillä se poistaa suojapaikat ja altistaa käärmeet petoeläimille.
- Tarkkaavaisuus: opeta vanhemmat lapset olemaan tarkkaavaisia sen suhteen, missä he juoksevat ja leikkivät. Pidä pieniä lapsia silmällä.
- Suojaus: käärmeiltä voi tietyssä määrin suojautua torjumalla niiden saaliseläimiä ja/tai käyttämällä niin sanottua käärmepelotetta.
Toivottavasti tunnet olosi nyt varmemmaksi siitä, miten kyitä käsitellään. Ja toivottavasti kesästä tulee myös käärmeetön! Lisätietoja kyykäärmeistä on oppaassamme.
Tekstin pääkuva: Kyykäärme, Vipera berus [Zdeněk Fric (Cinik), CC BY-SA 3.0]