Sokeritoukat: äärimmäinen opas

Sokeritoukat: äärimmäinen opas

Onko sokeritoukka yöllinen roskienkerääjä vai inhottava epähygieenisyyden osoittaja? Olemme keränneet tänne kaiken tietämisen arvoisen sokeritoukista. Sokeritoukkaoppaassa kerrotaan muun muassa, minkälaisia sokeritoukkia on olemassa ja miten niistä pääsee eroon.  

 

Sisältö:

  1. Tietoa sokeritoukista
  2. Erilaisia sokeritoukkia ja kuvia
  3. Paikat, joissa sokeritoukat viihtyvät
  4. Merkkejä sokeritoukkien olemassaolosta
  5. Sokeritoukkien torjunta
  6. Siivouksen tarkistuslista
  7. Lisätietoa sokeritoukista

 

Tietoa sokeritoukista

Sokeritoukat voivat hakeutua sisätiloihin, mutta niistä ei ole vaaraa ihmisten terveydelle. Sokeritoukkia pidetään haittaeläiminä, sillä ne syövät ja tuhoavat omaisuutta, kuten kirjoja. Ne ovat haittaeläimiä myös terveydellisistä syistä, sillä sokeritoukat voivat saastuttaa elintarvikkeita ja mahdollisesti levittää tauteja. Normaalisti sokeritoukat eivät kuitenkaan aiheuta ongelmia vaan ovat ennemminkin yöllisiä roskankerääjiä. Moni ei kuitenkaan halua niitä kotiinsa ja moni pitää niinä osoituksena liasta ja epähygieenisyydestä.

Sokeritoukka on yksi tavallisimmista sisätiloissa esiintyvistä hyönteisistä. Ne ovat nopeita ja viihtyvät hyvin lämpimissä ja kosteissa paikoissa. Sokeritoukka pitää hämärästä ja tulee esiin piilopaikastaan vasta pimeän laskeuduttua.

 

Erilaisia sokeritoukkia ja kuvia

Suomessa on kaksi eri sokeritoukkalajia, tavallinen sokeritoukka ja sitä pidempi Ctenolepisma longicaudata, joka on yleistynyt viime vuosina. Voi olla hyvä tietää, minkälaisia sokeritoukkia omassa talossa esiintyy, sillä se vaikuttaa niiden olinpaikkaan ja torjuntatapaan. Esimerkiksi jotkin ansat sopivat juuri tietynlaiselle sokeritoukalle.

Tavallisia sokeritoukkia löytyy yleensä keittiöstä tai kylpyhuoneesta. Ctenolepisma longicaudata -sokeritoukkia näkyy kaikissa mahdollisissa paikoissa kotona, minkä lisäksi ne vaikuttavat viihtyvän hyvin myös uusissa taloissa.

Tavallinen sokeritoukka syö kerrostumia (ihonjäämiä jne.), joita muodostuu viemäriventtiileihin ja ritilöihin. Ctenolepisma longicaudata -sokeritoukat puolestaan rouskuttavat paljon enemmän tärkkelystä sisältäviä materiaaleja, kuten tapetinjäämiä, kirjoja, postimerkkejä, taidetta, elintarvikkeita tai ruokapakkauksia.

Tavallinen sokeritoukka on pienempi kuin Ctenolepisma longicaudata -sokeritoukka, n. 10–12 mm pitkä. Ctenolepisma longicaudata -sokeritoukka on lähes puolet pidempi, yli 20 mm. Ctenolepisma longicaudata -sokeritoukan voi tunnistaa pidemmistä tuntosarvista ja erityisen pitkästä perälisäkkeestä. Ctenolepisma longicaudata -sokeritoukalla on selvästi näkyvät viiksimäiset sukaset, mikä erottaa sen tavallisesta sokeritoukasta.

Sokeritoukka, tavallinen sokeritoukka, Lepisma saccharina

Kuva: Sokeritoukka, tavallinen sokeritoukka, Lepisma saccharina [© Christian Fischer, CC-BY-SA-3.0]

Pitkä sokeritoukka, Ctenolepsima longicauda

Kuva: Pitkä sokeritoukka, Ctenolepsima longicauda [Public domain]

 

Paikat, joissa sokeritoukat viihtyvät

Monet ajattelevat, että sokeritoukat tulevat viemäriputkien vesien kautta, mutta se ei ole totta. Sokeritoukat tulevat koteihin yleensä kotiin tuotavien tuotteiden mukana. Sokeritoukkia näkee usein kylpyammeiden ja lavuaarien poistoaukkojen ympärillä sekä lattiakaivojen lähellä, ennen kaikkea tavallisia sokeritoukkia, jotka käyttävät poistoaukoissa olevia kerrostumia ravintonaan. Paras elinympäristö sokeritoukalle on paikka, jossa ilmankosteus on 70 % ja lämpötila 27 astetta.


 Varoitus: Sokeritoukat voivat olla osoitus kosteusvauriosta, jos niitä esiintyy muualla kuin keittiössä ja kylpyhuoneessa. Mikäli tavallisia sokeritoukkia näkee paljon keittiön tai kylpyhuoneen ulkopuolella, sinun tulee tutkia, onko jossain kosteusvaurio.


 

Merkkejä sokeritoukkien olemassaolosta

Tavallisin tapa havaita sokeritoukkien olemassaolo on yksinkertaisesti nähdä sellainen. Näin tapahtuu usein illalla/yöllä, jos nostat laatikon tai jonkin muun asian, jonka alle sokeritoukka on hakeutunut suojaan.

Joskus myös kirjoissa, postimerkkikokoelmissa, taideteoksissa tai elintarvikkeissa voi näkyä tuhoja. Monesti kyse on silloin sokeritoukista.

 

Sokeritoukkien torjunta

Jos haluat päästä eroon sokeritoukista, sinun tulee torjua niitä suoraan mutta suorittaa myös pitkän aikavälin toimenpiteitä, joiden avulla voit vähentää sokeritoukkaongelmaa muodostumasta uudelleen.

Välitön torjunta

  • Aloita sokeritoukkien torjunta aina siivoamalla perusteellisesti ne tilat, joissa sokeritoukkia on havaittu (katso tarkistuslista seuraavassa osiossa).
  • Punaseetrituotteet (öljy tai suihke) ovat ympäristöystävällinen ja täysin ekologinen tapa torjua sokeritoukkia. Levitä tai suihkuta öljyä lattialistoihin, lattiarakoihin ja kodin pinnoille sekä myös kylpyhuoneeseen ja keittiöön. Vältä öljyn joutumista tekstiileihin, joihin saattaa tulla tahroja.
  • Suihkeet ryömivien hyönteisten torjuntaan ovat edullinen tapa päästä eroon sokeritoukista. Suihke sopii myös turkiskuoriaisten, pihtihäntäisten, torakoiden, hämähäkkien ja muiden ryömivien ötököiden torjuntaan.
  • Liima-ansat, jotka sisältävät elintarvikepohjaista houkutinta, houkuttelevat sokeritoukkia, torakoita ja muita ryömiviä hyönteisiä puoleensa, minkä jälkeen ne jäävät siihen kiinni. Muista, että torjuttavan sokeritoukan tyyppi määrittää sen, mikä ansa sopii sinulle parhaiten (sekä tavalliselle että pitkälle sokeritoukalle sopiva ansa). 

Pitkävaikutteiset toimenpiteet

  • Kiinteät punaseetrituotteet kestävät pitkään käytössä ja sopivat sekä ennaltaehkäisevään että pitkävaikutteiseen torjuntaan.
  • Listojen ja liitosten tiivistäminen.
  • Säännöllinen siivous.

 

Siivouksen tarkistuslista

Siivous on ratkaisevassa asemassa sokeritoukkien torjunnassa. Sokeritoukkaongelmasta kärsineitä tiloja on siivottava säännöllisesti myös poiston jälkeen, jotta sokeritoukat eivät palaisi.

  1. Nosta mahdolliset kirjat, paperit, pahvit tai vaatteet pois lattialta.
  2. Puhdista perusteellisesti tilat, joissa sokeritoukkia on havaittu tai jossa niiden oletetaan oleskelevan, bakteereita tappavalla puhdistusaineella. Käytä sen jälkeen mieluiten hyönteismyrkkyä tai punaseetriöljyä.
  3. Yritä päästä käsiksi myös uunin ja pesualtaan taakse, jonne likaa ja rasvaa monesti kerääntyy.
  4. Puhdista keittiön putkiliitokset rasvasta sekä esimerkiksi kylpyhuoneessa olevat lattiakaivot.

Jotta voit pitää paikat pitkään puhtaina ja vähentää sokeritoukkien piilopaikoiksi soveltuvien paikkojen määrää, sinun tulee myös tiivistää liitoskohdat ja raot niissä paikoissa, jossa sokeritoukkia on esiintynyt.


 Vinkki: Koska sokeritoukat voivat selvitä jopa vuoden ilmanravintoa, perusteellinen siivous ei valitettavasti yleensä riitä, vaan siivous on toistettava säännöllisesti ja sitä on hyvä täydentää sokeritoukka-ansoilla sekä torjunta-aineilla tai punaseetriöljyllä.


 

Lisätietoa sokeritoukista

Sokeritoukka (Lepisma saccharina) on yli 300 miljoonaa vuotta olemassa olleeseen kolmisukahäntäisten lahkoon kuuluva siivetön hyönteislaji. Siten sokeritoukka kuuluu Suomen vanhimpiin ja alkukantaisimpiin hyönteisiin, sillä niitä on ollut maapallolla jo 70 miljoonaa vuotta ennen dinosauruksia. 

Sokeritoukka on saanut nimensä luultavasti toukkamaisesta olemuksestaan ja ruokavaliostaan. Sokeritoukan luonnolliset viholliset sisätiloissa ovat lähinnä hämähäkit ja pihtihäntäiset.

Sokeritoukan ruumis on n. 10–15 mm pitkä. Sen tuntosarvet ovat pitkät ja lankamaiset. Niillä on kaksi, kolme tai neljä jalkaparia. Ruumiin metallinhohtoinen väri johtuu hopeanhohtoisista suomuista.

Sokeritoukan kasvuvauhti aikuiseksi riippuu ympäristöstä ja voi vaihdella suuresti noin neljästä kuukaudesta jopa kolmeen vuoteen. Tavallisessa sisälämpötilassa sokeritoukka kasvaa aikuiseksi vuodessa. Sokeritoukkien oletetaan voivan elää 2–4 vuotta, ja ne luovat nahkansa jopa neljä kertaa vuodessa. Kun lämpötila on 25–30 celsiusastetta, naaras laskee noin 100 munaa, yleensä rakoihin tai muihin suojaisiin paikkoihin. Sokeritoukka ei voi lisääntyä kuivissa ja kylmissä paikoissa.

Sokeritoukka käyttää ravinnokseen hiilihydraatteja, kuten sokeria ja tärkkelystä. Sokeritoukka on kaikkiruokainen, mutta sen lempiruokaa ovat tärkkelyspitoiset asiat, kuten liisteri, kirjankannet, sokeri, karvat, hilse, hiukset ja kynsien jäänteet. Ne voivat myös vahingoittaa vanhoja kirjankansia, paperia ja vahvistettuja kankaita. Muita ravinnonlähteitä ovat puuvilla, silkki, kuolleet hyönteiset ja jopa sokeritoukan oma luotu nahka. Sokeritoukka on kestävä ja voi elää useamman kuukauden ilman ravintoa ongelmitta.

 

Pääkuva: © Stick.se

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top