Tappajaetanat: äärimmäinen opas

Tappajaetanat: äärimmäinen opas

Tappajaetanat ovat puutarhurin painajainen. Olemme keränneet tänne kaiken tietämisen arvoisen tappajaetanoista. Tappajaetanaoppaassa on kerrottu muun muassa, miten etanan munat tunnistaa, miten kompostista pitää huolehtia ja tietenkin miten etanoita tulee torjua.  

 

Sisältö:

  1. Tietoa tappajaetanoista
  2. Tappajaetanoiden leviäminen
  3. Näin tiedät, että kyseessä on tappajaetana
  4. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet puutarhassa
  5. Kasvit, joista tappajaetanat eivät pidä
  6. Etanan vuosi ja säätila
  7. Sopiva aika tappajaetanoiden torjuntaan
  8. Tappajaetanoiden torjunta
  9. Tappajaetanoiden tappaminen
  10. Lisätietoa tappajaetanoista

 

Tietoa tappajaetanoista

Espanjansiruetana (kutsutaan myös nimellä tappajaetana) ei ole mukava vieras puutarhassa. Ne eivät näytä kauniilta, niiden päälle ei ole kiva astua ja ne syövät ja tuhoavat kasveja, kuten salaatinlehtiä.  Ne ovat suuri ongelma viljelijöille ja puutarhureille.

Nimen "tappajaetana" alkuperän oletetaan tulevan siitä, että laji on kannibaalinen eli se syö joskus oman etanalajinsa kuolleita tai haavoittuneita yksilöitä. Tappajaetana leviää nopeasti Suomessa ja Suomen naapurivaltioissa. Se on ikävä tuholainen. Sen vuoksi on hyvä pyrkiä estämään lajin leviäminen edelleen.

Espanjansiruetana, Arion vulgaris

Kuva: Espanjansiruetana, Arion vulgaris [© Håkan Svensson, Xauxa, CC-BY-SA-3.0]

 

Tappajaetanoiden leviäminen

Tappajaetanat leviävät joko siten, että etanat siirtyvät uusiin paikkoihin omin voimin, tai siten, että niiden munia kulkeutuu esimerkiksi kasvien mukana uusiin paikkoihin. Sen vuoksi uusien kasvien kanssa pitää olla erittäin tarkkaavainen, jotta yksikään epätoivottu muna ei seuraa niiden mukana.

Munat on helppo tunnistaa, sillä ne ovat maidonvalkeita ja esiintyvät ryppäinä. Tappajaetanoiden munien halkaisija on noin 3,5 mm, ja niitä esiintyy yleensä noin 10–30 kappaleen ryppäissä. Munat ovat myös pehmeitä ja voivat olla lähes läpinäkyviä juuri munimisen jälkeen.

 

Etanan muna

Kuva: Etanan muna [© Watchduck, Tilman Piesk]

 

Näin tiedät, että kyseessä on tappajaetana

Tappajaetana kasvaa 7–15 cm pitkäksi. Hengitysaukko on kilven etuosassa (kalan kidusten tavoin) ja väriltään etana on yleensä tumman ruskeanpunainen. Valitettavasti tappajaetanat on helppo sekoittaa tavallisiin metsäetanoihin. On kuitenkin olemassa muutamia ominaisuuksia, jotka yhdessä kertovat, kummasta lajista on kyse:

  1. Väri: Tappajaetana on yleensä väritykseltään tumman ruskeanpunainen, ja anturan väritys vaaleamman punainen. Värityksessä on kuitenkin eroja, ja on olemassa sekä mustia että punaisia metsäetanoita, joihin tappajaetanat on helppo sekoittaa.
  2. Määrä: Jos samassa paikossa on useampi yksilö/etana, on todennäköistä, että kyse on tappajaetanasta. Jos etanoita on vain muutama, kyse voi kuitenkin olla myös siitä, että etana ei vielä ole ehtinyt pesiytymään kunnolla. Jos tappajaetana on vasta juuri levittäytynyt alueelle, mahdollisuuden niiden poistamiselle on suurin. Ei siis kannata odottaa ja katsoa.
  3. Lima: Tappajaetanat erittävät huomattavasti muita metsäetanoita enemmän limaa. Lisäksi lima on tahmeampaa ja sitä on vaikeampi saada pois kuin muiden etanoiden limaa. Se johtuu siitä, että lima imee vettä.
  4. Koko: Tappajaetana on yleensä muita etanoita suurempi. Jos etanan pituus on yli 7 cm, on syytä olettaa, että kyseessä on tappajaetana.
  5. Hengitysaukko: Jos hengitysaukko on kilven etuosassa takaosan sijaan, on todennäköistä, että kyseessä on tappajaetana.

Tutkimalla kasvien vaurioita voi myös saada tietoa siitä, onko kyseessä ollut tappajaetana (tai valepeltoetana). Nämä "haittaetanat" jättävät jälkeensä seuraavia johtolankoja:

  • Epäsäännölliset tasareunaiset reiät lehdissä.
  • Limajälkiä kasveissa tai yleisesti puutarhassa.
  • Enemmän vaurioita kasveissa, joiden lehdet ovat mehevät.

 

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet puutarhassa

Puutarhassa voi tehdä monia maksuttomia mutta tehokkaita toimenpiteitä:

Tarkista uudet kasvit

  • Vaihda multa ja pese saamasi tai ostamasi kasvit, jos on olemassa riski, että etanan munia on kulkeutunut kasvin mukana.
  • Jos mahdollista, huuhtele uusien kasvien koko juurakko. Siten mahdolliset munat huuhtoutuvat pois.

Pidä puutarha järjestyksessä

  • Poista lehtikasat, hedelmät ja muut asiat, jotka voivat tarjota etanoille suojapaikan tai ravintoa.
  • Älä viljele kasveja liian tiheästi, sillä se saattaa tarjota etanoille suojaisan elinympäristön.
  • Älä kaiva maata syksyllä, sillä kuopat voivat toimia etanoiden munimispaikkoina.

Huolehdi kompostoimisesta ammattimaisella tavalla

  • Kompostoi siten, että etanat eivät pääse kompostin sisälle eivätkä löydä suojaa ja ravintoa.
  • Käytä lämpökompostoria, sillä lämpö tappaa etanoiden munat.

Kastele säästeliäästi

  • Kastele nurmikkoa ja kasveja säästeliäästi. Etanat ovat kosteita eläimiä, eivätkä ne selviä hyvin kuivissa olosuhteissa.
  • Kastele mieluiten päivisin. Älä kastele iltaisin, sillä etanat ovat aktiivisia öisin ja pitävät kosteudesta.

Luo luonnollisia esteitä

  • Puutarhaan voi luoda esteitä. Esimerkiksi sora estää etanoiden etenemisen.
  • Myös avoin tila kasvien ympärillä voi tarjota suojaa. Kalkki ja sahanpuru voivat myös toimia esteinä, mutta ole varovainen, sillä kasvit voivat vahingoittua.
  • Ota huomioon, että sade huuhtoo pois jotkin esteet (kuten tuhkan ja kivipölyn), minkä vuoksi materiaalia on lisättävä jatkuvasti. Myös kasveja tulee pitää silmällä, sillä tuhka, kalkki, kivipöly ja muut materiaalit voivat vaikuttaa negatiivisesti nurmikkoon ja muihin kasveihin.
  • Voit myös ostaa valmiin etanaesteen.

 

Kasvit, joista tappajaetanat eivät pidä

Havukasvit ja kasvit, joiden lehdet ovat nahkamaiset tai kovat, karkottavat tappajaetanoita ja tarjoavat eräänlaista biologista suojaa.

Tietyt kasvit vaikuttavat jäävän hyökkäyksen ulkopuolelle:

  • Perennat ukontulikukka
  • Syysleimu
  • Särkynytsydän
  • Kultapiisku
  • Isotähtiputki
  • Kissanminttu
  • Tarha-alpi
  • Unikko
  • Ahkeraliisa
  • Päivänlilja
  • Piennarpoimulehti
  • Jaloangervo
  • Verenpisara
  • Pioni
  • Kermesmarja
  • Laventeli
  • Varjomuratti
  • Vaaleajouluruusu
  • Tyräkki
  • Pelargoni

Vältä seuraavia, sillä ne ovat houkuttelevaa ravintoa tappajaetanoille:

  • mehevälehtiset, -vartiset ja -kukkaiset kasvit sekä jotkin aromaattiset kasvit
  • lehtisalaatti, peruna, daalia ja kuunlilja ovat haluttua ruokaa
  • pienet taimet ja myös hedelmät ja juurekset

 

Etanavuosi ja säätila

On olemassa yksi tekijä, jonka avulla voidaan arvioida, minkälainen etanavuosi on tulossa: sateen määrä toukokuussa. Jos toukokuu on kuiva, etanoita on vähän, mutta jos toukokuu on märkä, etanoita on paljon.

Monet uskovat tai toivovat, että ankara talvi ja äärimmäinen kylmyys vaikuttavat etanakantaan. Valitettavasti asia ei yleensä ole näin, sillä etanat talvehtivat suojaisissa onkaloissaan maan alla, johon kylmä ei pääse. Kuitenkin, jos lunta ei ole ja routaa muodostuu etanoiden onkaloihin asti, etanat voivat jäätyä kuoliaaksi.

Etanat nousevat maan pinnalle vasta, kun maan lämpötila nousee 4 asteeseen. Jos keväällä tulee ensin niin lämmin että etanat nousevat pinnalle ja sää sitten taas kylmenee huomattavasti, ainakin nuoret etanat voivat paikallisesti hävitä.

 

Sopiva aika tappajaetanoiden torjuntaan

Talvehtineet tappajaetanat tulevat esiin aikaisin keväällä, kun lämpötila nousee yli neljän plusasteen, yleensä samaan aikaan kun valkovuokot kukkivat. Tappajaetanoiden munat kuoriutuvat heinäkuun ja lokakuun välisenä aikana.

Tappajaetanoiden poistamiseksi (tai ainakin niiden kannan vähentämiseksi huomattavaksi) on oltava aktiivinen sekä keväällä, kesällä että syksyllä.

  1. Torju tappajaetanoita keväällä – silloin kanta on pieni ja nuoret etanat eivät vielä ole laskeneet munia.
  2. Kesällä etanoita tulee torjua jatkuvasti, etenkin, jos kesä on sateinen.
  3. Syksyllä on hyvä tehdä viimeinen ponnistelu juuri ennen kuin etanat menevät maan alle talvehtimaan (suunnilleen lokakuussa). Tavoitteena on vähentää talvehtivien ja seuraavana keväänä munivien etanoiden määrää.

 

Tappajaetanoiden torjunta

Kun tappajaetanat ovat pesiytyneet tiettyyn paikkaan, niistä on hyvin vaikea päästä eroon. Järkevänä tavoitteena on yrittää pitää kanta niin alhaisella tasolla, että etanat eivät häiritse ihmistä eivätkä puutarhan kasvit vahingoitu. Suosittelemme seuraavia torjuntatapoja:

  1. Etanantorjunta-aine/tappajaetanamyrkky: Etanoille myrkyllisiä aineita, kuten rautafosfaatti, jotka eivät vaikuta muihin eläimiin. Tarjolla on myös etanantorjunta-ainetta/rautafosfaattia rakeina. Rakeet kestävät kosteutta ja sadetta paremmin.
  2. Sukkulamadot: Uusi tapa torjua tehokkaasti tappajaetanoita täysin biologisella tavalla. Mikroskooppisia matoja, jotka hakevat, tartuttavat ja tappavat etanoita. Vaarattomia muille organismeille ja 100 % luomua. Nemaslug-tuote sisältää sukkulamatoja etanoiden torjuntaan. 
  3. Esteet: Kupariteipin kaltainen este suosikkikasvien tai kukkapenkkien ympäri suojaa tehokkaasti. Tarjolla on myös ammattimaisia esteitä suurempien viljelysten suojaamiseen, kuten mineraalirakeita. Voit myös käyttää kalkkia, tuhkaa tai sahanpuruja. Ole kuitenkin varovainen, jotta kasvit eivät vahingoitu.
  4. Muuta: On olemassa paljon täydentäviä tuotteita, kuten etana-ansoja ja etanabaareja, jotka suojaavat etanantorjunta-aineita muilta eläimiltä. Tarjolla on myös etananpoimijoita ja sähköisiä etananloukkuja, joiden ansiosta etanoiden poimiminen ja surmaaminen on helpompaa. Voit myös valmistaa itse yksinkertaisia ansoja, esimerkiksi levittämällä ulos suuren paperinpalan, automaton tai vanhan ovimaton. Etanat kerääntyvät sinne, jolloin niiden poimiminen on helpompaa. 

Verkkokaupastamme voit ostaa tappajaetanoiden torjuntaan sopivia tuotteita

 


 Vinkki: torju etanoita kostealla kelillä, sillä silloin etanoita on todennäköisemmin enemmän liikkeellä. Aloita torjunta jo aikaisessa vaiheessa, sillä silloin etanat eivät välttämättä ehdi munimaan ja etanaongelma on huomattavasti pienempi.


 

Muutamia muita toimenpiteitä, jotka saattavat parantaa torjuntatehoa:

  1. Kunnat voivat joskus alkaa torjua tappajaetanoita yleisillä alueilla, mikäli kyseinen alue rajoittuu tonttiisi ja pyydät torjuntaa.
  2. Käytä samettikukkia osoittimena etanoiden läsnäolosta. Kun etanat ovat syöneet niitä, on aika alkaa kerätä kuolleita yksilöitä.
  3. Yritä saada naapurit mukaan ja pyrkikää yhdessä pääsemään etanaongelmasta eroon.
  4. Poimi/kerää etanoita johdonmukaisesti ja säännöllisesti aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Tämä on erityisen tehokasta sateen jälkeen ja kun ulkona on kosteaa, sillä silloin etanat ovat yleensä aktiivisempia. Etanoiden kerääminen johdonmukaisesti päivittäin muutaman viikon ajan on aikaa vievä mutta tehokas tapa vähentää etanapopulaatiota.

Koti- ja loma-asuntovakuutukset kattava yleisesti ottaen vain sellaiset haittaeläimet, jotka aiheuttavat suoraa aineellista vahinkoa. Valitettavasti kasveja vahingoittava tappajaetana ei kuulu niihin. Vakuutukset eivät siis auta tappajaetanoiden torjunnassa.

 

Tappajaetanoiden hävittäminen

Seuraavana on kerrottu, miten etanat voidaan hävittää tavalla, joka ei ole epämiellyttävä ihmiselle eikä etanalle:

  1. Yksinkertaisin ja hellävaraisin tapa tappaa etana on irrottaa pää kehosta esimerkiksi lapiolla tai oksasaksilla. Leikkauskohdan tulee olla n. 1 cm "nenästä".   
  2. Etanoiden tappamista suolalla, keittämällä tai jäädyttämällä ei suositella, sillä se aiheuttaa turhan pitkittyneen ja tuskallisen kuoleman.
  3. Muista aina heittää kuolleet etanat roskikseen, sillä jos ne jätetään paikoilleen ne houkuttelevat puoleensa uusia etanoita.
  4. Älä missään nimessä heitä eläviä etanoita roska-astiaan tai kompostiin, sillä silloin ne leviävät vieläkin suuremmalle alueelle kotikunnassasi tai puutarhassasi.

 

Lisätietoa tappajaetanoista

Espanjasiruetana havaittiin Ruotsissa ensimmäistä kertaa vuonna 1975. Nykyään tiedetään, että se on kotoisin Lounais-Ranskasta, ei Espanjasta ja Portugalista, kuten aiemmin luultiin. Lajin tieteellinen nimi on nykyään Arion vulgaris (aiemmin Arion lusitanicus).

Etana on haitallinen vieraslaji, joka levittäytyy omin voimin. Vuosi 2007 on ollut tähän saakka pahin tappajaetanavuosi. Vuoden 2007 kevät ja alkukesä olivat kosteita, mikä loi edulliset olosuhteet nilviäisille, kuten etanoille. Ongelmat eivät koskeneet ainoastaan yksityishenkilöitä, vaan etanat aiheuttivat suurta vaivaa myös maataloudelle. Positiivista tässä kaikessa oli se, että se avasi viranomaisten silmät ja sai heidän tarttumaan ongelmaan lisäämällä tutkimusta, ennen kaikkea koskien etanoita nurmilla ja rehun tuotannossa.

Espanjansiruetana on yksivuotinen eli sen elinkaari kestää vuoden. Se on kaksineuvoinen ja se laskee 20–50 valkoista, halkaisijaltaan 3–4 mm munaa kerrallaan maassa oleviin onkaloihin tai muihin suojaisiin paikkoihin. Kukin etana voi munia 400 munaa ennen kuolemaansa lokakuussa. Munat kehittyvät etanoiksi noin neljässä viikossa. Sen jälkeen menee vielä noin neljä viikkoa ennen kuin etana on sukukypsä. Vastakuoriutuneet etanat ovat hädin tuskin sentin mittaisia. Ne parittelevat koko kesän ja syksyn ajan heinäkuusta lokakuuhun ja laskevat munia samalla ajanjaksolla. Munat kuoriutuvat heinäkuusta lokakuuhun kestävällä ajanjaksolla. Sen jälkeen on vain erikokoisia nuoria yksilöitä, jotka talvehtivat maassa olevissa onkaloissa, kivikasoissa, komposteissa ja vastaavissa paikoissa.

Seuraavana keväänä etanat tulevat taas esiin, kun lämpötila nousee yli neljään plusasteeseen, yleensä samaan aikaan kun valkovuokot kukkivat.

Sekä munat että etanat kestävät huonosti kuivuutta, minkä vuoksi kuivat kesät lisäävät kuolleisuutta. Myös vähälumiset kylmät talvet ja syvä routa lisäävät kuolleisuutta, sillä nuoret etanat talvehtivat onkaloissa noin 10–20 sentin syvyydessä.

Espanjansiruetana syö melkein mitä tahansa, niin eläviä kuin kuolleita kasveja mutta myös eläinperäistä ravintoa. Se suosii hajoamassa olevaa materiaalia, minkä vuoksi etanat viihtyvät komposteissa.

 

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top