Testi pöllö liikkuvalla päällä

Uggla med rörligt huvud

Pöllö on petoeläin, jota sekä pienet linnut että jyrsijät pelkäävät. Pöllön muotoisen linnunpelätin pitäisi teoriassa pelotella lähes kaikki linnut pois. Mutta tehoaako se oikeasti, tottuvatko linnut pöllöön ja milloin on paras aika asettaa pöllö paikalleen?

Haittaeläinten torjunnassa kannattaa käyttää karkottimia, jotka ovat biologisesti merkityksellisiä (hajusteita, ääniä ja valepesiä). Pelkkä niiden läsnäolo lähettää luonnollisia varoitussignaaleja tietyille lajeille. Esimerkiksi Tukholman saaristossa kyy on pelottava vihollinen monelle eläimelle, minkä vuoksi kyyjäljitelmät toimivat erittäin hyvin lintujen karkottamisessa. Göteborgin saaristossa samat muovikäärmeet joutuisivat todennäköisesti lintujen ulosteiden peittämiksi tai jopa uteliaiden lintujen hyökkäysten kohteiksi.

Päätimme kokeilla pöllöä, sillä pöllöt ovat luonnollisia petoeläimiä koko Ruotsin alueella. Tottumisriskin vähentämiseksi pöllössä tulee olla jokin erityinen muuttuva ominaisuus, kuten ääni, valo tai liike, joka vahvistaa vaikutelmaa ja luo yllätysmomentin. Testin pöllö on pöllö liikkuvalla päällä. Sen pää liikkuu tuulessa, minkä ansiosta uhka näyttää muille linnuille aidolta ja luonnolliselta.

 

Pelätin tulee asettaa esille maaliskuussa

Oikea ajoitus on tärkeää, jos tietyn alueen halua pitää vapaana linnuista. Varmista, että linnut eivät ole asettuneet alueelle, jota haluat suojata pesintäaikana (1.4.-31.7.). Pesintäaikana lintuja ei niin vain pelotella, eikä lintuihin, niiden pesiin tai muniin saa kajota. Siksi kannattaa toimia aktiivisesti aikaisin keväällä (eli maaliskuussa), jotta linnut eivät asetu paikalle ja ala pesiä.

 

 Pesintäaikana lintuja ei niin vain pelotella... 

 

Optimaalinen sijoittelu

On aika ajatella kuin pöllö. Parhaan tehon ja todellisuudentunnun saavuttamiseksi tulee löytää paikka, jonka todellinen pöllö olisi itse valinnut. Aseta pöllö:

  • Korkealle
  • Paikkaan, josta on suora näkymä suojattavalle alueelle
  • Luonnossa pöllöt valitsevat usein paikan, joka on suojattu takaapäin ja josta ne näkevät saaliseläimen ennen kuin se näkee pöllön

Valitsimme testissä korkealle sijoitetun lankun, jossa on köynnöskasvi ja katto, joka peitti pöllön "takaa".

 

Testin tulokset

Testasimme pöllöä toukokuussa, kun linnut ovat yleisesti hyvin aktiivisia ja niitä voi olla erittäin vaikea pelotella pois – toukokuu on nimittäin keskellä pesintäkautta. Paikaksi valittiin pysäköintipaikka, ja aikomuksena oli suojata pysäköidyt autot lintujen jätöksiltä.

Testauspaikalla on yleensä ongelmia niin sorsien, pulujen, harakoiden kuin kalalokkien kanssa. Pöllön havaittiin pelottelevan kaikkia mainittuja lintulajeja.

Pöllön vaikutus havaittiin heti, sillä kaikki linnut katosivat paikalta, eivät kuitenkaan laajemmalta alueelta. Rakennuksen toisella puolella lintuja oli suunnilleen sama määrä ennen ja jälkeen testin. Aiemmin lintujen jätöksiä havaittiin autoissa päivittäin, mutta testin aloittamisen jälkeen meni peräti yhdeksän päivää ennen kuin ensimmäiset lintujen jätökset ilmestyivät toiseen kahdesta autosta. Ja näytti vahvasti siltä, että jätökset olivat tippuneet erittäin korkealta – todennäköisesti sattumalta linnusta, joka ei ollut edes huomannut kaukana alempana ollutta pöllöä.

Yhden kuukauden jälkeen odotimme, että linnut olisivat jo tottuneet pöllöön ja että ne palaisivat suurin piirtein samoissa määrin takaisin, mutta niin ei kuitenkaan käynyt. Linnut eivät vieläkään olleet palanneet vaan pysyttelivät tietyn etäisyyden päässä pöllöstä. Ajoneuvoissa ei myöskään ollut lintujen jätöksiä.

Johtopäätöksemme on, että pöllö toimii sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Uskomme, että seuraavat asiat olivat testin onnistumisen kannalta ratkaisevia:

  1. Pöllön suojattu ja luonnollinen sijoituspaikka, josta on hyvä näkymä alueelle.
  2. Pöllön biologisesti merkitykselliset uhkaärsykkeet: ulkonäkö ja pään liike.
  3. Pöllön siirtäminen kahden viikon välein siihen tottumisen riskin vähentämiseksi.
  4. Käytössä olevien linnunpesien poisto ennen pesintäajan alkamista.

 

Tärkein vinkki käytön onnistumisen kannalta:

Uskomme, että viimeisin kohta on tärkein, eli: Käytössä olevien linnunpesien poisto ennen pesintäajan alkua ja ennen pöllön tai muun linnunpelätin asettamista paikalleen.

Jos linnuilla on pesä jossakin paikassa, ne voivat unohtaa pelon ja ottaa suuria riskejä voidakseen jäädä samaan paikkaan. Jopa pikkulinnut voivat hyökätä ja yrittää ajaa petolinnut pois yrittäessään epätoivoisesti suojata pesäänsä. Siksi kannattaa kiinnittää erityistä huomiota esivalmisteluihin, poistaa linnunpesät suojattavalta alueelta ja aloittaa työt ajoissa!

Tuotelinkki, jos haluat ostaa testissä käytetyn pöllön liikkuvalla päällä

 

Tekstin pääkuva: Pöllö asetettuna korkealla olevalle lankulle [© Stick.se]

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top