Vaatekoiansa – viisi sijoitteluvinkkiä

Vaatekoiansan sijoittaminen

Vaatekoiansat ovat fiksu tapa ehkäistä koita tai päästä niistä eroon. Hyvän feromonipohjaisen ansan avulla vaatekoit saa pois ilman myrkkyjä tai epämiellyttävää hajua. Mutta miten vaatekoiansaa tulee käyttää ja miten se pitää sijoittaa, jos siitä haluaa kaikki tehot irti?

Itse asiassa vaatteita ja tekstiilejä vahingoittavat otukset ovat vaatekoin toukkia. Mutta koiongelman poistaminen edellyttää useimmiten muutakin kuin vain toukkien löytämistä ja poistamista – on myös houkuteltava koiperhoset esiin, jotta ne eivät pääse piiloutumaan ja mahdollisesti aiheuttamaan uutta ongelmaa. Siihen vaatekoiansat ovat sopivin työkalu – ne houkuttelevat ja vangitsevat koiraskoita, mikä pysäyttää koiden lisääntymisen.

 

Näin feromonipohjaiset vaatekoiansat toimivat

Vaatekoiansat koostuvat useimmiten liimapinnasta, jonka tarkoituksena on napata koiperhoset, sekä houkuttimesta, joka on suunniteltu houkuttelemaan koit liimapaperille. Feromonista koostuva houkutinaine on tavallisin tapa houkutella ansaan nimenomaan vaatekoita (muissa hyönteisansoissa käytetään usein elintarvikepohjaisia houkuttimia, mutta ne eivät tehoa koihin yhtä hyvin).

Itse feromoni koostuu yhdestä tai useammasta luonnollisesta aineesta (tuoksusta), jotka on otettu hyönteisestä ja sen jälkeen eroteltu laboratoriossa. Tuoksu voi esimerkiksi koostua aineesta, jota naaraat erittävät houkutellakseen koiraita paritteluaikana. Keinotekoiseen parittelukutsuun vastaavat koiraat jäävät sen jälkeen kiinni liima-ansaan. Tämä estää tehokkaasti vaatekoin lisääntymistä, sillä koiraat kuolevat.

 

Viisi vinkkiä vaatekoiansojen sijoitteluun

Seuraavana on kerrottu viisi tärkeintä asiaa vaatekoiansojen sijoittelussa:

  1. Sijoita vaatekoiansa huoneen tai komeron keskelle – silloin ansan vaikutusalue on niin suuri kuin mahdollista.
  2. Sijoita ansa silmien korkeudelle – 180–200 cm korkeus vastaa koiden lentokorkeutta ja parantaa ansaan jäämisen todennäköisyyttä huomattavasti.
  3. Sijoita ansa ongelmasta jo kärsivien tai riskialueella olevien vaatteiden/tekstiilien lähelle – tämä johtuu siitä, että koiperhoset oleskelevat todennäköisimmin lähellä kuoriutumispaikkaansa tai paikkaa, josta ne voivat löytää ravintoa toukilleen.
  4. Älä aseta ansaa vetoiseen paikkaan – kova ilmavirta vaikeuttaa koiperhosten matkaa ansaan.
  5. Älä aseta ansaa lähelle ikkunoita, ovia, suojaamattomia venttiilejä tai savupiippuja, sillä muutoin ansa saattaa houkutella koita ulkoa.

Hyvä perussääntö on, että vaatekoiansojen vaikutusalueen säde on n. 5 m2. Sen vuoksi on epätodennäköistä, että ansa houkuttelisi vaatekoita kodin ulkopuolelta, mikäli ansa sijoitetaan oikein. Sen sijaan se houkuttelee mahdollisesti kotona lymyävät koit esiin piiloistaan ja nappaa ne.


 Bonusvinkki: Monien tekemä tavallinen virhe on sijoittaa liian monta ansaa samaan paikkaan. Silloin koiperhoset menevät hämilleen ja niiden on vaikea löytää ansoihin. Ne ovat huonoja lentäjiä, minkä vuoksi ne lähinnä lentelevät ympäriinsä jäämättä ansoihin kiinni. Suositus on yksi ansa pieneen tilaan (esim. komero tai 5 m2 säilytystila) ja korkeintaan 2 ansaa suurempaan huoneeseen, jonka koko on 10–25 m2.


 

Oikea aika käyttää koiansoja

Vaatekoin munat kuoriutuvat nopeimmin lämpimässä. Koska asunnot ovat lämmitettyjä, tämä tarkoittaa valitettavasti sitä, että munia kuoriutuu vuoden ympäri. Joten, jos sinulla on ongelmia vaatekoiden kanssa, mikä tahansa aika on sopiva aika käyttää vaatekoiansoja.

Jos et kärsi koiongelmasta, on olemassa tiettyjä aikoja vuodesta, jolloin ansojen käyttö ennaltaehkäisevästi on järkevintä. Aikainen kevät maaliskuusta huhtikuuhun on erityisen tärkeä ennaltaehkäisevän suojan kannalta, sillä silloin aikuiset koiperhoset ovat aktiivisimmillaan. Kesäkuukausina riskinä on, että koit tunkeutuvat sisään aukinaisista ovista ja ikkunoista.

Hyvänä täydennyksenä vaatekoiansoille toimivat punaseetriöljy ja punaseetripalat muun muassa komeroissa, kylpyhuoneissa ja vaatepusseissa. Lisäksi ne tuoksuvat raikkailta ja hygieenisiltä.

 

Mitä koiden jääminen ansaan tarkoittaa?

1–2 ansaan jäänyttä koiperhosta kahdessa viikossa voi olla sattumaa, eli vaatekoit ovat päässeet sisään mutta eivät ole ehtineet aiheuttaa ongelmaa. Lukuisat ansaan jääneet koiperhoset samalla ajanjaksolla viittaavat käynnissä olevaan ongelmaan. Jos kotisi kärsii koiongelmasta, sinun tulee selvittää, missä ongelma sijaitsee – esimerkiksi jossakin vaatekappaleessa, laatikossa tai komerossa. Sen jälkeen ei auta muu kuin aloittaa vaatekoin torjuntatoimenpiteet.

Lue lisää vaatekoista, niiden torjunnasta ja ennaltaehkäisystä. Etsitkö hyvää vaatekoiansaa? Me olemme testanneet tuotetta, jota me pidämme markkinoiden parhaana vaatekoiansana.

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top