Kirput: äärimmäinen opas

Kirput: äärimmäinen opas

Raapiiko lemmikkisi itseään enemmän kuin tavallista? Näetkö pieniä hyppiviä loiseläimiä? Jos näin on, on erittäin todennäköistä, että kyse on 2–3 mm pitkistä kirpuista, jotka ovat sekä eläinten että ihmisten loiseläimiä. Aikoinaan kirput levittivät pelkoa herättäviä tauteja, kuten ruttoa ja pilkkukuumetta. Nykyään ne aiheuttavat lähinnä kutiavia puremia, jotka voivat olla todella ärsyttäviä. Me kerromme, miten kirpuista pääsee nopeasti eroon.

 

Sisältö:

  1. Tietoa kirpuista
  2. Oireet, taudit ja puremat
  3. Onko sinulla tai lemmikilläsi kirppuja?
  4. Kutinan lievittäminen ja pureman hoitaminen
  5. Kirppujen hävittäminen
  6. Lisätietoa kirpuista

 

Tietoa kirpuista

Kirput ovat verta imeviä loiseläimiä. Ne ovat 2–3 mm pitkiä siivettömiä hyönteisiä, joiden ruumis on sivulta voimakkaasti litistetty. Monilla kirppulajeilla on voimakkaan takajalat, minkä ansiosta ne voivat hypätä huomattavan pitkälle kokoonsa nähden.

Ihmiskirppu on harvinainen Suomessa ja nykyään harvinainen myös Euroopassa. Niitä voi kuitenkin esiintyä matkustajakodeissa ja muissa paikoissa, joissa hygieniataso on puutteellinen ja joissa yöpyy ihmisiä maista, joissa kirppuja yhä esiintyy. Ihmiskirput häviävät yleensä, jos peset itsesi säännöllisesti.

On olemassa myös eläinkirppuja, rantakirppuja ja lumikirppuja. Lisätietoja on kohdassa "lisätietoja". Eläinkirppujen esiintyminen kotona on ihmiskirppuja tavallisempaa, etenkin, jos kotona on lemmikkieläimiä. Edullisissa olosuhteissa viidestä kirpusta voi tulla 5 000 kirppua vain kolmessa viikossa.

 

Oireet, taudit ja puremat

Kirpun puremat aiheuttavat punaisia voimakkaasti kutiavia ihottumia, yleensä yläruumiin kohdalla. Puremakohdat muistuttavat pieniä hyttysenpistoja, mutta yleensä niitä on useita muutaman senttimetrin välein. Kutina voi jatkua pitkään, mutta purema paranee aina itsestään.

Kirpun purema saattaa levittää muun muassa ruton ja lavantaudin kaltaisia tauteja, mutta niitä ei onneksi enää esiinny Suomessa.

/var/folders/5q/f3mfyzrn51v1p0fbg5ztd8vwpxrfjv/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/flea-63043_1280.jpg

Kuva: Kirppu suurennettuna.

Onko sinulla tai lemmikilläsi kirppuja?

Ihmiset saavat kirppuja ennen kaikkea lemmikkien välityksellä, joten keskitymme tuotteisiin, joilla kirput saa häädettyä lemmikeistä. Hoidossa on hyvä keskittyä ennen kaikkea kahteen asiaan. Ensinnäkin aineen tulee tappaa aikuiset kirput nopeasti, ja toiseksi sen tulee olla pitkävaikutteinen, niin että se hävittää myös toukat. Käsittele kaikki kotona olevat eläimet säännöllisesti pitkävaikutteisella kirpuntorjunta-aineella. Noudata pakkauksessa olevia ohjeita tarkasti.

Näin tarkistat, onko sinulla tai eläimellä kirppuja:

1. Kirppujen näkeminen

Yleensä voit nähdä itselläsi tai lemmikilläsi olevat kirput. Ne ovat usein punaruskeita ja noin 2 mm pitkiä. Tarkista erityisen hyvin lemmikin pää, kaula ja selkä, sillä kirppuja on useimmiten siellä.

2. Kirpun purema

Kirpun puremat aiheuttavat punaisia ja voimakkaasti kutiavia ihottumia, ihmisillä yleensä yläruumiin kohdalla. Lemmikit tulee tarkistaa säännöllisesti ja erityisen hyvin, mikäli ne raapivat itseään tavallista enemmän.

3. Jätökset

Lemmikkien turkissa voi esiintyä jätöksiä, jotka muistuttavat mustapippuria. Ne on helpointa havaita kirppukammalla ja valkoisella paperilla.

Kutinan lievittäminen ja pureman hoitaminen

Kun kirppu on imenyt verta, puremakohta alkaa punoittaa ja kutista. Se on epämiellyttävää ja voi johtaa muun muassa univaikeuksiin. Voit suorittaa seuraavia toimenpiteitä oireiden lievittämiseksi, kunnes puremakohdat ovat parantuneet.

Älä raavi

Pyri niin pitkälti kuin mahdollista olla raapimatta puremakohtia, sillä muuten ne voivat tulehtua.

Käytä kylmäbalsamia

Kutinaa voi lievittää levittämällä puremakohtaan kylmäbalsamia tai asettamalla siihen jäätä.

Lääkkeet

Jos kutina on voimakasta, ilman reseptiä ostettava hydrokortisonivoide voi helpottaa oloa. Myös allergialääkkeet voivat auttaa.

Kirppujen hävittäminen

Jos olet varma, että sinulla on kirppuja, toimi seuraavasti:

  1. Imuroi matot, lattiat, huonekalut, vuodevaatteet, koirankorit ja muun vastaavat paikat huolellisesti. Siten saat sekä kirput, niiden toukat ja ravintoaineet pois. Tyhjennä tai hävitä pölypussi kodin ulkopuolella.
  2. Pese kaikki minkä pystyt vähintään 50 asteessa.
  3. Puhdista lemmikki säännöllisesti kirppukammalla ja pese sen nukkumapaikka viikoittain vähintään 50 asteessa.

Kirput voivat palata, vaikka niistä uskoisikin jo päässeensä eroon. Monesti se johtuu siitä, että kirppujen munia on vaikea havaita ja ne voivat lymytä matoissa, lattioissa olevissa raoissa, vuodevaatteissa jne. Sen vuoksi perusteellinen imurointi on erittäin tärkeää.

Tarkista itsesi, perheenjäsenesi ja lemmikkisi säännöllisesti jonkin aikaa käsittelyn jälkeen ja toista vaiheet 1–3 tarvittaessa.

 

Lisätietoa kirpuista

Kirput ovat hyönteisiä, joita on noin 70 lajia Euroopassa ja noin 2 400 lajia koko maailmassa. Ne ovat verta imeviä ektoparasiitteja (isäntäeliönsä ulkopuolella eläviä loisia), jotka elävät lämminverisissä eläimissä, kuten nisäkkäissä tai linnuissa.

Kun naaraskirppu on saanut ravintoa, se voi laskea 25–40 munaa päivässä isäntäeliönsä turkkiin tai nukkumapaikkaan. Yksi naaraskirppu voi tuottaa jopa 2000 munaa elämänsä aikana.

Kirppujen toukilla ei ole raajoja. Ne käyttävät ravinnokseen isäntäeläimen elinpaikassa olevaa orgaanista materiaalia. Valmis kirppu voi viipyä kotelossa kuukausia odottamassa sopivaa isäntäeliötä.  Se on selityksenä sille, miksi ihminen voi saada päällensä lukuisia kirppuja talossa, joka on ollut asumattomana pitkään.

Kirppujen lisääntyminen edellyttää veren saamista kulloisellekin kirpulle sopivalta isäntäeliöltä. Sen vuoksi esimerkiksi lintukirppu ei voi lisääntyä ihmisten taloissa, mutta voivat selvitä siellä hengissä muutaman kuukauden. On olemassa monia eri kirppulajeja, joilla on omat isäntäeläimensä. Eläinkirput elävät esimerkiksi kissoissa, koirissa tai linnuissa. Mutta jos sopivaa isäntäeläintä ei löydy, ne voivat elää myös muissa eläimissä tai ihmisissä. Eläinkirput ovat huomattavasti ihmiskirppuja yleisempiä mahdollisten isäntäeläinten määrän, hygienian, turkin ja muiden tekijöiden vuoksi.

Rantakirput elävät nimensä mukaisesti hiekkarannoilla. Lumikirppuja voi esiintyä sulavassa lumessa.

 

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top