Täit: äärimmäinen opas

Täit: äärimmäinen opas

Tiettyinä aikoina täit leviävät kulovalkean tavoin kouluissa ja esikouluissa. Monesti niin käy kesälomien jälkeen. Raapiiko lapsesi hiuspohjaansa? Jos raapii, voi olla hyvä tarkistaa, onko lapsella täitä. Me osoitamme, miten täit havaitaan ja miten niistä pääsee nopeasti eroon. 

 

Sisältö:

 1. Tietoa täistä
 2. Täiden tarttuminen
 3. Täiden havaitseminen
 4. Kuvia täistä ja munista
 5. Täiden poistaminen
 6. Lisätietoa täistä

 

Tietoa täistä

Päätäi käyttää ravinnokseen ihmisten verta ja elää hiuksissa lähellä hiuspohjaa. Ne ovat erittäin herkkiä. Hiuksista lattialle, sohvalle tai muuhun paikkaan pudonnee täit kuivuvat nopeasti eivätkä leviä edelleen. Täit ainoastaan kiipeävät, ne eivät voi hyppiä kirppujen tapaan eivätkä lentää.

Täit voivat olla erittäin pieniä ja vaikeita havaita. Ne ovat monesti vain seesaminsiemenen kokoisia, ja munat voivat olla läpinäkyviä, minkä vuoksi ne maastoutuvat hyvin hiuspohjaan. Kutinan ilmenee vasta jopa kuusi viikkoa täitartunnan saamisen jälkeen, minkä vuoksi tartuntaa ei huomaa heti.

 

Täiden tarttuminen

Päätäit voivat tarttua kehen tahansa, sillä ei ole mitään tekemistä yleisen hygienian kanssa. Täit tarttuvat, kun hiukset ovat "pitkään" kosketuksissa toisten hiusten kanssa. Tarttuminen vuodevaatteiden, pipojen, harjojen ja muiden kautta on harvinaista. Täitartunnan riski on suurin kesällä, jolloin täit ovat aktiivisimmillaan ja kun koulut ja esikoulut avaavat taas ovensa kesälomien jälkeen.

 

Täiden havaitseminen

Monet uskovat, että kutina alkaa heti täitartunnan saamisen jälkeen, mutta tosiasia on, että kutinan ilmenemiseen voi mennä jopa kuusi viikkoa, kun ihminen saa yliherkkyysreaktion täin syljelle. Jos saat täitartunnan uudelleen, kutina alkaa kuitenkin nopeammin, usein vain muutama vuorokausi tartunnan saamisen jälkeen. Yksinkertainen tapa selvittää mahdollinen täitartunta on kammata hiukset täikammalla valkoisen pinnan päällä. Pyyhi kampaa esimerkiksi valkoiseen talouspaperiarkkiin kunkin kampauskerran jälkeen. Siten näet täit heti.

Toinen tapa on etsiä täiden munia hiuspohjasta. Joskus niiden havaitseminen voi olla täitä helpompaa, vaikka ne ovatkin vain yhden millin kokoisia. Munat ovat ovaaleja ja hieman tummia, jos täi on yhä munan sisällä. Muuten ne ovat vaaleita tai keltaisenvalkoisia. Munat sijaitsevat yleensä hiuksessa lähellä hiuspohjaa, mutta ne seuraavat hiuksen kasvua. Ota huomioon, että jos perusteellisen tarkastuksen jälkeenkin löydät vain tyhjiä munia, täihoitoa ei tarvitse aloittaa.

Täit voivat jättää mustaa jauhetta tyynyille tai kauluksille. Kyse on jätöksistä tai täin luomasta nahkasta. Joskus korvien takana voi myös esiintyä pientä punoitusta täitartunnan yhteydessä, mutta se johtuu yleensä raapimisesta.

Aikaisessa tartuntavaiheessa täihin viittaavia merkkejä on vaikea huomata, minkä vuoksi sinun, etenkin, jos sinulla on lapsia, tulee tarkistaa mahdollinen täitartunta tasaisin väliajoin ja ennen kaikkea koulujen ja esikoulujen alkaessa kesäloman jälkeen.

 

Kuvia täistä ja munista

Jotta voit olla varma, onko sinulla täitä vai ei, voi olla hyvä tietää, miltä täit, saivarit ja munat näyttävät.

Päätäi

Kuva: Päätäi [© Gilles San Martin, CC-BY-SA-2.0]

Päätäi, saivari

Kuva: Päätäi, saivari [© Eran Finkle, CC-BY-SA-3.0]

Täin muna hiuksessa

Kuva: Täin muna hiuksessa [© Gilles San Martin, CC-BY-SA-2.0]

Täiden poistaminen

Hiusten kampaaminen täikammalla on tehokas tapa päästä eroon täistä, mutta se ei yksin riitä vaan siihen pitää yhdistää jonkinlainen hoito. Jos perheellä, ryhmällä tai kotitaloudella on täitä, kaikki on hoidettava samaan aikaan uudelleentartuntariskin poistamiseksi. Suorita seuraavat kuusi vaihetta, jos haluat päästä eroon päätäistä:

 1. Täikampa: Käytä erityistä täikampaa, jossa on tiheät ja jäykät piikit. Parasta on käyttää vaaleaa kampaa, jolloin täit näkyvät paremmin. Kampaa hiukset kokonaisuudessaan huolellisesti aina hiuspohjasta hiusten päihin sakka. On parempi kammata liikaa kuin liian vähän. Ota palanen valkoista talouspaperia tai vastaavaa ja pyyhi kampa siihen jokaisen kampauskerran jälkeen. Muista myös huuhdella kampa tasaisin väliajoin. 
 2. Täintorjunta-aineen käyttö: Markkinoilla on paljon erilaisia täintorjunta-aineita. Osa niistä on lääkintäteknisiä ja osa varsinaisia lääkkeitä. Varmista, että valitsemasi aine sisältää dimetikonia (eräs silikoniöljy). Parasta lopputulosta varten noudata käyttöohjeita tarkasti. Kaikissa hoidoissa on viimeinen vaihe, jossa hiukset tulee kammata tiheällä kammalla perusteellisesti kuolleiden täiden ja munien poistamiseksi. Sitä ei saa jättää väliin. Yksi kokeilemisen arvoinen tuote on Linicin Solution.
 3. Uudelleenkäsittely: yleensä ensimmäisen käsittelykerran jälkeen tulee toinen käsittelykerta noin 1,5 viikkoa myöhemmin, jotta mahdollisesti jäljelle jääneet munat ovat ehtineet kuoriutua ja uudet täit kuolevat. Tämän vaiheen tarpeellisuus käy ilmi valitsemasi tuotteen pakkauksesta.
 4. Täikammalla käsittelyn jatkaminen: kampaa hiuksia täikammalla 2–3 kertaa viikossa kahden viikon ajan käsittelyn päätyttyä. Kaikkien lähellä olevien tulee toimia samoin, sillä se vähentää täiden jäljelle jäämisen mahdollisuutta ja mahdollistaa nopeat toimenpiteet tarvittaessa.
 5. Hakeudu hoitoon: jos lääkintätekniset täintorjunta-aineet eivät tehoa, täistä voi hankkiutua eroon Tenutex-lääkkeellä, jonka ostamiseen ei tarvita reseptiä. Lääkintäteknisiä aineita pitäisi kokeilla ensin, sillä on luultavasti paljon epätodennäköisempää, että täit muodostaisivat vastustuskyvyn niille.
 6. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet: Jos esimerkiksi lapsesi esikoulussa on havaittu täitä, kannattaa käyttää ennaltaehkäiseviä tuotteita, jotka karkottavat täitä ja siten vähentävät tartuntariskiä. Kyse on usein suihkeesta, jota suihkutetaan hiuksiin aamulla ja joka sen jälkeen pitää täit etäällä päivän aikana. Yksi esimerkki on Linicin Prevent

 Huom. Kysy aina neuvoa lastenneuvolasta tai vastaavasta paikasta ennen alle 2-vuotiaiden lasten hoitamista.


 

Lisätietoa täistä

Päätäi (Pediculus humanus ssp. capitis) elää ihmisten hiuspohjassa ja käyttää ravinnokseen verta. Päätäit aiheuttavat kutinaa, kun niiden syljessä olevat aineet joutuvat kosketuksiin ihon kanssa.

Täysikasvuiset täit ovat noin 2–3 millimetrin mittaisia ja beigen värisiä. Täit laskevat noin millin mittaisia munia (saivareita), jotka ovat tummia, kun täi on niiden sisällä, sekä kuoriutumisen jälkeen vaaleita tai keltaisenvalkoisia.

Täit pystyvät elämään hiusten ulkopuolella noin 24 tuntia, mutta niiden lisääntymiskyky säilyy vain neljä tuntia hiusten ulkopuolella. Se on suurin syy sille, että tartunnan leviämisen tavallisin syy on suora kosketus.

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top