Gin & Tonic hyttysten torjuntaan

Gin & tonic hyttyset

Torjuuko suosittu drinkki Gin & Tonic tosiaankin hyttysiä ja jos torjuu, miten? Me tutustumme kemialliseen puoleen ja selvitämme, miten se toimii. Voimme paljastaa heti, että ginin sijaan nimenomaan tonic-vesi antaa drinkille sen ainutlaatuiset ominaisuudet.

 

Gin & Tonic saavutti suosiota ensimmäiseksi brittiläisissä siirtokunnissa. Gin & Tonic -juomassa oli aluksi vain tonic-vettä, giniä lisättiin mukaan vasta myöhemmin makunautinnon parantamiseksi. Aluksi juomaa tarjoiltiin myös ilman jäätä, sillä jäätä ei yksinkertaisesti ollut tarjolla samalla tavalla kuin nykyään. Drinkki on yhä erittäin suosittu ympäri maailman, ja siitä on monia eri variantteja.

Olet ehkä joskus kuullut, että Gin & Tonic on ainutlaatuinen siinä, että se voi torjua hyttysiä ja ehkäistä siten malariaa. Eikö olisikin upeaa, jos hyvä ja maistuva drinkki toimisi samalla myös luonnollisena hyttyskarkotteena?

 

Brittiläiset siirtomaaherrat kehittivät drinkin

Eteläamerikkalaiset alkuperäisasukkaat olivat luultavasti ensimmäisiä kiniiniä käyttäneitä ihmisiä – he käyttivät sitä sen lääketieteellisten vaikutusten vuoksi. Espanjalaiset keksivät vasta paljon myöhemmin, että kiniiniä voitiin käyttää myös malarian hoitoon. Espanjalaiset munkit levittivät kiniiniä ympäri Eurooppaa, jossa aine tunnettiin nimellä jesuiittajauhe. Kiniinistä tuli ensimmäinen kemiallinen yhdiste, jota ihmiskunta käytti menestyksekkäästi tarttuvan taudin ehkäisyyn (malaria).

1700-luvulla kehitettiin Gin & Tonic -drinkki, jotta brittiläiset virkailijat saisivat annoksensa kiniiniä. Ginin avulla juomasta tuli huomattavasti paremman makuista, sillä kiniinipitoisuus sen ajan tonic-vedessä sai juoman maistumaan karvaalta ja ikävältä. Nykyään tuntemamme juoma sai paljon jalansijaa ennen kaikkea afrikkalaisissa siirtokunnissa ja Intiassa.

Sokeriplantaasi brittiläisessä siirtokunnassa

Kuva: sokeriplantaasi brittiläisessä siirtokunnassa, 1823

Malarian hoito ja hyttysten karkotus

1960-luvulla todettiin, että kiniiniä voitaisiin käyttää malarian hoitoon. Sillä ei katsottu olevan mitään vaikutusta sairautta levittäviin hyttysiin. Toisin sanoen sen ei uskottu karkottavan eikä tappavan hyttysiä tai vähentävän hyttysenpistosten riskiä.

United States Department of Agriculturen tutkimuksessa vuodelta 2014 todettiin, että kiniini todellakin myös karkottaa hyttysiä. Kävi selville, että kiniini toimii samankaltaisella tavalla kuin DEET (tavallisin aktiivinen ainesosa suurimmassa osassa hyttystentorjunta-aineita ympäri maailman).

Sekä DEET:n että kiniinin on osoitettu vaikuttavan hyttysten maku-/hajureseptoreihin ainutlaatuisella tavalla. Yksinkertaisesti sanottuna hyttysen makureseptori reagoi aineeseen, minkä vuoksi hyttynen menee hämilleen ja yksinkertaisesti lentää pois.

 

Tonic-veden kiniini on vaikuttava ainesosa

Tonic-vesi koostuu hiilihapotetusta vedestä ja muutamasta makuaineesta, joista yksi on kiniini. Kiniini on se Gin & Tonicin sisältämä aine, joka ehkäisee malariaa ja karkottaa hyttysiä. Kiniiniä saadaan kiinapuiden kuoresta. Inkojen valtakunnassa kiinapuiden kuorta (kiniini) kutsuttiin nimellä ”Quina-Quina” jonka uskotaan tarkoittaneen ”kuoren kuori” tai mahdollisesti ”pyhä kuori”.

Kiniinin systemaattinen kemiallinen nimi on (R)-(6-metoksi-4-kinolyyli)[(2S,4S,5R)-5-vinyyli-2-kinuklidinyyli]metanoli.


 Kuriositeetti: tonic-veden kiniini tekee juomasta fluoresoivan eli se loistaa itsestään, kun sitä valaistaan UV-valolla.


 

Nykyinen tonic-vesi sisältää erittäin vähän kiniiniä – se on hyvä asia maun kannalta mutta tarkoittaa myös sitä, että tonic-vedellä ei ole samaa profylaktista vaikutusta malariaan ja karkottavaa vaikutusta hyttysiin kuin entisaikojen suositulla Gin & Tonicilla. Jotta tonic-vedellä olisi halutut lääketieteelliset vaikutukset, kiniinipitoisuuden tulisi olla 160–320 mg/l (paino). Nykyään kiniiniä käytetään yksinomaan makuaineena, minkä vuoksi moderni Gin & Tonic ei tehoa malariaan eikä hyttysiin.


 Kuriositeetti: Malariasuojaa varten sinun tulisi juoda päivässä noin 67 litraa Gin & Tonicia. Ei oikein houkuta...


 

Kiinapuun kuorta

Kuva: kiinapuun kuorta

Kiniinin molekyylimalli

Kuva: kiniinin molekyylimalli

Lopputulos: Gin & Tonic -juoma ei nykymuodossaan valitettavasti tehoa hyttysiin eikä malariaan. Se voi olla pettymys, mutta se on joka tapauksessa upea juoma. Yhdessä modernien [hyttystentorjunta-aineiden] tai [hyttyskoneiden] voit nauttia kahden maailman parhaista puolista!

Haluatko lukea lisää hyttysistä ja niiden torjunnasta?

 

Copyright © 2024 Stick AB
To top