Lutikat – usein kysyttyjä kysymyksiä (FAQ)

lutikat kysymyksiä

Voinko saada lutikoita kavereilta, joilla on lutikoita? Ovatko lutikoiden puremat vaarallisia? Olemme keränneet tänne hyviä kysymyksiä asiakkailtamme ja vastaamme yleisimpiin lutikoita koskeviin kysymyksiin.  

 

Lutikat olivat pitkään jotakin eksoottista, jonka moni yhdisti kaukaisiin matkakohteisiin ja ehkä vähän rähjäisempiin hotelleihin. Mutta lutikat ovat viime aikoina lisääntyneet Suomessa ja tuntuvat nykyään läheisemmiltä kuin koskaan. Kun yhä useampi on saanut lutikoita (tai luulee saaneensa niitä), myös kysymykset lisääntyvät. Yritämme vastata niihin tässä kirjoituksessa, niin että sinun ei tarvitse olla turhaan huolissasi lutikoista ja tiedät, mitä ongelman ilmetessä kannattaa tehdä.  

 

Miksi lutikoita kutsutaan lutikoiksi?

Englanniksi lutikoita kutsutaan nimellä ”bed bugs” – se on sopiva nimi, sillä 90 % ongelmia aiheuttavista lutikoista oleskelee sängyssä tai sen välittömässä läheisyydessä. Lutikat piiloutuvat myös listojen taakse, tapetteihin tai seiniin. Lutikoita kutsutan myös seinäluteiksi, ja tämä nimi perustuu luultavasti siihen, että ne käyttävät monesti seiniä piilopaikkoinaan.

Englannin ”bug” tarkoittaa hyönteistä, joten se kuvailee otusta melko yleisellä tavalla. Suomenkielinen nimi ”lutikka” kertoo, että ne kuuluvat luteisiin (vrt. seinälude).

 

Miltä lutikka näyttää?

Lutikat kasvavat 4–5 mm pituisiksi ja niillä on ovaalinmuotoinen litteä keho. Ne ovat vaaleankeltaisia tai ruskeita, ja verta imettyään niistä tulee punertavan ruskeita. Täällä voit lukea lisää [lutikoiden ulkonäöstä] ja katsella kuvia lutikoista.

 

Miten lutikkatartunnan voi saada?

Ehdottomasti tavallisin tapa, jolla suomalaiset saavat kotiinsa lutikoita, on se, että ne matkustavat ihmisten mukana kotiin matkalaukussa. Sen jälkeen lutikat asettuvat taloksi, piiloutuvat useimmiten lähelle sänkyä ja ilmestyvät esiin syömään öisin, kun ihmiset nukkuvat. Lutikat ovat ihmisten iholla periaatteessa ainoastaan syödessään, ne eivät ikinä ”asu” ihmisessä.

Lisätietoja tavallisista syistä lutikkaongelmille on kirjoituksessa, jossa käsitellään [lutikkaongelman ehkäisyä].

 

Miltä lutikoiden munat näyttävät?

Lutikoiden munat ovat n. 1 mm pitkiä ja ovaalinmuotoisia. Lutikanmunat ovat väriltään kirkkaan valkoisia tai läpinäkyviä. Munat kuoriutuvat yleensä 6–7 päivän sisällä, mutta alhaisessa lämpötilassa siihen voi mennä jopa 9 päivää.

 

Mistä lutikoiden munia voi löytää?

Munat lasketaan yleensä suojaisaan paikkaan lähelle talossa asuvan nukkumapaikkaa. Lutikanmunat ovat niin pieniä, että ne voivat olla piilossa rakoissa ja saumoissa, esimerkiksi sängyssä tai vuodevaatteissa.

 

Käyttävätkö lutikat ainoastaan ihmisiä ravinnokseen?

Lutikat käyttävät mieluiten ihmisiä isäntäeliönään ja ihmisten verta ravintonaan. Mutta jos ihmisiä ei ole paikalla, lutikat voivat hakea ravintoa myös muista eläimistä.

 

Osaavatko lutikat hyppiä?

Eivät, lutikat eivät onneksi osaa hyppiä eivätkä lentää. Ne osaavat kuitenkin kiivetä pystysuoraan ja jopa kävellä katossa, jos materiaali ei ole liian liukasta.

 

Ovatko lutikanpuremat vaarallisia?

Lutikoiden puremat eivät ole vaarallisia, mutta ne voivat aiheuttaa paljon epämiellyttäviä psyykkisiä ja fyysisiä oireita. Ihmiset voivat reagoida allergisesti puremiin, joidenkin kohdalla puremat voivat turvota kunnolla ja aiheuttaa suurta kutinaa. Silloin on riskinä, että pureman saanut raapii puremakohtaa, mikä johtaa sen tulehtumiseen.

Lutikat saattavat myös häiritä unta, mikä puolestaan saattaa johtaa terveydentilan huononemiseen tai toimia laukaisimena muille sairauksille. Yleisesti ottaen itse puremat eivät kuitenkaan ole vaarallisia.

 

Levittävätkö lutikat tauteja?

Lutikat voivat kantaa tauteja, kuten hepatiitti B:tä, HIV:iä, keltatautia tai vastustuskykyisiä bakteereita. Onneksi lutikat eivät kuitenkaan levitä näitä tauteja samalla tavalla kuin esimerkiksi punkit eli puutiaiset. Ei ole olemassa yhtään vahvistettua tapausta, jossa lutikat olisivat tartuttaneet jonkin taudin ihmiseen.

 

Miten lutikat leviävät?

Lutikat voivat ryömiä noin 30 metriä omin voimin. Siten lutikat voivat levitä itse asunnosta toiseen rivi- ja kerrostaloissa. Tavallisesti lutikat kulkeutuvat uusiin paikkoihin kuitenkin ihmisten mukana, esimerkiksi:

  • matkalta palaavien vaatekappaleiden tai matkalaukkujen mukana
  • löydettyjen tai käytettynä ostettujen huonekalujen mukana
  • sellaisten ihmisten mukana, jotka ovat käyneet lutikoita vilisevässä paikassa

 

Voinko saada lutikoita kavereilta, joilla on lutikoita?

On erittäin tavatonta, että lutikat ”tarttuvat” ihmisestä toiseen. Lutikat ovat ujoja ja tulevat yleensä esiin ainoastaan syödäkseen. Ne voivat kuitenkin piileskellä sängyn lähellä olevissa vaatekappaleissa, kengissä, kirjoissa jne. Siten lutikat voivat kulkeutua ihmisten mukana uusiin paikkoihin, vaikka ne eivät olisikaan ihmisen iholla tai hiuksissa.

Toisin sanoen, jos ystävilläsi on lutikkaongelma, heidän olisi suoritettava varotoimenpiteitä, jotta lutikat eivät leviä heidän mukanaan muiden luokse (esim. käsittelemällä vaatteet huolellisesti).

 

Miten lutikoista voi päästä eroon?

On erityisen tärkeää, että huolehdit matkatavaroistasi kunnolla matkustaessasi. Sinun kannattaa myös tietää, miltä lutikka näyttää, ja ymmärtää varoitusmerkit. Siten huomaat nopeasti, jos hotellihuoneessa on lutikoita. Voit lukea lisää [lutikoiden ehkäisystä] – artikkelissa kerrotaan yksityiskohtaisemmin, minkälaisia varotoimenpiteitä matkalla pitää tehdä ja miten kodin voi turvata lutikoilta..

 

Mitä tehdä, jos kotoa on löytynyt lutikoita?

Ensimmäinen asia, joka sinun tulee tehdä, on ottaa yhteyttä siihen vakuutusyhtiöön, josta olet ottanut kotivakuutuksen. Vakuutusyhtiö auttaa sinua (1) määrittämään, onko sinulla oikeasti lutikoita, ja (2) löytämään yrityksen, joka [huolehtii lutikoiden poistamisesta].

 

Ovatko lutikat tulleet vastustuskykyisiksi torjunta-aineille?

Vuonna 2001 EU kielsi organofosfaatteja sisältävät torjunta-aineet, jotka aiemmin olivat erittäin tehokkaita lutikoiden torjunnassa. Se aiheutti ongelmia, koska lutikat kehittivät vastustuskyvyn niille torjunta-aineille, joita yhä sai käyttää.

Markkinoilla on yhä torjunta-aineita, joille lutikat eivät ole ehtineet tai eivät edes voi kehittää vastustuskykyä. Piimaa on yksi esimerkki – se toimii mekaanisesti ja rikkoo lutikan ulkoisen tukirangan, mikä puolestaan johtaa lutikan kuivumiseen. Sitä vastaan lutikka ei pysty kehittämään vastustuskykyä.

On olemassa myös torjuntatapoja, joka perustuvat lutikoita tappavaan lämmittämiseen tai pakastamiseen. Ne eivät ole torjunta-aineita mutta siitä huolimatta tehokkaita tapoja päästä eroon lutikoista. Ja piimaan tavoin lutikat eivät pysty kehittämään niille vastustuskykyä.

 

Viihtyvätkö lutikat paremmin likaisissa tai epähygieenisissä ympäristöissä?

Aiemmin näin ajateltiin, mikä johtui luultavasti siitä, että lutikat olivat yleisimpiä kaupunkien köyhissä perheissä. Heidän kotinsakin olivat muita likaisempia. Ei ole kuitenkaan havaittu, että lika itsessään suosisi lutikoita. Sen sijaan toisenlaiset olosuhteet olivat lutikoille otollisia, kuten ihmisten suuri määrä pienessä tilassa.  

Siivoaminen voi auttaa lutikkaongelman nopeassa havaitsemisessa, mutta se ei pienennä lutikkariskiä eikä hidasta lutikkaongelman leviämistä.

 

Kuinka nopeasti lutikat lisääntyvät?

Erittäin nopeasti.... hyvissä olosuhteissa, kun ravintoa (ihmisten verta) on runsaasti, yhdestä lutikasta voi tulla 5 000 lutikkaa vain 90 päivässä.

 

Voiko lutikoita olla hiuksissa?

Lutikat voivat oleskella väliaikaisesti hiuksissa ja yrittää ”liftata” uuteen paikkaan. On kuitenkin harvinaista, että ne pysyttelisivät hiuksissa. Hiukset eivät ole paikka, jossa lutikat eläisivät tai edes haluaisivat oleskella. Lutikat ovat ujoja ja hakeutuvat ihmisten lähelle yleensä vain ravintoa etsiessään ihmisten nukkuessa. Sen jälkeen ne palaavat piilopaikkoihinsa tyynyissä, patjoissa, listojen takana, tapeteissa, tauluissa ja vastaavissa. Jos löydät hiuksistasi ötökän tai hiuspohjaasi kutiaa, on todennäköisempää, että kyse on täistä tai punkista taikka ihottumasta / allergisesta reaktiosta.

 

Voiko lutikat jäädyttää ulkona, esimerkiksi viemällä sängyn ulos talvella?

Lutikat voi hyvin jäädyttää kuoliaaksi. Lämpötilan pitää kuitenkin muuttua nopeasti ja pakkasta pitää olla 18 astetta. Lutikoiden pitäisi olla kyseisessä lämpötilassa neljä vuorokautta. Silloin lutikat kuolevat kaikissa kehitysvaiheissaan. Joten, jos ulkona on kylmä, huonekalut voi viedä ulos ja lutikat siten jäädyttää. Muista erotella tyynyt, avata vetoketjut jne, jotta lutikat altistuvat kylmälle nopeasti. Muista myös, että lutikat voivat pudota pois huonekaluista niiden siirtämisen aikana, jolloin ongelma saattaa levitä muihin paikkoihin kotona (tai pahimmassa tapauksessa muihin asuntoihin). Jos tällainen riski on olemassa, emme suosittele tätä toimintatapaa.

Ota huomioon, että pakkasta on oltava vähintään 18 astetta. Jos lämpötila on tätä korkeampi, lutikat menevät horrokseen. Silloin ne selviävät hengissä ja heräävät, kun olosuhteet ovat taas otolliset.

 

Miten lämpimässä lutikat kuolevat?

Lutikat kuolevat kaikissa kehitysasteissaan, kun ne altistuvat 60 asteen lämpötiloille tai sitä korkeammille muutaman tunnin ajan. On kuitenkin huolehdittava siitä, että koko materiaali saavuttaa sopivan lämpötilan. Jos esimerkiksi lämmität sänkyä, lämmön jakautuminen sängyn eri osiin vie tietyn aikaa. Jos mahdollista, lutikat hakeutuvat niihin paikkoihin, jotka eivät vielä ole lämmenneet.

 

Millä tavalla lutikat voi tappaa lämmittämällä?

Se riippuu siitä, mitä aiot lämmittää ja millä. Tavallisinta on käyttää pesukonetta, kuivausrumpua tai kuivauskaappia. Huonekalujen kohdalla sauna on kätevin. Torjuntayrityksillä on usein erityisiä telttoja, jotka voidaan lämmittää ja joissa lutikat voidaan poistaa eri huonekaluista.

HUOM.: Muista, että lutikat voivat pudota ja levitä muualle, kun siirrät lutikoista kärsiviä huonekaluja. Muista siksi aina kääriä huonekalut kunnolla muoviin, jos sinun on siirrettävä ne muualle talossa.

 

Kuinka suureksi lutikka kasvaa?

Täysikasvuinen lutikka on noin 5–8 millimetriä pitkä ja vastaa muodoltaan sekä kooltaan omenan tai vesimelonin siementä. Lue lisää [lutikan ulkonäöstä].

 

Miten lutikka tietää, että ihminen nukkuu?

On pieni arvoitus, miten lutikka tarkkaan ottaen tietää, että isäntäeläin/ihminen nukkuu. Ne ovat joka tapauksessa erittäin taitavia tunnistamaan unen. Luullaan, että lutikat tunnistavat ilman hiilidioksidipitoisuuden, johon ulos hengitettävä ilma vaikuttaa (pitoisuus muuttuu ihmisten nukkuessa).

 

Haluatko tietää lisää lutikoista? Tutustu kattavaan lutikkaoppaaseemme.

 

Edit: tekstiä päivitetään jatkuvasti uusilla kysymyksillä ja vastauksilla.

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top