Näin lutikoita ehkäistään – käytännön vinkkejä

Lutikoiden ehkaisy

Lutikat pääsevät monesti leviämään kotiin matkan jälkeen. Lutikoiden poistaminen voi viedä todella pitkään, joskus se ei onnistu ollenkaan ja kustannukset voivat nousta 10 000 euroon. Sen vuoksi kannattaa tehdä kaikki mahdollinen lutikoiden pitämiseksi poissa. Me käymme läpi tärkeimmät ennaltaehkäisevät toimenpiteet lutikoita vastaan.

 

Lutikat ovat erittäin hyviä piiloutumaan ja niistä on todella vaikea päästä eroon. Useimmiten ne viihtyvät sängyssä tai sängyn lähellä, mutta joskus ne piiloutuvat epätavallisiin paikkoihin, kuten pistorasioihin, yöpöytien valaisimiin, rullatuoleihin, täytettyihin eläimiin, käsilaukkuihin tai koulubusseihin. Tavallisin tapa saada lutikoita on matkalla, mutta lutikat voivat kulkeutua kotiin muitakin teitä.

 

Tavallisia syitä lutikoiden esiintymiselle

On hyvä tietää, miten lutikat leviävät, niin että leviämisen voi estää. Lutikat esimerkiksi voivat kulkea omin voimin korkeintaan 30 meriä, joten ne saavat yleensä jonkinlaisen kyydin ihmiseltä siirtyessään uusiin paikkoihin.

Seuraavat ovat lutikoiden neljä yleisintä leviämistapaa Suomessa:

 

Matkat

Ylivoimaisesti tavallisin syy suomalaisten lutikkaongelmiin on se, että ne tulevat matkalta mukana kotiin. Usein matkakohteessa on paljon lutikoita, mutta asia ei ole aina näin. Hotelleissa on monesti suuria lutikkaongelmia, sillä vieraat vaihtuvat tiuhaan ja ovat kotoisin maailman eri kolkista. Osa vieraista on paikoista, joissa lutikoita on runsaasti.

Huonekalut

Valitettavasti silloin tällöin lutikkaongelmasta kärsivässä paikassa olleita huonekaluja myydään edelleen tai haetaan roskalavoilta. Se on harvinaista, sillä suurin osa tekee kaikkensa ollakseen levittämättä lutikoita eteenpäin, mutta joskus kuitenkin lutikoita sisältäviä huonekaluja päätyy uusille omistajille. Koska lutikat voivat ”talvehtia” kokonaisen vuoden, ihmiset joskus erehtyvät ja uskovat, että aiemmin lutikoista kärsineet huonekalut on turvallista ottaa taas käyttöön.

Vierailijat

Jos jollakin henkilöllä on lutikoita kotona tai tulee käymään heti matkan jälkeen, hän voi pahimmassa tapauksessa tuoda mukanaan lutikoita. Usein kyse on nuorista, jotka ovat reppureissailleet tai asuneet opiskelija-asuntoloissa ja palaavat sitten vanhempien taloon kutsumattomat ja epätoivotut vieraat mukanaan.

Naapurit

On mahdollista, että lutikat siirtyvä omin voimin seinien läpi toisiin asuntoihin rivi-/kerrostaloissa. Ennen kaikkea torjuntatoimenpiteiden aikana lutikat voivat hakeutua muualle turvaan. On myös mahdollista, että lutikat tippuvat huonekaluista, esimerkiksi hississä tai portaikossa, kun huonekaluja siirretään osana lutikoiden torjuntaa. Silloin naapurit voivat saada lutikoita ja ongelma laajenee – se on valitettavaa mutta valitettavasti mahdollista. 

Lutikoiden ennaltaehkäisy matkalla

Ylivoimaisesti tavallisin tapa saada lutikkatartunta on se, että lutikat kulkeutuvat matkalta kotiin. Jotta tämä voidaan välttää, kannattaa suorittaa useita ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä ja olla huolellinen. Seuraavana on käytännön tarkistuslista, jossa on kerrottu kaikki asiat, jotka on tehtävä ennen matkaa, matkan aikana ja matkan jälkeen:

Ennen matkaa

 • Hanki kovasta muovista valmistettu matkalaukku (kangaslaukut lisäävät lutikoiden kulkeutumisen riskiä).
 • Pakkaa vaatteet aina muovipusseihin. Siten lutikat eivät yhtä todennäköisesti pääse tunkeutumaan vaatteiden sekaan.
 • Ota mukaan ylimääräisiä muovipusseja likapyykille. Uudet tutkimustulokset osoittavat, että lutikat pitävät ennen kaikkea likaisesta pyykistä, joten muista pitää likapyykki suljetuissa muovipusseissa.
 • Hanki ennen matkaa osoitinansa ja ota se mukaan matkalle. Se auttaa sinua huomaamaan nopeasti, onko hotellihuoneessa lutikoita.

Matkan aikana

 • Aseta osoitinansa sängyn alle
 • Tutki, onko huoneessa (etenkin sängyssä) [jälkiä lutikoista]
 • Vaadi toista huonetta tai vaihda koko hotellia, jos havaitset merkkejä lutikoista
 • Älä säilytä matkalaukkua, kenkiä tai vaatteita lähellä sänkyä. Säilytä niitä mieluiten kaukana sängystä kylpyhuoneessa tai erityisessä matkalaukkutelineessä, joita on monissa hotellihuoneissa.
 • Pidä laukku suljettuna niin paljon kuin mahdollista ja säilytä laukun järjestys.

Kotiin palattuasi

 • Pura matkalaukku hyvin valaistussa paikassa kaukana makuuhuoneessa (mieluiten pesuhuoneessa).
 • Pese tekstiilit vähintään 60 asteessa (vaihtoehtoisesti lämmitä ne 60 asteeseen kuivauskaapissa/saunassa ja pidä ne siellä muutaman tunnin ajan).
 • Herkät tekstiilit/esineet voit sen sijaan pitää 18 pakkasasteessa vähintään kolmen vuorokauden ajan.
 • Imuroi matkalaukku huolellisesti ja heitä sen jälkeen pölypussi pois.

Jos olet noudattanut tarkistuslistaa huolella, riski saada lutikoita kotiin on minimaalinen.


 Vinkki: tutustu kotisivuihin, jotka sisältävät käyttäjien raportteja lutikoista hotelleissa – siten saat ajankohtaisen tilannekuvan siitä hotellista, jossa aiot yöpyä, ennen kaikkea Yhdysvalloissa. Muista, että suurin osa hotelleista kärsii lutikkaongelmasta aika ajoin. Varoituskellojen pitäisi soida ennen kaikkea silloin, jos hotellista on monia ajallisesti lähellä toisiaan olevia raportteja. 


Jos matkustat paljon esimerkiksi töiden vuoksi, on todennäköisempää, että saat lutikoita. Silloin me suosittelemme toimenpiteiden suorittamista myös kotona, jotta riskiä voi vähentää entisestään. On erittäin ikävää tuoda lutikoita mukanaan omaan kotiin oman perheen sekaan.

 

Turvaa kotisi lutikoilta

On olemassa monia asioita, niin sanottuja mekaanisia ennaltaehkäiseviä torjuntakeinoja, joiden avulla voit estää lutikoita asettumasta kotiisi, vaikka ne pääsisivätkin jollakin tavalla sisälle. Nämä keinot joko tappavat lutikat tai estävät niitä pääsemästä sänkyihin ihmisten luokse, mikä myös pidemmän päälle johtaa lutikoiden nääntymiseen ja kuolemiseen.

Pääasiassa seuraavat toimenpiteet auttavat sinua suojaamaan kotiasi:

 1. Nattaro-lutikkateipin kiinnittäminen sängyn runkoon – teipissä on piimaata, joka tappaa sänkyyn suuntaavat ja teipin yli kiipeävät lutikat.
 2. Sijoita [lutikkakuppeja] sängynjalkojen alle – ne ottavat kiinni lutikat, jotka yrittävät päästä sänkyyn tai sängystä pois.
 3. Kääri patja [erityiseen patjasuojaan], joka estää lutikoita asettumasta patjaan asumaan.
 4. Pese tai lämmitä vuodevaatteet, tyynyt ja peitot säännöllisesti.

Nämä toimenpiteet tulee suorittaa kodin kaikille sängyille, joita joskus käytetään. Esimerkiksi paljon matkustava äiti voi kotiin palattuaan joskus nukkua lapsen sängyssä tai vierassängyssä.

Ota huomioon, että sänkyjen tulisi olla hieman irti seinästä, niin että lutikat eivät voi kiivetä seinää pitkin. Tämä on tärkeää, jotta yllä mainitut toimenpiteet toimivat ja jotta lutikoista ei kehity ongelmaa.

 

Ole varovainen käytettyjen huonekalujen kanssa

Joskus lutikoita sisältäviä huonekaluja myydään edelleen. Myyjät toimivat joko tietämättömyyttään tai ahneuksissaan. Yleisenä sääntönä ainakin sänkyjen kohdalla on se, että sinun tulee tuntea sängyn myyjä/lahjoittaja, jotta voit olla varma, että se ei sisällä lutikoita.

Tee kaikki mahdollinen, jotta et hanki kotiisi lutikkaongelmasta kärsinyttä huonekalua – etenkin, jos kyse on pehmustetuista huonekaluista, kuten sohvista tai nojatuoleista. Kyse voi kuitenkin olla myös tauluista, yöpöydistä ja muista. Jos haluat ihan välttämättä käytetyn huonekalun, muista joka tapauksessa etsiä [jälkiä lutikoista] ennen sen viemistä kotiin.

Voit myös itse lämpökäsitellä huonekalun saunassa ja siten varmistua siitä, että mahdolliset lutikat kuolevat ennen huonekalun ottamista käyttöön.

 

Lisätietoa lutikoista

Jos olet joutunut lutikkaongelman keskelle, lue lisää [lutikoiden torjunnasta]. Haluatko tietää lisää lutikoista? Tutustu myös lutikkaoppaaseemme.

 

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top