Miltä lutikat näyttävät?

Lutikat Nattaro

Monet meistä pelkäävät kuollakseen lutikoita kotona. Ja hyvällä syyllä! Lutikoiden poistaminen on äärimmäisen vaikeaa, ja ne voivat aiheuttaa haittaa pitkän aikaa. Me näytämme viisi tapaa tunnistaa lutikka, jotta sinun ei tarvitse olla turhaan huolissasi.

Lutikka voi selvitä jopa 18 kuukautta ilman ravintoa. Sen vuoksi edes erittäin pitkä lomamatka ei valitettavasti riitä lutikan näännyttämiseen. Paras tapa onkin selvittää nopeasti, onko kotisi joutunut lutikkaongelman uhriksi. Jos on, torjuntatoimenpiteet kannattaa aloittaa heti.

 

Lutikan tunnistaminen

Ensinnäkin voit sulkea pois kaikki siivelliset hyönteiset – lutikoilla ei ole siipiä missään elämänsä vaiheessa. Lutikat ovat myös erittäin pieniä. Aikuinen lutikka on n. 6–9 mm pitkä, ja juurikuoriutunut nymfi voi olla vain 1–2 mm pitkä. Sen vuoksi voi olla hyvä pitää suurennuslasia lähellä.

Seuraavat viisi kohtaa auttavat sinua selvittämään, onko kyse lutikasta vai ei:

1. Muoto

Lutikat ovat ovaalinmuotoisia ja suhteellisen litteitä, suunnilleen saman paksuisia kuin maksukortti. Verta juonut lutikka voi kuitenkin olla turvonneempi ja paksumpi. Muoto muistuttaa ennen kaikkea omenan siementä.

2. Väri

Lutikoiden väreissä on hieman eroja: nymfit ovat lähes läpinäkyvän ruskeita, aikuiset yksilöt verenpunaisia, ruosteenpunaisia tai tummemman ruskeita.

3. Jalat

Lutikoilla on yhteensä kuusi jalkaa (kolme kummallakin puolella). Jalat ovat lähempänä lutikan pään puolta, jossa on myös kaksi tuntosarvea. Hyönteistä tarkastellessasi ole huolellinen, jotta et laske tuntosarvia jaloiksi. Jotta voit olla varma, tarvitset luultavasti suurennuslasia.

4. Tuntosarvet

Lutikan päässä on kaksi tuntosarvea. Ne ovat hieman lyhyemmät kuin lutikoiden jalat.

5. Silmät

Silmät sijaitsevat pään päässä kummallakin puolella (kuin hevosella, jolla on ns. binokulaarinen näkökenttä). Lutikan silmät ovat mustat ja hieman ulospäin työntyvät.

Lutikka tulitikkurasian päällä

Kuva: Lutikka tulitikkurasian päällä

Muita merkkejä lutikoista

On myös joitakin muita merkkejä, jotka voivat osoittaa lutikoiden läsnäolon jo ennen itse lutikan löytämistä. Pidä silmällä seuraavia asioita:

  • Puremat: Kutiavat punaiset puremakohdat, joiden keskellä on musta piste. Puremia on usein paljon samalla alueella – linjassa tai kimppuna paikassa, jossa lutikka on liikkunut.
  • Verijäljet. Usein vuodevaatteista voi löytää veritahroja, jotka osoittavat lutikoiden olleen paikalla.
  • Uloste: Lutikoiden uloste jättää usein jälkeensä pieniä mustia täpliä vuodevaatteisiin, sängynpäätyihin tai sängyn lähellä oleviin listoihin.

 

Lutikoiden välttäminen on vaikeaa

Suuren riskin ympäristöissä, kuten hotelleissa ja matkustajakodeissa, tulisi suojautua proaktiivisesti lutikoilta. Yksi tällainen suoja on Ruotsissa kehitetty Nattaro. Kyse on teipistä, joka kiinnitetään sängynrunkoon ja joka sen jälkeen estää mahdollisia lutikoita nousemasta sänkyyn.

Paljon matkustelevalle (ennen kaikkea, jos matkat kohdistuvat Yhdysvaltoihin tai muihin maihin, joissa lutikoita on paljon) suosittelemme valvonta-ansoja sekä matkalle että kotiin. Siten voit napata ensimmäisen lutikan tai ainakin havaita ongelman ennen kuin populaatio on päässyt lisääntymään kunnolla.

Jos olet saanut lutikoita, suosittelemme aina yhteyden ottamista torjuntayritykseen vakuutusyhtiön kautta. Silloin saat ammattimaista apua, joka on yleensä tarpeen lutikoista eroon pääsemiseksi. Torjunta voi viedä kauan, joissakin tapauksissa useita kuukausia. Torjujat käyttävät lutikoiden torjunnassa usein piimaata, jolloin sinä saat toimia ”syöttinä”. Tällaisissa tapauksissa voi olla hyvä hankkia Nattaro Safe, jotta lutikat eivät pääse puremaan sinua torjuntatoimien aikana – se voi nimittäin olla erittäin epämiellyttävää ja stressaavaa.

 

Haluatko tietää lisää lutikoista?

Haluatko tietää lisää lutikoista ja siitä, miten niistä pääsee eroon? Tutustu lutikkaoppaaseemme.

 

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top