Punaseetriöljy – usein kysyttyjä kysymyksiä (FAQ)

Punaseetriöljy

Myydäänkö punaseetriöljyä apteekissa tai elintarvikekaupassa? Eikö punaseetriöljyn pitäisi olla punaista? Olemme keränneet tänne asiakkaiden esittämiä hyviä kysymyksiä. Lue vastaukset ja opi lisää punaseetriöljystä!

Punaseetriöljy on eteeristä öljyä, joka saadaan yleensä Juniperus Virginiana -puusta eli kynäkatajasta. Punaseetriöljyä käytetään hajusteena kaikkialla, aina hajuvesistä kodin tuotteisiin. Lisäksi se karkottaa monia pieniä hyönteisiä, jotka muutoin voisivat vahingoittaa vaatteita ja huonekaluja. Seuraavana on yleisiä punaseetriöljyä koskevia kysymyksiä:

 

Voinko ostaa punaseetriöljyä apteekista tai elintarvikekaupasta?

Emme ole löytäneet punaseetriöljyä apteekeista emmekä elintarvikeliikkeistä. Jos haluat ostaa punaseetriöljyä kivijalkaliikkeestä, kannattaa kokeilla hyvin varusteltua rautakauppaa. Nopein ja helpoin tapa on todennäköisesti ostaa punaseetriöljyä verkosta, esimerkiksi täältä.

 

Voiko punaseetriöljyä levittää liikaa?

Punaseetriöljyllä on tunnusomainen ja erittäin vahva haju, joten sitä voi ilman muuta käyttää liikaa. Silloin raikas tuoksu muuttuu painavaksi. Öljyn hengittäminen ei ole vaarallista, mutta se voi olla epämiellyttävää ja aiheuttaa herkkänenäisille päänsärkyä.

Suosittelemme aina aloittamaan varovaisesti ja levittämään mieluummin liian vähän kuin liian paljon. Hyvä tapa on esimerkiksi suihkuttaa öljyä vanulapulle ja levittää öljyä sillä.

 

Mitä voin tehdä, jos punaseetriöljyn haju on liian voimakas?

Jos sinusta tuntuu, että olet käyttänyt öljyä liikaa ja haju on liian voimakas, voit vähentää hajua helposti. Voit esimerkiksi:

  1. Pyyhkiä materiaalin päälle mahdollisesti jääneen ylimääräisen öljyn pois talouspaperilla.
  2. Huoneen perusteellinen tuuletus auttaa myös.
  3. Käsitellyt tekstiilit voidaan joko pestä tai tuulettaa ulkona.
  4. Hajua voi vähentää myös ns. hajunpoistajalla (suihke, jota suihkutetaan liikaa tuoksuvaan huoneeseen ja joka "syö" hajut).

 

Voiko punaseetri olla vaarallista ihmisille tai kotieläimille?

Oikein käytettynä punaseetriöljy ei ole vaarallista ihmisille tai eläimille. Väärin käytettynä se voi valitettavasti kuitenkin olla vaarallista, esimerkiksi jos lapsi tai koiranpentu laittaa jotakin suuhun tai syö jotakin syötäväksi kelpaamatonta. Sen vuoksi öljyä pitää säilyttää aina turvallisessa paikassa lasten ulottumattomissa.

Suoraan ihon kanssa kosketuksiin päässyt öljy voi aiheuttaa epämiellyttävää tunnetta tai punoitusta. Jos öljyä pääsee iholle, se tulee pyyhkiä nopeasti pois ja iho tulee pestä saippualla ja vedellä. Ihokosketus ei kuitenkaan ole vaarallista. Öljy voi olla erittäin vaarallista, jos sitä pääsee hengitysteihin eli jos öljyä nautitaan ja sitä joutuu henkitorveen.

Punaseetriöljyn ei ole havaittu aiheuttavan allergiaa. Emme myöskään ole kuulleet, että kukaan olisi koskaan saanut siitä allergista reaktiota.

Yhdysvalloissa on tutkittu puuntyöstäjiä ja rakentajia, jotka ovat työstäneet kynäkatajaa ja altistuneet sahauspölylle usean vuoden ajan. Monet työntekijät ovat pitkän ajan kuluessa saaneet allergian. Täytyy kuitenkin muistaa, että kuluttajien keskuudessa ja normaalissa käytössä tämänkaltaisia vaikutuksia ei ole havaittu.

 

Mitä punaseetriöljy sisältää?

Markkinoimamme punaseetriöljy sisältää ainoastaan puhdasta kynäkatajasta (Juniperus Virginiana) saatavaa punaseetriöljyä. Se on täysin laimentamatonta ja täysin tiivistettyä.

On olemassa tuotteita, joita myydään punaseetriöljynä mutta joita on itse asiassa laimennettu vedellä ja laventelin kaltaisilla hajusteilla. Yleensä ainesosaluettelossa on ilmoitettu, jos näin on. Kannattaa muistaa, että punaseetriöljy on huomattavasti kalliimpi ainesosa kuin esimerkiksi laventeli, eukalyptus ja tietenkin vesi. Älä siis maksa liikaa, jos tuote ei ole puhdasta öljyä.

 

Pitäisikö punaseetriöljyn olla punaista?

Punaseetriöljyn nimi voi antaa ymmärtää sen olevan punaista, mutta se ei kuitenkaan ole. Punaseetriöljy on väritöntä hieman kellertävää nestettä. Pakkaukset ja pullot eroavat toisistaan, mutta monet ovat punaisia tai ruskeita. Yleensä se johtuu esteettisistä tai käytännöllisistä syistä.

 

Mikä kynäkatajan ainesosa karkottaa haittaeläimiä?

Kynäkatajan puussa esiintyvä luonnollinen eteerinen öljy karkottaa pieniä hyönteisiä, kuten koita, turkiskuoriaisia ja sokeritoukkia. Tarkemmin sanottuna kyse on punaseetriöljyssä olevista terpeeneistä, jotka ovat lievästi myrkyllisiä ötököille. Jos ilmassa on paljon punaseetriöljyä, sokeritoukka voi kuolla, mutta tavallisissa pitoisuuksissa se lähinnä karkottaa ötököitä. Se saa hyönteiset kokemaan, että paikka ei sovellu niille ja siksi ne pysyvät sieltä poissa. Jos haluat lisätietoja sen toiminnasta, tutustu 'suureen punaseetriöljyjen laboratoriotestiimme'.

Punaseetriöljy ei ole hyönteisten torjunta-aine Euroopassa ja EU:ssa. Yhdysvalloissa U.S. Environmental Protection Agency (EPA) on kuitenkin luokitellut kynäkatajan haittaeläinten torjunta-aineeksi, joka on lievästi haitallinen ihmisille ja muille organismeille.

 

Voiko punaseetri aiheuttaa tahroja vaatteisiin?

Muiden öljyjen tavoin punaseetriöljy on "rasvaista" ja voi siten aiheuttaa tahroja vaatteisiin ja muihin herkkiin materiaaleihin. On hyvä muistaa, että myös kiinteistä punaseetripalasista tihkuva öljy voi aiheuttaa tahroja.

Jotta tahroja ei pääse syntymään, käytä öljyä/puupalasia siten, että ne eivät ole suorassa kosketuksessa vaatteiden tai herkkien pintojen kanssa. Jos aiot suihkuttaa ainetta listalle, testaa ensin pienellä alueella (mielellään piilossa olevalla) ennen koko pinnan käsittelyä.

Näin voit ehkäistä tahrojen muodostumista vaatteisiin tai muihin materiaaleihin:

  1. Aseta punaseetrituote paperiin tai muoviin, niin että se ei ole suorassa kosketuksessa vaatteisiin.
  2. Jos tämä ei ole mahdollista, käytä tuotteita, jotka eivät kosketa vaatteita, kuten esimerkiksi henkareihin ripustettavia punaseetrirenkaita tai palikoita.

 

Mitä öljyssä ja puussa olevat kristallit ovat?

Valkoisia ja erittäin pieniä kristalleja voi muodostua, kun punaseetriöljy altistuu lämpötilanvaihteluille. Ne voivat näkyä pieninä kristalleina nestemäisessä öljyssä tai vaaleana kerrostumana puupalasissa. Kyse on siis eräänlaisesta sakasta, joka on vaaratonta eikä vaikuta öljyn ominaisuuksiin.

 

Haluatko tietää lisää tai ostaa punaseetriöljyä?

Jos haluat lukea lisää eri punaseetriöljyistä, tutustu suureen 'markkinoilla olevien öljyjen laboratoriotestiimme'. Halutessasi voit siirtyä myös suoraan tuotteiden pariin:

 

Edit: tekstiä päivitetään jatkuvasti uusilla kysymyksillä ja vastauksilla.

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top