Punaseetriöljy suuressa laboratoriotestissä

Laboratoriotestissä punaseetriöljy

Punaseetriöljy karkottaa haittaeläimiä. Mutta miten? Me otamme siitä selvää. Testaamme laboratoriossa Ruotsin markkinoiden viittä johtavaa punaseetriöljyä saadaksemme selville, mikä niistä on paras. Katso, mitä punaseetriöljytestissämme kävi!

 

Muun muassa Yhdysvalloissa punaseetriöljyn ostaminen apteekista oli vielä 1950-luvulle asti tavallisin tapa torjua vaatekoita, sokeritoukkia, torakoita ja muita haittaeläimiä. Sen jälkeen markkinoille ilmestyi uskomattoman tehokkaita myrkkyjä, ja punaseetriöljyn suosio hiipui. Sen jälkeen ihmiset havaitsivat, että myrkyt saattoivat olla vaarallisia myös ihmisille, eläimille ja luonnolle... Se on nykytilanne, ja punaseetriöljy on kokenut uuden tulemisen. Se on nyt suositumpaa kuin koskaan!

Monet ostavat punaseetriöljyä kaupasta tai meidän verkkokaupastamme. Sen vuoksi koimme, että meidän tulisi oppia enemmän aineen toimintatavoista, niin että me voimme neuvoa asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Mikä punaseetriöljyn ainesosa karkottaa haittaeläimiä?

U.S. Department of Health and Human Services Nationalin National Toxicology Programin suorittamassa tutkimuksessa tutustuttiin moneen tutkimukseen, joissa punaseetriöljyn (kynäkataja, Juniperus Virginiana) on osoitettu tehoavan haittaeläimiin. Osoittautui, että ennen kaikkea punaseetriöljyssä luonnollisesti esiintyvät terpeenit karkottivat haittaeläimiä (etenkin alfa- ja beta-pineenit).

Nyt me tiedämme, mikä punaseetriöljyn ainesosa karkottaa haittaeläimiä. Seuraava kysymys, johon halusimme vastauksen, oli se, mikä punaseetriöljytuote sisältää eniten näitä terpiinejä ja minkä tuotteen pitäisi siten parhaiten suojata haittaeläimiltä. Ostimme kaikkia markkinoilla olevia punaseetriöljyjä (tietenkin myös niitä, joita me itse emme myy) ja testasimme niitä kaikkia laboratoriossa.

 

Punaseetriöljyn laboratoriotesti

Testi suoritettiin kaasukromatografia-massaspektrometrialaitteella, joka analysoi eri aineiden pitoisuuksia. Me tutkimme seuraavien ainesosien pitoisuuksia punaseetriöljyissä:

  1. alfa-pineeni ja beta-pineeni, haittaeläimiä karkottavat terpeenit.
  2. limoneeni, se terpeeni, joka antaa öljyille raikkaan tuoksun (kuriositeetti: limoneeni on vastuussa myös osasta appelsiinin ja sitruunan mausta).

 

Testin tulokset

Red No1 -punaseetriöljyssä oli ylivoimaisesti suurin pitoisuus haittaeläimiä karkottavia tärkeitä terpeenejä. Red No1 -öljyssä oli myös suurin pitoisuus limoneenia, selvästi. Redecker sijoittui kakkoseksi. Siinä on suhteellisen paljon limoneenia. Joissakin öljyissä oli huomattavan vähän terpeenejä ottaen huomioon, että kyse on tiivistetyistä punaseetriöljyistä. Samalla kahdessa johtavassa öljyssä oli huomattavan suuri pitoisuus, etenkin testin voittaneessa RedNo1-öljyssä.

Syy sille, että RedNo1-öljyn kemiallinen koostumus oli niin erinomainen, on luultavasti se, että kyseinen valmistaja on valinnut punaseetriöljyjä kemiallisten analyysien ja terpeenien suuren pitoisuuden perusteella. Olemme kuitenkin yhä hämmästyneitä siitä, että ero oli niin suuri kuin mitä alla olevasta taulukosta käy ilmi.

Ainesosan pitoisuus: mg/kg

Redecker

Red No1

Punaseetri-

tuotteet

TriNor Ky

Swedish Red

alfa-pineeni

1280

4860

513

89

50

beta-pineeni

27

105

9

2

2

limoneeni

269

345

33

6

13

Taulukko: Terpeenipitoisuudet mitattuna kaasukromatografialla-massaspektrometrialla.

 

Paras punaseetriöljy​

RedNo1 oli selvä testivoittaja huomattavalla erolla toiseksi sijoittuneeseen Redeckeriin. RedNo1-öljyn ja toiseksi parhaan öljyn välinen ero oli huomattava:

  • Lähes neljä kertaa suurempi pitoisuus alfa- ja beta-pineenejä
  • 28 % suurempi pitoisuus limoneenia

Ero oli vieläkin suurempi RedNo1-öljyn ja sen öljyn välillä, jonka pitoisuudet olivat alhaisimmat: sata kertaa suurempi pitoisuus alfa- ja beta-pineenejä ja 58 kertaa suurempi pitoisuus limoneenia.

Sen vuoksi suosittelemme asiakkaillemme seuraavaa:

  • Jos haet punaseetriöljysuihketta haittaeläinten torjuntaan, RedNo1 on ehdottomasti paras valinta, sillä kyseisessä öljyssä on eniten haittaeläimiä karkottavia ainesosia.
  • Jos haluat öljyä lähinnä aromaattisiin tarkoituksiin (esim. kylpyhuoneeseen, vaatekomeroon, rentoutumiseen) ja raikkaan tuoksun, sekä RedNo1 että kakkoseksi testissä sijoittunut Redecker ovat hyvä valintoja.

Täältä voit ostaa testin voittanutta Red No1 -punaseetriöljyä:

Punaseetriöljy 30 ml suihke

Punaseetriöljy 80 ml suihke

 

Tekstin pääkuva: Testi laboratoriossa (© Marta D, CC-BY-4.0)

Punaseetriöljy 30 ml

 

 

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top