Näiden viiden vinkin avulla sokeritoukka-ansat toimivat tehokkaasti

sokeritoukka-ansat vinkin

Olet ehkä kuullutkin jo, että sokeritoukka-ansat ovat fiksu tapa päästä eroon sokeritoukista. Asia on juuri niin! Tässä on muutamia vinkkejä siitä, miten sokeritoukka-ansoja käytetään niin tehokkaasti kuin mahdollista.

 

Sokeritoukka-ansat ovat täysin myrkyttömiä ja siten vaarattomia myös pitkäaikaisessa käytössä – myös paikoissa, joissa lemmikit tai lapset pääsevät niihin helposti käsiksi. Kyse on huomaamattomasta, hajuttomasta ja vaarattomasta tavasta torjua sokeritoukkia – fiksua, vai mitä!

Tässä ensin vähän taustatietoa, josta voi olla hyötyä sokeritoukkien torjunnassa:

 • Sokeritoukat ovat pieniä ja voivat ryömiä erittäin pienistä raoista. Esimerkiksi lattialla olevan potan alle ryömiminen on sokeritoukalle helppoa.
 • Sokeritoukat ovat ujoja ja pakenevat nopeasti ihmisen lähestyessä niitä.
 • Ne ovat aktiivisimmillaan öisin ja hakeutuvat usein pimeisiin ja suojaisiin paikkoihin.
 • Ne viihtyvät lämpimissä paikoissa, joissa ilmankosteus on korkea. Siksi niitä näkee usein kylpyhuoneissa ja keittiöissä esim. lieden takana.
 • Sokeritoukat syövät melkein mitä tahansa hiilihydraattipitoista, ennen kaikkea sokeria ja tärkkelystä (kuollutta ihosolukkoa, kuolleita hyönteisiä jne.). Tämä tarkoittaa valitettavasti sitä, että tavallisessa kodissa on usein runsaasti ravintoa sokeritoukille.

Näiden asioiden tietäminen auttaa yhdessä alla olevien vinkkiemme kanssa torjumaan sokeritoukkia pitkäkestoisesti.

 

Viisi vinkkiä – sokeritoukka-ansat

Seuraavien vinkkien avulla voit torjua sokeritoukkia tehokkaasti ansoilla:

 1. Käytä sellaista sokeritoukka-ansaa, joka soveltuu ongelmia aiheuttavalle sokeritoukkatyypille (muutoin ansa ei välttämättä tehoa).
 2. Aseta ansa paikkaan, jossa sokeritoukkia on havaittu. Mieluiten sen tulisi olla pimeä, suojaista ja hieman kostea paikka lattialla. Yksi vaihtoehto on kylpyhuonekalusteen alle. Voit myös asettaa lattialle esineen, jonka alle ansan voi asettaa.
 3. Muista, että sokeritoukat pelästyvät helposti. Valitse paikka, jossa et oleskele kovinkaan usein, ja aseta ansa sinne. Sokeritoukat ovat aktiivisia etenkin iltaisin/öisin, joten on tärkeää, että niitä ei peloteta pois piilopaikkoihinsa ennen kuin ne ovat ehtineet astua ansaan.
 4. Siivous – muut ravinnonlähteet kilpailevat huomiosta sokeritoukka-ansojen syötin kanssa. Pahimmassa tapauksessa sokeritoukilla on niin paljon ravintoa muualla, että sokeritoukka-ansat eivät kiinnosta niitä ollenkaan. Siivouksen tarkistuslistassa on neuvoja siitä, miten sokeritoukille sopiva ravinto siivotaan pois.
 5. Älä hätäile – vaikka tekisitkin kaiken oikein, voi mennä viikkoja, ennen kuin sokeritoukat alkavat löytää tiensä ansoihin.

 Bonusvinkki: Älä aseta liian useita sokeritoukka-ansoja samaan tilaan. Yleisesti ottaen 1–2 ansaa riittää, esimerkiksi 1 lieden taakse tai 2 normaalikokoiseen kylpyhuoneeseen. Jos ansoja on useampi, ne kilpailevat keskenään ja saalismäärä on jotakuinkin sama. Jos ansoja on vain vähän samanaikaisesti, ne riittävät pidemmäksi aikaa, mikä parantaa lopputulosta.


 

Oikean tyyppinen sokeritoukka-ansa

Sokeritoukkia on kahdenlaisia, tavallisia sokeritoukkia ja pitkiä ctenolepisma longicaudata -sokeritoukkia. Jotkin sokeritoukka-ansat eivät pyydystä pitkiä sokeritoukkia, esimerkiksi Silvalure-sokeritoukka-ansa. Toiset ansat pyydystävät molempia sokeritoukkalajeja, esimerkiksi Aries-sokeritoukka-ansa ja Natria-sokeritoukka-ansa. Yritä ottaa selvää, minkälaiset sokeritoukat aiheuttavat asunnossasi ongelmia. Vaihtoehtoisesti voit käyttää ansaa, joka pyydystää kumpaakin sokeritoukkalajia.

 

Muut torjuntamenetelmät

Sokeritoukista eroon pääseminen sokeritoukka-ansojen avulla voi viedä aikaa. Jotkut haluavat päästä sokeritoukista välittömästi eroon. Lisäksi suurten sokeritoukkaesiintymien kohdalla ansat eivät välttämättä riitä – silloin sokeritoukista eroon pääseminen saattaa edellyttää muidenkin torjuntamenetelmien käyttöä.

 • Hyönteisten torjunta-aineet (esim. Radar / Kvitt Dos ryömiville hyönteisille) ovat välitön, tehokas ja pitkäkestoinen tapa torjua sokeritoukkia. Torjunta-aineiden käyttö on monesti hyvä alkutoimenpide, joka vähentää sokeritoukkien määrää huomattavasti, vaikka sen jälkeen torjuntaa jatkettaisiinkin sokeritoukka-ansojen avulla.
 • Piimaata voidaan käyttää hyönteisten torjuntaan. Se ei vaikuta välittömästi kuten hyönteisten torjunta-aineet, mutta tehoaa kuitenkin suhteellisen nopeasti. Etuna on, että piimaa on täysin myrkytöntä ja sitä voidaan käyttää jatkuvasti ilman, että se aiheuttaisi riskejä ihmisten tai kotieläinten terveydelle.
 • Punaseetrituotteet voivat täydentää torjuntatoimenpiteitä. Punaseetrin (kynäkataja) terpiinit eivät tapa sokeritoukkia, mutta ne ovat niille myrkyllisiä, minkä vuoksi ne pysyvät niistä etäällä.

Haluatko lukea lisää sokeritoukista ja niiden torjunnasta? Lue kattava oppaamme sokeritoukista.

 

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top