Sokeritoukkia keittiössä?

Silverfisk i kök

Sokeritoukkia esiintyy usein keittiöissä ja kylpyhuoneissa. Jos niitä löytyy muualta, syynä voi olla kosteusvaurio. Haluatko lisätietoja näistä oudosta hyönteisistä ja siitä, miten voit päästä niistä eroon oikeanlaisen siivouksen ja sokeritoukka-ansojen avulla?

Sokeritoukka on yksi primitiivisimmistä hyönteisistä. Se ilmestyi maapallolle jo 300 miljoonaa vuotta sitten, eli ennen dinosauruksia! Sokeritoukka liikkuu nopeasti ja kalamaisesti. Sen kehoa peittävät suomut, mutta muuten sillä ei ole mitään tekemistä kalojen kanssa.

 

Näin sokeritoukkia pääsee sisään taloon

Monesti luullaan, että sokeritoukkia pääsee taloon viemärin kautta, mutta se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Sokeritoukkia voi kyllä nousta ylös viemäristä, mutta ne eivät ole uineet viemärin kautta taloon vaan päinvastoin. Sokeritoukat saapuivat ensin taloon ja kulkivat kohti viemäriä ravinnon löytämiseksi. Sokeritoukka nimittäin syö viemäriin kertyneitä rasvaisia kerrostumia ja nousevat tietenkin sen jälkeen taas takaisin ylös viemäristä.

Sokeritoukat suosivat kosteita ja lämpimiä paikkoja. Niitä ovat muun muassa keittiö, kylpyhuone ja kodinhoitohuone. Niissä kaikissa on lattiakaivo ja viemäri veden käsittelyä varten – eli sen kummempaa se ei ole.

 

 Monesti luullaan, että sokeritoukkia pääsee taloon viemärin kautta... 

 

Yleensä sokeritoukat pääsevät itse asiassa taloon ihmisten mukanaan tuomien tavaroiden mukana. Esimerkiksi kosteassa varastossa säilytetty virvoitusjuomalaatikko on sokeritoukille täydellinen kulkuväline.

 

Kosteusongelma?!

Sokeritoukkia esiintyy useimmissa kodeissa, eniten keittiöissä, pesutuvissa ja kylpyhuoneissa. Sokeritoukan ihanteelliset elinolosuhteet ovat 27 asteen lämpö ja noin 70 prosentin ilmankosteus. Tällaisia olosuhteita ei pitäisi esiintyä muualla kuin keittiössä ja kylpyhuoneessa, eikä sielläkään jatkuvasti.

Jos havaitset sokeritoukkia muualla kodissa tai jos niitä on paljon, syynä voi olla kosteusongelma. Monissa tapauksissa kosteusongelmat voidaan ratkaista kosteudenpoistajilla ja/tai parannetulla ilmanvaihdolla. On kuitenkin parasta ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöön ja suorittaa kunnollinen kosteusmittaus, jotta voidaan päättää, miten tulee edetä.

 

Sokeritoukkien torjunta

Sokeritoukat voivat selviytyä kokonaisen vuoden ilman ravintoa! Jotta sokeritoukista pääsee eroon, paikat on siivottava oikealla tavalla ja säännöllisesti, ja samalla tulisi suorittaa myös torjuntatoimenpiteitä.

 

Siivouksen tarkistuslista:

  1. Oikea siivoustapa: Poista kaikki sokeritoukkien ravintona käyttämät aineet. Puhdista esimerkiksi tavallisesti siivoamatta jäävät paikat, kuten lieden takaosa ja putkiliitokset (katso tarkemmat ohjeet oppaastamme).

  2. Pidä paikat kuivina: Yritä pitää paikat kuivina erityisesti kylpyhuoneissa ja keittiöissä, esim. vedä vesi pois suihkun jälkeen

  3. Tiivistä/korjaa: Korjaa vaurioituneet saumat ja tiivistä listat silikonilla tai muulla saumausmassalla, niin että piilopaikkoja ei jää ja puhdistaminen käy helposti

 

Torjunnan tarkistuslista:

  1. Ansat: Käytä torjunnassa sokeritoukka-ansoja, kuten Aries-sokeritoukka-ansaa. Parhaan tehon takaamiseksi ansojen käyttöä tulee täydentää perusteellisella siivouksella, jotta sokeritoukkien ansoja kohtaan kokemaa kiinnostusta vähentävät kilpailevat ravinnonlähteet poistuvat

  2. Hyönteissuihke: Voit käyttää sokeritoukka-ansojen rinnalla myös hyönteistentorjunta-ainetta (esim. Radar), jolla on tappava vaikutus sokeritoukkiin. Sokeritoukat ovat niin nopeita, että niihin osuu monesti helpommin suihkeella kuin kokoon rullatulla lehdellä...

  3. Punaseetriöljy: Jos haluat tehdä jostakin paikasta vähemmän houkuttelevan sokeritoukille, voit käyttää punaseetriöljyä, joka on luonnollinen eteerinen öljy. Lisäksi se levittää paikkaan raikasta puumaista tuoksua.

 

Tekstin kuva: Sokeritoukka keittiössä [© Stick.se]

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top