Valepeltoetanat: äärimmäinen opas

Valepeltoetanat: äärimmäinen opas

Valepeltoetana on pelätyn tappajaetanan kaukainen sukulainen. Se on lähes yhtä suuri puutarhojen ja ennen kaikkea viljelysten ja maataouden tuholainen. Valepeltoetana voi syödä niin koriste- kuin viljelykasveja. Etenkin syksyllä niitä voi olla todella paljon. Me näytämme, miten etanoiden määrää voi vähentää.

 

Sisältö:

 1. Tietoa valepeltoetanoista
 2. Valepeltoetanoiden leviäminen
 3. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet puutarhassa
 4. Valepeltoetanoiden torjunta
 5. Valepeltoetanoiden surmaaminen
 6. Lisätietoa valepeltoetanoista

 

Tietoa valepeltoetanoista

Valepeltoetana on huomattavasti suuremman ja pelätyn tappajaetanan kaukainen pienempi sukulainen. Valepeltoetana kasvaa vain 2–6 cm pitkäksi, ja se on yleensä helppo tunnistaa vaaleanharmaanvalkoisesta tai vaaleanruskeasta väristä. 

Valepeltoetanoita esiintyy eniten syksyllä. Suomessa sitä tavataan eniten etelässä, mutta sitä voi esiintyä myös Oulun korkeudella. Valepeltoetana viihtyy parhaiten lähellä vettä ja kosteassa maaperässä. Valepeltoetanan erityistä mieliruokaa ovat kaalit ja erilaiset lehtisalaatit.

 

Valepeltoetanoiden leviäminen

Valepeltoetanat leviävät joko siten, että etanat siirtyvät uusiin paikkoihin omin voimin, tai siten, että niiden munia kulkeutuu esimerkiksi kasvien mukana uusiin paikkoihin. Sen vuoksi uusien kasvien kanssa pitää olla erittäin tarkkaavainen, jotta yksikään epätoivottu muna ei seuraa niiden mukana. Munat on helppo tunnistaa, sillä ne ovat maidonvalkeita ja esiintyvät ryppäinä.

Valepeltoetana, Deroceras reticulatum

Kuva: Valepeltoetana, Deroceras reticulatum [© AfroBrazilian, CC-BY-SA-3.0]

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet

Voit muodostaa puutarhaan monenlaisia luonnollisia esteitä, jotka pysäyttävät valepeltoetanoiden kulun.

Tarkista uudet kasvit

 • Vaihda multa ja pese saamasi tai ostamasi kasvit, jos on olemassa riski, että etanan munia on kulkeutunut kasvin mukana.
 • Jos mahdollista, huuhtele uusien kasvien koko juurakko. Siten mahdolliset munat huuhtoutuvat pois.

Pidä puutarha järjestyksessä 

 • Poista lehtikasat, hedelmät ja muut asiat, jotka voivat tarjota etanoille suojapaikan tai ravintoa.
 • Älä viljele kasveja liian tiheästi, sillä se saattaa tarjota etanoille suojaisan elinympäristön.
 • Älä kaiva maata syksyllä, sillä kuopat voivat toimia etanoiden munimispaikkoina.

Huolehdi kompostoimisesta ammattimaisella tavalla

 • Kompostoi siten, että etanat eivät pääse kompostin sisälle eivätkä löydä suojaa ja ravintoa.
 • Käytä lämpökompostoria , sillä lämpö tappaa etanoiden munat.

Kastele säästeliäästi

 • Kastele nurmikkoa ja kasveja säästeliäästi. Etanat ovat kosteita eläimiä, eivätkä ne selviä hyvin kuivissa olosuhteissa. 
 • Kastele mieluiten päivisin. Älä kastele iltaisin, sillä etanat ovat aktiivisia öisin ja pitävät kosteudesta.

Luo luonnollisia esteitä 

 • Puutarhaan voi luoda esteitä. Esimerkiksi sora estää etanoiden etenemisen.
 • Myös avoin tila kasvien ympärillä voi tarjota suojaa. Kalkki ja sahanpuru voivat myös toimia esteinä, mutta ole varovainen, sillä kasvit voivat vahingoittua.
 • Ota huomioon, että sade huuhtoo pois jotkin esteet (kuten tuhkan ja kivipölyn), minkä vuoksi materiaalia on lisättävä jatkuvasti.

 

Valepeltoetanoiden torjunta

Suosittelemme seuraavia torjuntatapoja:

 1. Esteet: Kupariteipin kaltainen este suosikkikasvien tai kukkapenkkien ympäri suojaa tehokkaasti. Ammattimaiset esteet voivat tulla kalliiksi, jos haluat suojata suurta aluetta. Sen vuoksi voit käyttää hyvin myös kalkkia, tuhkaa tai sahanpuruja. Ole kuitenkin varovainen, jotta kasvit eivät vahingoitu.
 2. Etanantorjunta-aineet: Valepeltoetanoille myrkyllisiä aineita, kuten rautafosfaatti  (Ferramol), jotka eivät vaikuta muihin eläimiin.
 3. Sukkulamadot: Uusi tapa torjua tehokkaasti valepeltoetanoita täysin biologisella tavalla. Mikroskooppisia matoja, jotka hakevat, tartuttavat ja tappavat etanoita. Vaarattomia muille organismeille ja 100 % luomua. Esimerkiksi 'Nematod S' tai 'Nemaslug'.
 4. Muuta: On olemassa paljon täydentäviä tuotteita, kuten etana-ansoja ja etanabaareja, jotka suojaavat etanantorjunta-aineita muilta eläimiltä. Tarjolla on myös etananpoimijoita ja sähköisiä etananloukkuja, joiden ansiosta etanoiden poimiminen ja surmaaminen on helpompaa. Voit myös valmistaa itse yksinkertaisia ansoja, esimerkiksi levittämällä ulos suuren paperinpalan, automaton tai vanhan ovimaton. Etanat kerääntyvät sinne, jolloin niiden poimiminen on helpompaa.

 Vinkki: torju etanoita kostealla kelillä, sillä silloin etanoita on todennäköisemmin enemmän liikkeellä. Aloita torjunta jo aikaisessa vaiheessa, sillä silloin etanat eivät välttämättä ehdi munimaan ja etanaongelma on huomattavasti pienempi.


Muita toimenpiteitä, jotka saattavat parantaa torjuntatehoa:

 1. Kunnat voivat joskus suorittaa torjuntatoimenpiteitä yleisillä alueilla, mikäli kyseinen alue rajoittuu tonttiisi ja pyydät torjuntaa.
 2. Käytä samettikukkia osoittimena etanoiden läsnäolosta. Kun etanat ovat syöneet niitä, on aika alkaa kerätä kuolleita yksilöitä.
 3. Yritä saada naapurit mukaan ja pyrkikää yhdessä pääsemään etanaongelmasta eroon.
 4. Poimi/kerää etanoita johdonmukaisesti ja säännöllisesti aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Tämä on erityisen tehokasta sateen jälkeen ja kun ulkona on kosteaa, sillä silloin etanat ovat yleensä aktiivisempia. Etanoiden kerääminen johdonmukaisesti päivittäin muutaman viikon ajan on aikaa vievä mutta tehokas tapa vähentää etanapopulaatiota.

 

Valepeltoetanoiden surmaaminen

Seuraavana on kerrottu, miten etanat voidaan hävittää tavalla, joka ei ole epämiellyttävä ihmiselle eikä etanalle:

 1. Yksinkertaisin ja hellävaraisin tapa tappaa etana on irrottaa pää kehosta esimerkiksi lapiolla tai oksasaksilla. Leikkauskohdan tulee olla n. 1 cm "nenästä".   
 2. Etanoiden tappamista suolalla, keittämällä tai jäädyttämällä ei suositella, sillä se aiheuttaa turhan pitkittyneen ja tuskallisen kuoleman.
 3. Muista aina heittää kuolleet etanat roskikseen, sillä jos ne jätetään paikoilleen ne houkuttelevat puoleensa uusia etanoita.
 4. Älä missään nimessä heitä eläviä etanoita roska-astiaan tai kompostiin, sillä silloin ne leviävät vieläkin suuremmalle alueelle kotikunnassasi tai puutarhassasi.

 

Lisätietoa valepeltoetanoista

Valepeltoetana (Deroceras reticulatum) on yksi Suomen 22 tunnetusta etanalajista ja huomattavasti suuremman ja pelätyn tappajaetanan kaukainen pienempi sukulainen. Valepeltoetana kasvaa vain 2–6 cm pitkäksi, ja se on yleensä helppo tunnistaa vaaleanharmaanvalkoisesta tai vaaleanruskeasta väristä. 

Valepeltoetanoita esiintyy eniten syksyllä. Suomessa sitä tavataan eniten etelässä, mutta sitä voi esiintyä myös Oulun korkeudella. Valepeltoetana viihtyy parhaiten lähellä vettä ja kosteassa maaperässä.

Valepeltoetana on erinomainen talvehtija, sillä sen munat kestävät jopa 35 pakkasasteen lämpötiloja. Valitettavasti ihmiset eivät siis voi luottaa siihen, että kylmä ja vähäluminen talvi aiheuttaisi valepeltoetanalle mitään suurempia ongelmia.

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top