Linnut: äärimmäinen opas

Lintu

Monenlaiset linnut viihtyvät ihmisten rakennelmien lähellä. Niiden ääni voi häiritä unta tai työntekoa ja niiden jätökset voivat liata talot, ulkokalusteet, veneet ja autot. Pahimmassa tapauksessa ne voivat levittää tauteja. Oppaamme kertoo, miten lintuongelmasta pääsee eroon.​

 

Sisältö:

 1. Tietoa linnuista
 2. Vahingot ja sairaudet
 3. Yleisiä lintujen aiheuttamia ongelmia
 4. Pesimäkaudella linnut ovat rauhoitettuja
 5. Lintujen karkottaminen
 6. Lisätietoa linnuista

 

Tietoa linnuista

Monet lintujen luonnollisista oleskelupaikoista häviävät ihmisten rakentamien alueiden laajetessa. Ihmisten rakentama ympäristö tarjoaa samalla kuitenkin myös erittäin edulliset olosuhteet linnuille, sillä se tarjoaa niille suojaa ja ravintoa. Sen vuoksi linnut tulevat monesti lähemmäs kuin mitä ihmiset haluaisivat.

Suomessa häiritseviksi koettuja lintulajeja ovat muun muassa pulu, kyyhky, lokki, kottarainen, varpunen ja kanadanhanhi.

Kanadagås

Kuva: Kanadanhanhi, Branta canadensis? [© Bengt Nyman, Attribution 2.0 Generic]

 

Vahingot ja sairaudet

Linnut voivat olla äänekkäitä, häiritseviä ja epähygieenisiä, mutta ne eivät oikeastaan ole haittaeläimiä. Siitä huolimatta etenkin lintujen jätökset ärsyttäviä. Kotona se koskee etenkin omaisuutta, jonka kanssa ihmiset ovat kosketuksissa, kuten ulkokalusteet tai avointen veneiden istumapaikat. Lintujen jätökset voivat autoissa aiheuttaa maalivaurioita ja veneissä vahingoittaa pinnoitetta. Ihmiset yrittävät kuitenkin pitää ajoneuvonsa puhtaina jo ihan esteettisistä syistä. Sen vuoksi lintuja on usein tarpeen pelotella pois asuntojen, myymälöiden, pienvenesatamien, parkkipaikkojen ja muiden vastaavien paikkojen läheltä.

Linnut voivat myös levittää E.Colin ja salmonellan kaltaisia tauteja, mutta se on nykyään harvinaista. Ne voivat aiheuttaa pientä vahinkoa kiinteistöissä, lähinnä irrottamalla kattotiiliä tai tukkimalla rännit. Se on kuitenkin harvinaista ja johtaa usein ainoastaan pieniin aineellisiin vahinkoihin.

Linnunpesät voivat kuitenkin aiheuttaa ongelmia houkuttelemalla paikalle muita haittaeläimiä, kuten lintupunkkeja, vaatekoita tai 'kirppuja'.

 

Yleisiä lintujen aiheuttamia ongelmia

Linnut voivat yleensä jakaa saman paikan ihmisten kanssa ilman mitään ongelmia. Monesti ihmiset pitävät rikasta linnustoa jopa mukavana ja hyvänä asiana. Joskus ja tietyissä paikoissa lintujen läsnäolosta ei kuitenkaan pidetä niin paljon. Seuraavana on mainittu muutamia yleisiä ongelmia, jolloin lintujen karkottaminen voi tulla kyseeseen:

 • Lintujen jätökset käytettävillä pinnoilla (esim. ulkokalusteissa) tai autojen ja veneiden kaltaisissa ajoneuvoissa
 • Lintujen kova ääntely, joka häiritsee esimerkiksi työskentelyä tai unta
 • Linnunpesästä peräisin olevat roskat, höyhenet ja vastaavat
 • Linnut, jotka kärkkyvät ulkona olevia ruokia
 • Linnut, jotka törmäilevät ikkunoihin tai lentelevät sisään taloon

 

Pesimäkaudella linnut ovat rauhoitettuja

Haittaeläimiä aletaan yleensä torjua heti, kun ongelma havaitaan. Lintujen kanssa tilanne on kuitenkin erilainen, sillä ne on rauhoitettu pesintäaikana – se koskee kaikkia lintuja.

Suomessa kaikki linnut on pesintäaikana rauhoitettu. Pesintäaikana jopa munien tai pesien siirtäminen on kielletty.

Muina aikoina vuodesta vanhoja, aloitettuja tai olemassa olevia pesiä saa poistaa, mikäli se ei sijaitse luonnonsuojelualueella tai sitä ei koske jokin muu erityinen suoja (esim. merikotka).

 

Lintujen karkottaminen

Markkinoilla on nykyään paljon tuotteita, joiden avulla lintuja voi häätää vahingoittamatta. Nämä tuotteet ovat sekä edullisia että ympäristöystävällisiä.

 • Jäljitelmät (esim. petolintu tai käärme): helppo ja huomaamaton tapa pitää linnut poissa esimerkiksi terasseilta, laitureilta tai veneistä. 
 • Linnunpelättimet: simuloi petolinnun siluettia ja liikehdintää pelottaen siten lintuja pois suurelta alueelta.
 • Siluetit: ikkunatarroja, jotka kiinnitetään ikkunalaseihin, joihin linnut muuten voivat törmätä, tai ripustetaan linnunpeläteiksi.
 • Kosketussuojat, kuten lintupiikit tai -geelit: asetetaan paikkaan, jossa linnut tavallisesti lepäävät, josta ne hakevat suojaa tai jossa ne vain "istuvat" – pitävät siten linnut poissa paikalta.

Jotta tuotteet toimivat pelätteinä, niiden on oltava biologisesti järkeviä lintujen kannalta eli niiden tulee esittää luonnollista uhkaa linnuille. Pelättimien pitää siis muistuttaa petoeläimiä, joita linnut ovat oppineet välttämään, esimerkiksi ulkonäön, liikehdinnän tai äänen suhteen.

Jotta lintuongelmasta pääsee eroon, "pelottavien" tuotteiden lisäksi sinun tulee suorittaa myös seuraavat toimenpiteet:

 • Ole tarkkaavainen ja poista aloitetut pesät välittömästi. Pelottele samalla linnut pois (esimerkiksi petoeläinjäljitelmällä). Jos linnut ovat jo päässeet pesiytymään, niitä on paljon vaikeampi pelotella pois. Pesää suojellessaan ne ottavat enemmän riskejä, ja linnunkarkotteet voivat pahimmissa tapauksissa olla täysin tehottomia. Aikaiset toimenpiteet palkitaan myöhemmin koko kauden ajan.
 • Poista oksat ja muut mahdolliset pesänrakennusaineet tontilta, katolta ja ränneistä niin hyvin kuin mahdollista. Siten lintujen on vaikeampi rakentaa pesää.
 • Jos saat seuraa linnuista, jotka oleskelevat tietyssä paikassa (esim. rannalla) tai rakentavat pesän tiettyyn paikkaan (esim. puuhun), ripusta lankoja, verkkoja tai kiinnitä lintupiikkejä lintujen pitämiseksi poissa.
 • Älä ruoki mitään lintuja sen paikan lähellä, jonka  haluat suojata. Vaikka ruokkisit vain pikkulintuja, ravinto houkuttelee paikalle myös muita lintuja ja haittaeläimiä.
 • Pidä kompostien, roskisten ja hedelmäpuiden ympäristö puhtaana – muuten linnut löytävät sieltä helposti ravintoa ja tulevat paikalle.
 • Ota huomioon, että kaupunkiympäristössä lintujen pelotteleminen pois on huomattavasti vaikeampaa, joten siellä sinun on tuplattava ponnistelusi.

 

Lisätietoa linnuista

Linnut (Aves) ovat kaksijalkaisia munivia selkärankaisia, joilla on siivet, höyhenet ja nokka. Ominaista linnuille on niiden höyhenpeite. Monet linnut osaavat lentää, mutta eivät läheskään kaikki. Maailmassa on noin 10 000 havaittua lintulajia Arktikselta Antarktikselle. Jotkut linnut ovat sopeutuneet täysin merielämään ja viettävät maalla vain lyhyitä aikoja pesiessään.

Fossiililöydöt ovat osoittaneet, että linnut kehittyivät lihaa syövistä dinosauruksista noin 200 miljoonaa vuotta sitten. 1990-luvulla Kiinasta löytyi höyhenpeitteisen dinosauruksen fossiili, joka tietyissä määrin sumentaa dinosauruksen ja linnun välistä rajaa.

Linnut ovat sosiaalisia eläimiä, jotka kommunikoivat laulamalla ja lähettämällä visuaalisia signaaleja. Ne osoittavat sosiaalisia käyttäytymistapoja, kuten parveilua, yhdessä metsästämistä ja petoeläinten karkottamista yhteistuumin.

Ihmisen toiminnan arvioidaan johtaneen noin 130 lintulajin sukupuuttoon 1600-luvulta lähtien. Nykyään 1 200 muuta lajia on uhanalaisia suurista suojelutoimenpiteistä huolimatta.

Suomessa häiritseviksi koettuja lintulajeja ovat muun muassa pulu, kyyhky, lokki, kottarainen, varpunen ja kanadanhanhi.

 

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top