Mottlock®-testi: suosittu koiansa

Mottlock-koiansa vaatehenkarissa

Mottlock on Ruotsin suosituin ja luultavasti myydyin koiansa. Huolimatta siitä, että se on huomattavasti monia yksinkertaisempia ansoja kalliimpi. Onko Mottlock-ansa niin hyvä kuin asiakkaat luulevat, ja jos on, miksi?​

Vaatekoin toukat syövät vaatteita ja tekevät pieniä reikiä, jotka voivat pilata sekä suosikkivaatteet että perityn maton. Jos vaatekoiden lisääntymisen pystyy ehkäisemään, toukkia ei synny ja tekstiilit eivät vaurioidu. Aikuisilla koiperhosilla ei edes ole suuta, joten ne eivät aiheuta tuhoa.

Juuri tässä Mottlock astuu kuvaan. Ansa pyydystää koiraskoita ja estää siten koita lisääntymästä. Fiksua!

 

Näin Mottlock-ansa toimii

Näin se toimii yksinkertaisesti:

  1. Feromoni houkuttelee koiraskoita naaraskoin tuoksua muistuttavalla tuoksulla
  2. Koiraskoit jäävät kiinni ansan liimapintaan
  3. Kun koiraskoit ovat poissa pelistä, koit eivät enää voi lisääntyä

Mottlock ei ole mikään ylihinnoiteltu liimapinta pahvilaatikossa, sillä siinä on tutkitun tehokasta feromonia, jonka tuoksu muistuttaa naaraskoin tuoksua ja siten houkuttelee koiraita puoleensa. Feromoni on osoittautunut äärimmäisen menestyksekkäästi, ja se on itse asiassa juuri se asia, joka saa ansan erottumaan joukosta.  

 

 Mottlock ei ole mikään ylihinnoiteltu liimapinta pahvilaatikossa, sillä siinä on tutkitun tehokasta feromonia 

 

Mottlock-koiansaa voidaan käyttää ennaltaehkäisevästi. Silloin se pyydystää aikaisessa vaiheessa asunnon sisään eksyneet koit ennen kuin ne ehtivät munimaan. Ansaa voidaan myös käyttää osana koiongelman torjuntaa koiden lisääntymisen estämiseen. Ansan ohella tulee silloin kuitenkin suorittaa muita toimenpiteitä vaatteita ja tekstiilejä vaurioittaneiden toukkien poistamiseksi.

 

Myrkytön – kuluttajien vaatimus

Nykyään yhä useampi suosii myrkyttömiä torjuntatapoja. Harva hyväksyy myrkkyihin perustuvia torjuntatapoja kotona, ennen kaikkea ansojen ja muiden vaatteiden lähelle asetettavien tuotteiden kohdalla.

On siis hyvä, että Mottlock on täysin myrkytön. Ansaan houkutellut koit jäävät kiinni "tavalliseen" liimaan, jossa ei ole joissakin muissa tuotteissa käytettyjä kemiallisia tai tiivistettyjä torjunta-aineita.

Saksalainen ympäristöasioihin keskittynyt Öko-test Magazin -kuluttajalehti on testannut Mottlockia viimeksi vuonna 2015, jolloin tuote sai arvosanaksi "erittäin hyvä".

/var/folders/5q/f3mfyzrn51v1p0fbg5ztd8vwpxrfjv/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/%C3%B6kotest_0715.jpg

Testi

Päätimme testata ansaa yksinkertaisesti kahdessa eri talossa ilman havaittuja vaatekoita tai olemassa olevaa koiongelmaa. Ansat olivat paikoillaan kaksi kuukautta (heinä- ja elokuu), minkä jälkeen tarkastettiin, mitä niihin oli jäänyt kiinni. Kokemustemme mukaan kahden kuukauden aikana yksittäinen koiraskoi eksyy talon sisälle. Kysymys on, onnistuuko Mottlock silloin tehtävässään ja nappaa koin?

Tulos: kummassakin kiinteistössä ansa nappasi koita, toisessa yhden ja toisessa kaksi. Koiraskoit voivat havaita naaraat 1,1 kilometrin etäisyydeltä, joten on erittäin luultavaa, että jos jommassakummassa kiinteistössä olisi ollut naaraskoi, ne olisivat löytäneet toisensa ja aiheuttaneet siten koiongelman. Kummassakin kiinteistössä Mottlock on saattanut ehkäistä koiongelman muodostumisen ja siten täyttänyt tehtävänsä erittäin hyvin arvosanoin.

Arvio: tämänkaltaisia tuotteita arvioidessamme otamme huomioon seuraavat tekijät (välillä 1–5):

   A. Yksinkertaisuus: miten helppoa tuotteen käyttö on?
   B. Tehokkuus: miten hyvin tuote sopii aiottuun käyttöön?
   C. Ympäristö/luonto: miten ympäristöystävällinen tuote kokonaisuudessaan on?
   D. Hinta: miten paljon tuote maksaa muihin vaihtoehtoihin verrattuna?

Näiden perusteella määritämme yleisarvosanan, jossa kolmea ensimmäistä tekijää (A–C) arvioidaan hinnan (D) suhteen. Yleisarvosanaa kutsumme sanoilla "Yhteensä / vastine rahoille", sillä hinta on tärkeä tekijä ja yleinen mitta, jonka tulee vastata muita tekijöitä.

 

Tekijä

Arvosana

Perustelut

Yksinkertaisuus

5

Kuka tahansa voi käyttää tuotetta ilman mitään etukäteistietoja. Koukun ansiosta ansan voi myös ripustaa tarvittaessa helposti.

Tehokkuus

4

Ansa olisi voinut saada myös viisi pistettä viidestä, mutta testin rajallisuuden vuoksi emme halunneet mennä liian pitkälle.

Ympäristö/luonto

5

Myrkkyjen puuttuminen ja ympäristöpalkinnot ovat huippuarvosanan takana. On yksinkertaisesti vaikeaa torjua haittaeläimiä pienemmillä ympäristövaikutuksilla kuin Mottlockia käytettäessä.

Hinta

2/5

Markkinoilla on huomattavasti edullisempia vaihtoehtoja, tosin ne eivät ole läheskään yhtä tehokkaita. On hyvä muistaa, että tehokkaan feromonin kehittäminen on vaikeaa, aikaa vievää ja kallista.

Yhteensä / vastine rahoille

4/5

Ansan teho oikeuttaa sen korkeamman hinnan verrattuna muihin kilpaileviin tuotteisiin (tarkoitus ei ole mustamaalata niitä, myymme myös niitä).

 

Se, mikä tekee Mottlockista ainutlaatuisen ja selittää sen suosion, on sen tehokas feromoni yhdessä fiksun muotoilun ja yleisen ympäristöystävällisyyden kanssa. Mikäli hinta olisi hieman alhaisempi, Mottlock olisi ilman muuta saanut arvosanaksi 5/5!

Mikäli hinta olisi hieman alhaisempi, Mottlock olisi ilman muuta saanut arvosanaksi 5/5! Mottlock®-koiansan voi ostaa helposti osoitteesta Stick.fi. Tarjolla on myös edullinen 3 kappaleen pakkaus sekä täyttöpakkauksia.

 

Mottlockin käyttöön liittyviä vinkkejä

  • Sijoita ansa esteettömään paikkaan. Ripusta se tai aseta se korkealle. Siten feromoni leviää vapaammin ilmaan ja ansasta tulee tehokkaampi.
  • Ennaltaehkäise koiongelmaa kesäkuukausina, jolloin koit ovat aktiivisia.
  • Mikäli kärsit jo koiongelmasta, on hyvä torjua koiperhosia esimerkiksi Mottlock-tuotteella, mutta sitäkin tärkeämpää on torjua toukkia. Tutustu oppaaseemme, jossa on muun muassa tarkastuslista siivousta varten. Tutustu myös täydentäviin tuotteisiin, kuten punaseetriöljyyn.
  • Älä heitä vanhaa Mottlock-ansaa menemään! Noin 12 käyttöviikon jälkeen liima menettää tehonsa siihen kiinnittyneiden hiukkasten vuoksi. Silloin voit ostaa täyttöpakkauksen ja vaihtaa ansan sisällä olevan liima-/feromoniarkin. Siten säästät sekä rahaa että luontoa.

 

Tekstin pääkuva: Mottlock-koiansa vaatehenkarissa [© Stick.se]

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top