Muurahaiset: äärimmäinen opas

Muurahaiset: äärimmäinen opas

Muurahaiset voivat rakentaa käytäviä ihmisten koteihin, ja suurin osa ihmisistä ei halua jakaa kotiaan muurahaisten kanssa. Olemme keränneet tänne kaiken tietämisen arvoisen muurahaisista. Muurahaisoppaassa käydään läpi eri muurahaislajit, syyt sille, miksi ne hakeutuvat talojen sisään, tavat paikallistaa muurahaispesiä ja tietenkin tavat torjua muurahaisia.

 

Sisältö:

 1. Tietoa muurahaisista
 2. Eri muurahaistyypit
 3. Miksi muurahaiset hakeutuvat taloihin?
 4. Muurahaispesän paikallistaminen
 5. Sitten estät muurahaisia
 6. Muurahaisten torjunta
 7. Lisätietoa muurahaisista

 

Tietoa muurahaisista

Sokerimuurahaiset ovat yleisimpiä talossa haittaeläiminä esiintyviä muurahaisia. Ne ovat 2–4 millimetriä pitkiä ja hakeutuvat koteihin ravintoa etsiessään etenkin keväällä ja kesällä. Mehun kaltaisten makeiden juomien roiskeet ja ruokakomerossa oleva sokeri voivat nopeasti houkutella luoksensa suuren määrän muurahaisia. Kun ensimmäinen muurahainen löytää ravintoa, se jättää jälkeensä hajuvanan, joka ohjaa muut muurahaiset paikalle. Silloin muodostuu muurahaispolku, jossa muurahaiset kulkevat edes takaisin.

Hevosmuurahaiset ovat nimensä mukaisesti vahvoja muurahaisia. Niiden luonnollinen elinympäristö on laho puu (esimerkiksi kannot ja kaatuneet puut), mutta jos niitä löytyy talon sisältä tai terassilta, on oltava tarkkaavainen. 

/var/folders/5q/f3mfyzrn51v1p0fbg5ztd8vwpxrfjv/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/640px-Lasius_niger.JPG

Kuva: Sokerimuurahaisia, Lasius niger [© Python (Peter Rühr), CC-BY-SA-3.0]

 

Eri muurahaistyypit

Ruotsissa on noin 80 eri muurahaislajia. Suurin osa niistä ei ole haittaeläimiä vaan ennemminkin hyötyeläimiä, sillä ne käyttävät osittain muita haittaeläimiä ravinnokseen. Yksi esimerkki tällaisesta muurahaisesta on punakekomuurahainen. Yleensä nimenomaan sokerimuurahaiset aiheuttavat haittaa talonomistajille, mutta joskus myös hevosmuurahaiset ja faaraomuurahaiset, joiden kanta on voimistunut viime vuosina.

Yleensä muurahaisista puhuttaessa tarkoitetaan sokerimuurahaisia (niitä kutsutaan myös pihamauriaisiksi). Sokerimuurahaiset rakentavat pesän maahan, mieluiten kivien tai romun alle mutta myös laatoitusten, kantojen ja vastaavien alle. Suomalaiset puutarhat sopivat erinomaisesti sokerimuurahaisten elinympäristöksi, sillä niissä on usein suojaisia paikkoja pesälle ja paljon ravintoa. Sokerimuurahaiset ovat 2–4 millimetriä pitkiä ja täysin mustia.

Hevosmuurahaiset ovat Suomen suurin muurahaislaji. Ne kasvavat 6–14 mm pitkiksi. Hevosmuurahaiset rakentavat pesänsä yleensä lahoon puuhun, kuten kantoihin, vahingoittuneisiin puihin, maassa makaaviin tukkeihin tai sahatavaraan. Kun muurahaiset ovat pesiytyneet, ne alkavat rakentaa käytäviä ja tunneleita myös terveeseen puuhun, mikä voi aiheuttaa suuria vaurioita rakennuksiin.

Faaraomuurahaiset ovat trooppisia muurahaisia, jotka itse asiassa eivät selviä Suomen ilmastossa luonnossa. Ne voivat kuitenkin löytää hyviä elinolosuhteita sisätiloista ja lisääntyä rakennuksissa. Faaraomuurahaiset ovat pieniä ja keltaisia. Faaraomuurahaisista voi olla erittäin vaikea päästä eroon, etenkin kerros- ja rivitaloissa. Yleensä niiden poistoon tarvitaan ammattilaista.

 

Miksi muurahaiset hakeutuvat taloihin?

Keväällä luonnossa ei ole juurikaan ravintoa, ja silloin sokerimuurahaisten työläiset voivat hakeutua sisälle etsimään ruokaa. Jos ne silloin löytävät ruokaa, kuten jotakin makeaa, ne voivat aiheuttaa invaasion ja hygieniaongelmia.

Hevosmuurahaiset puolestaan etsivät lahoavaa puuta pesänrakennusta varten, yleensä luonnossa. Joskus ne voivat kuitenkin pesiytyä puutavaraan, yleensä, kun puutavara on jo valmiiksi vahingoittunut. Se voi aiheuttaa suuria ongelmia.

 

Muurahaispesän paikallistaminen

Jotta muurahaiset saa poistettua, on hyvä paikallistaa ensin muurahaispesä tai -pesät. Sokerimuurahaiset rakentavat pesän maahan, yleensä kivien ja laattojen alle tai ruohomättäisiin. Pesä sijaitsee yleensä yhden tai muutaman desimetrin maan alla, yleensä lämpimässä paikassa. Pihalaattojen alla elinolosuhteet ovat muurahaisten kannalta erinomaiset niin lämpötilan, suojan kuin maaperänkin suhteen. Ne voivat siirtää maata helposti pois ja muodostaa tunneleita pääpesään.

Hevosmuurahaiset rakentavat pesänsä yleensä lahoon puuhun, kuten kantoihin, vahingoittuneisiin puihin, maassa makaaviin tukkeihin tai sahatavaraan. Kun muurahaiset ovat pesiytyneet, ne alkavat rakentaa käytäviä ja tunneleita myös terveeseen puuhun, mikä voi aiheuttaa suuria vaurioita rakennuksiin.

Muurahaispesän löytäminen voi joskus olla vaikeaa, sillä muurahaiset ovat aktiivisia ennen kaikkea öisin. Muurahaisia näkee yleensä kuitenkin myös päivisin, ja silloin niitä voi seurata. Ne joko hakevat ravintoa tai ovat matkalla takaisin pesään.

Jos et löydä tai pysty poistamaan pesää, voit kaataa muurahaismyrkkyä strategisesti valittuihin paikkoihin muurahaisten kulkuväylillä. Silloin ne vievät myrkkyä takaisin pesään.

 

Sitten estät muurahaisia

On olemassa useita yksinkertaisia asioita, joita voit tehdä talossa ja sen ulkopuolella, jotta pienennetään riskiä, että muurahaiset muodostavat itsensä tai löytävät tiensä taloon.

Sisällysluettelo

 1. Tyhjennä roskat usein
 2. Vältä virvoitusjuomien, sokerin jne.
 3. Älä anna eläinrehun pysyä pitempään kuin on tarpeen
 4. Toimi halkeamia ja halkeamia, joissa muurahaiset voivat tulla

Ulkoinen tarkistuslista

 1. Korjaa kosteusongelmat alustassa
 2. Korjaa mahdolliset vesivuodot
 3. Vältä pensaita talon läheisyydessä, ja nämä riskit sijoittuvat vaahtokarkkeihin, jotka puolestaan houkuttelevat muurahaisia
 4. Pidä puhtaana talon seinien ja talon ympärillä
 5. Poista kannot, kaatuneet puut / lokit tontista

Seuraavat toimenpiteet ovat erityisen tärkeitä ahdistuskäyntien riskin vähentämiseksi:

 1. Älä säilytä polttopuita pinossa rakennusten/ulkoseinien vieressä
 2. Poista tontilta vanhat kannot, kuolleet puut ja tukit

 

Muurahaisten torjunta

Muurahaisten tappaminen edellyttää ensin itse pesän löytämistä. Toinen vaihtoehto on paikallistaa muurahaispolku, jonka tietää johtavan pesään. Torjuntatöiden tavoitteena on tappaa kuningatar, minkä jälkeen koko muurahaisyhdyskunta häviää. Valitse omaa tilannettasi vastaava torjuntatapa:

 1. Muurahaisrasiat: torjuvat muurahaisia tehokkaasti ja hygieenisesti sisällä. Turvallinen lapsille ja lemmikeille. 
 2. Muurahaismyrkky: pitkään vaikuttava jauhe tai rae muurahaisten torjuntaan ulkotiloissa ennen kuin ne ovat päässeet sisälle.
 3. Kasteluaine: helppo tapa päästä käsiksi vaikeapääsyisiin muurahaispesiin.
 4. Punaseetrituotteet: punaseetriöljy ja punaseetripuu (kynäkataja) on ekologinen vaihtoehto sisätiloihin. Vaaraton lemmikeille. Ulkotiloissa tulee käyttää punaseetriöljysuihketta.
 5. Myös muunlaisia tuotteita, kuten torjunta-aineita tai muurahaiskyniä, voidaan käyttää esimerkiksi vaatekomeron suojaamiseen. Ne ovat kuitenkin myrkyllisiä kotieläimille.

Täältä löydät hyviä ja toimivia tuotteita muurahaisten torjuntaan.

Hevosmuurahaisten torjunnassa on tärkeä paikallistaa ja poistaa pääpesä. Pesän poistamisessa kasteluaine voi olla kätevin. Pääpesästä käsin muurahaiset rakentavat satelliittipesiä rakennuksiin ja muualle. Helpoin tapa on seurata muurahaisia ja katsoa, missä niitä on eniten. Pesä on tehty yleensä lahoon puuhun, kuten kantoihin, vahingoittuneisiin puihin, maassa makaaviin tukkeihin tai pahimmassa tapauksessa sahatavaraan. 

 

Lisätietoa muurahaisista

Sokerimuurahaisyhdyskunnassa on kuningatar ja paljon työläisiä (steriilejä naaraita, joilla ei ole siipiä). Lisääntymiskykyisiä yksilöitä (siivekkäitä naaraita ja koiraita) kehittyy ja esiintyy vain erityisinä aikoina. Naaraat kuoriutuvat hedelmöittyneistä munista, koiraat puolestaan hedelmöimättömistä munista. Monet toukkavaiheen olosuhteet vaikuttavat siihen, kehittyykö toukasta siivekäs lisääntymiskykyinen yksilö vai työläinen, esimerkiksi ravinto ja ympäröivä lämpötila.

Koiraiden ainoa tehtävä on paritella. Parittelun jälkeen koiras kuolee. Parittelu tapahtuu ilmassa keskikesän lämpiminä ja rauhallisina keskikesän päivinä, jolloin muurahaiset parveilevat. Näissä sokerimuurahaisparvissa voi olla todella paljon yksilöitä. Parittelun jälkeen naaras menettää siipensä ja etsii sen jälkeen maasta sopivan paikan munille ja uuden yhdyskunnan aloittamiselle.

Sokerimuurahaista kutsutaan joskus myös pihamuurahaiseksi tai mauriaiseksi.

 

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top