Ovatko sokeritoukat vaarallisia?

Sokeritoukka lattia iPhone

Monet ovat epävarmoja siitä, pitäisikö sokeritoukista huolestua. Voivatko sokeritoukat purra, pistää, levittää tauteja tai aiheuttaa allergioita? Vastaamme tässä muun muassa näihin sokeritoukkia koskeviin kysymyksiin.

Sokeritoukka on puhtaanapitotyöntekijä, joka työskentelee ennen kaikkea öisin ja syö pieniä hiukkasia, joita ei ole siivottu pois. Sokeritoukkia ei tarvitse pelätä. Ne eivät voi purra, pistää tai vahingoittaa ihmisiä millään tavalla. Ainoa sokeritoukkien aiheuttama ongelma on itse asiassa se, että monien mielestä ne näyttävät epämiellyttäviltä. Lisäksi ne yhdistetään monesti huonoon hygieniaan tai siivottomuuteen. 

Valitettavasti tarkinkaan siivous ei takaa sokeritoukista eroon pääsemistä. Sokeritoukkia kulkeutuu monesti kotiin ostettujen tuotteiden mukana, sillä ne voivat piileskellä esimerkiksi pahvilaatikoiden pohjassa. Kosteusongelmat voivat myös lisätä sokeritoukkien määrää – niin voi tapahtua myös tarkasti siivotussa uudisrakennuksessa.

Jotkin haittaeläimet, kuten punkit tai rotat, levittävät tauteja ja voivat siten aiheuttaa terveysriskin ihmisille. Sokeritoukat sen sijaan eivät levitä tauteja. Tietyissä tapauksissa sokeritoukat voivat aiheuttaa allergiaa. Muulla tavoin niiden ei voi katsoa voivan vahingoittaa ihmistä.

Sokeritoukat aiheuttavat vain rajoitetusti aineellisia vahinkoja. Sokeritoukat syövät tärkkelys- ja proteiinipitoista ravintoa. Kyse voi olla vanhoista hiuksista ja ihojäämistä, aamiaismuroista ja eläinten ravinnosta tai pahimmassa tapauksessa kirjojen sitomiseen käytetystä liimasta tai tapettiliisteristä. Viimeisimpänä mainitut tapaukset voivat tietenkin tuoda mukanaan myös aineellisia vahinkoja.

Sokeritoukat voivat valitettavasti houkutella paikalle muita huomattavasti haitallisempia haittaeläimiä, kuten turkiskuoriaisia, jotka voivat puolestaan aiheuttaa suuria vaurioita vaatteille, tekstiileille ja huonekaluille.

Jotkut miettivät, ovatko sokeritoukat vaarallisia kotieläimille. Eivät ole. Sokeritoukat eivät myöskään ole myrkyllisiä syötyinä, joten koiria, kissoja tai muita lemmikkejä ei tarvitse suojata niiltä millään tavalla.

Toisin sanoen, sokeritoukat eivät ole vaarallisia, mutta niistä voi silti haluta päästä eroon.

Haluatko sokeritoukkien asiantuntijaksi? Tutustu kattavaan sokeritoukkaoppaaseemme ja lue, miten pääset niistä eroon.

Copyright © 2024 Stick AB
To top