Turkiskuoriaiset: äärimmäinen opas

Turkiskuoriaiset: äärimmäinen opas

Englanniksi turkiskuoriaisia kutsutaan nimellä "carpet beetle" – luultavaksi siksi, että asuntoon päädyttyään käy mielellään mattojen kimppuun. Turkiskuoriaiset syövät myös vaatteita ja joissakin tapauksissa huonekaluja. Onneksi turkiskuoriaiset lisääntyvät vain kerran vuodessa, keväällä. Toisin sanoen turkiskuoriaisista on suhteellisen helppo päästä eroon, jos tietää, mitä tekee. Ja me kerromme, miten sinun tulee toimia.

 

Sisältö:

 1. Tietoa turkiskuoriaisista
 2. Turkiskuoriainen vai koi
 3. Turkiskuoriaisen tunnistaminen
 4. Turkiskuoriaisten torjunta
 5. Siivouksen tarkistuslista
 6. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet
 7. Lisätietoa turkiskuoriaisista

 

Tietoa turkiskuoriaisista

Turkiskuoriainen on kovakuoriainen (Attagenus Pellio), noin 5 mm pitkä ja sillä on musta tai rusehtava kuori. Turkiskuoriaiset hakeutuvat usein sisätiloihin munimaan. Munista kuoriutuvat toukat ovat noin 10 mm pitkiä, niillä on ruskea tupsu, ruskeanmusta kuori ja keltaiset jaokkeet.

Luonnossa lintujen ja eläinten pesissä elää monia turkiskuoriaislajeja ja muita tekstiilejä syöviä hyönteisiä. Ne käyttävät ravinnokseen esimerkiksi kuolleita hiiriä, rottia, hyönteisiä tai muuta orgaanista materiaalia. Turkiskuoriaiset ovat hyvä lentäjiä, joten ne monesti vain lentävät sisälle taloihin ja asettuvat asumaan lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa etsiessään ravintoa toukille.

Talon sisällä turkiskuoriainen kiinnittää huomionsa usein orgaanisiin tekstiileihin, jotka sisältävät villaa, turkista, untuvaa tai höyheniä. Englanniksi turkiskuoriaisen nimi on "carpet beetle", luultavasti siksi, että ne pitävät matoista.

Turkiskuoriaisten toukkavaihe kestää kuudesta kuukaudesta kolmeen vuoteen. Sinä aikana ne voivat vaurioittaa vakavasti vaatteita ja tekstiileitä ja aiheuttaa kalliita vahinkoja.

 

Turkiskuoriainen vai koi?

Tutki vauriota / reiän reunaa. Jos reuna on tasainen, kyse on turkiskuoriaisen toukasta. Jos reuna sen sijaan on pörröinen, kyse on koin toukasta (lue lisää koista).

 

Turkiskuoriaisen tunnistaminen

Turkiskuoriainen (Attagenus pellio) on kovakuoriainen, jolla on musta tai tummanruskea kiiltävä kuori.

Kuoriainen on n. 5 mm pitkä ja sen selässä on kaksi vaaleaa täplää. Toukkavaiheessa turkiskuoriainen syö tekstiilejä ja luonnonmateriaaleja, kuten villaa, nahkaa ja untuvaa.

Toukka on noin 10 mm pitkä, sillä on musta/ruskea kuori, jaokkeiden kohdalla on keltaista ja toukan takapäässä on keltainen/kellertävänruskea tupsu. 

Turkiskuoriaisen munat ovat ryppäissä, muistuttavat hienojakoista soraa, ovat maidonvalkeita ja hieman karvaisia.

Joskus turkiskuoriainen sekoitetaan vaatekoihin, sillä ne tuottavat samantapaisia vaurioita. 

 1. Vaatekoi (Tineola bisselliella): keltaisen tai kullanhohtoisen värinen koiperhoinen/koisa, joka toukkavaiheessaan syö tekstiilejä ja luonnonmateriaaleja, mieluiten villaa. Lisätietoa koista.
 2. Turkiskoi (Tinea pellionella): muistuttaa vaatekoita, mutta turkiskoin toukat syövät ainoastaan turkiksia ja tuotteita, joissa on luonnonkarvaa. Lisätietoa koista.

Turkiskuoriainen, Attagenus pellio

Kuva: Turkiskuoriainen, Attagenus pellio [Udo Schmidt / CC-BY-2.0]

Turkiskuoriaisten torjunta

Turkiskuoriaisista on suhteellisen helppo päästä omatoimisesti eroon, mutta se vaatii hieman työtä. Siivousohjeita on siivouksen tarkistuslistassa alla. Seuraavat asiat ovat tärkeitä torjunnassa:

1. Siivous

Siivoa huone perusteellisesti: imuroi, pyyhi pinnat kostealla liinalla ja kuivaa, pese tekstiilit jne. Lisätietoa on siivouksen tarkistuslistassa.

2. Hyönteisten torjunta-aine

Hyönteissuihke ryömivien tai lentävien hyönteisten torjuntaan alkaa torjua turkiskuoriaisia välittömästi. Tulee käyttää paikassa, jossa turkiskuoriaisia on havaittu.

3. Eteerinen öljy

Punaseetriöljy on ympäristöystävällinen tapa tehdä jostakin paikasta vähemmän houkutteleva turkiskuoriaisille ja muille pienille hyönteisille. 

4. Liima-ansat

Yksinkertaiset liima-ansat, jotka sijoitetaan paikkoihin, jossa turkiskuoriaiset liikkuvat, nappaavat turkiskuoriaisia kätevällä tavalla.


 Toista: suorita torjuntatoimenpiteet uudelleen kuukauden kuluttua, jotta ongelman palaaminen on epätodennäköisempää.

 


 

Siivouksen tarkistuslista

Seuraavat vaiheet ovat tärkeitä, jotta turkiskuoriaiset voidaan menestyksekkäästi poistaa esimerkiksi vaatekomerosta tai vaatteidensäilytyslaatikoista:

 1. Ota kaikki vaatteet ja muut orgaaniset asiat pois komerosta/kaapista/laatikosta.
 2. Jäähdytä (-18 astetta neljä vuorokautta) tai kuumenna vaatteita (60 astetta 30 minuuttia) pesukoneessa, kuivausrummussa, kuivauskaapissa, uunissa tai silitysraudalla.
 3. Ole erityisen huolellinen vaatteissa olevien taskujen, saumojen, käänteiden sekä tyynyjen ja patjojen saumojen kanssa.
 4. Imuroi tila huolellisesti, etenkin nurkista ja raoista. Pakasta pölypussi, kun olet valmis.
 5. Suihkuta listoille ja nurkkiin hyönteistentorjunta-ainetta tai punaseetriöljyä, jotka torjuvat turkiskuoriaisten toukkia.
 6. Pyyhi sen jälkeen koko tila saippuavedellä ja kuivaa. Se vähentää toukkien mahdollisuuksia säilyä hengissä entisestään. Ole erityisen huolellinen rakojen, listojen, patjojen saumojen ja vastaavien kohdalla.

Ongelman uudelleenmuodostumisriskin vähentämiseksi on hyvä asettaa liima-ansoja tai punaseetrituotteita huoneeseen. Lisätietoa on kohdassa ennaltaehkäisevät toimenpiteet.

 

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet

Siivous: Puhdista vaatekomerot perusteellisesti tasaisin väilajoin. Ravistele vaatteita, imuroi, pyyhi kuivaksi ja suihkuta hyönteiskarkotinta. Pidä vaatekomerot ja muut vaatteidensäilytystilat puhtaina. Älä ikinä aseta likaisia vaatteita vaatekomeroihin.

Karkotteet: Aseta punaseetrituotteita (esim. punaseetrikuutioita) vaatekomeroihin ja laatikoihin. Kyse on ekologisesta ja erittäin tehokkaasta tavasta torjua turkiskuoriaisia, turkiskuoriaisten toukkia ja monia muita haittaeläimiä. Vaatteiden säilytyspaikkaan asetettavia liima-ansoja on myös hyvä käyttää, sillä silloin sinulla on mahdollisuus napata turkiskuoriaiset ennen kuin ne munivat ja aiheuttavat toukkaongelman.

Tyhjiösäilytys: Käytä tyhjiöpusseja suosikkivaatteille, neuleille, päiväpeitteille, turkiksille ja muille vaatekappaleille, joita ei käytetä niin usein mutta jotka voivat muutoin joutua hyökkäyksen kohteeksi. Monet eivät pese käytettyjä villavaatteita jokaisen käyttökerran jälkeen, ja silloin voi olla tärkeämpää käyttää karkotteita tai säilyttää vaatteita tyhjiöpakkauksissa.

Kesä/tuuletus: Jos et käytä ansoja tai punaseetrituotteita turkiskuoriaisten aktiiviseen torjuntaan, sinun tulee olla varovainen tuulettaessasi ja mielellään käyttää hyönteisverkkoja. Ole erityisen varovainen kesäkuukausina, sillä turkiskuoriaiset ovat silloin aktiivisimmillaan. On hyvä käyttää ansoja sisälle päässeiden turkiskuoriaisten pyydystämiseen.

 

Lisätietoa turkiskuoriaisista

Turkiskuoriainen on kovakuoriainen (Attagenus Pellio), noin 5 mm pitkä ja sillä on musta tai rusehtava kuori. Turkiskuoriaiset hakeutuvat usein sisätiloihin munimaan. Munista kuoriutuvat toukat ovat noin 10 mm pitkiä, niillä on ruskea tupsu, ruskeanmusta kuori ja keltaiset jaokkeet.

Suomessa esiintyy monia turkiskuoriaislajeja, kuten "tavallinen" turkiskuoriainen, ruskoturkiskuoriainen ja vyöturkiskuoriainen. Tavallista turkiskuoriaista esiintyy luonnollisesti Suomessa, mutta muut mainitut lajit ovat haitallisia vieraslajeja ja selviävät vain sisätiloissa. Niitä voi saada matkoilta tai esimerkiksi käytettyjen vaatteiden mukana.

Turkiskuoriainen lisääntyy keväällä, jolloin naaras laskee noin 50–100 munaa. Siten turkiskuoriainen lisääntyy suhteellisen hitaasti moniin muihin haittaeläimiin verrattuna, sillä sen lisääntymissykli on vuoden mittainen ja se laskee suhteellisen vähän munia.  

Turkiskuoriaisen munat kuoriutuvat ja muuttuvat toukiksi 6–22 päivässä riippuen lämpötilasta. Mitä lämpimämpää on, sitä nopeammin ne kuoriutuvat. Toukkavaihe, jolloin turkiskuoriaisen toukka käyttää ravinnokseen vaatteita ja tekstiilejä, kestää kuudesta kuukaudesta kolmeen vuotta. Jos ravintoa on runsaasti ja lämpötila edullinen, toukkavaihe on lyhyempi eli suunnilleen kuusi kuukautta.

Turkiskuoriainen on yksi harvoista alun perin Euroopasta kotoisin olevasta haittaeläimestä. Se on levinnyt ihmisten mukana moniin paikkoihin maailmassa.

 

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top