Punaseetri – näin se toimii

 

Kynäkataja Juniperus Virginiana

Kynäkataja (josta käytetään monesti kauppanimeä punaseetri) oli 1950-luvulle asti yleisin haittaeläinten torjunta-aine Yhdysvalloissa. Sen jälkeen alettiin käyttää yhä enemmän myrkkyjä tai jalostettuja tuotteita. Viime vuosina punaseetrituotteiden suosio on jälleen lähtenyt nousuun, sillä "hellävaraisten" torjuntatapojen kysyntä on lisääntynyt – etenkin Suomessa. Mutta miten ne toimivat?

Kynäkataja (Juniperus virginiana) on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva puulaji, jota viljellään nykyään kaikkialla maailmassa sen hienon puun ja erityisominaisuuksien ansiosta. Esimerkiksi monet huonekalut ja useimmat lyijykynät valmistetaan tästä puulajista. Lisäksi sen sisältämää öljyä käytetään muun muassa kosmetiikassa, hajusteissa, elintarvikkeiden aromeissa, jalkineiden lesteissä, puhdistusaineissa ja haittaeläinten torjunta-aineissa.

Näin punaseetriöljy toimii

Kynäkatajan öljy eli punaseetriöljy on puun ainesosista kiinnostavin haittaeläinten torjunnassa. Tietyt punaseetriöljyn kemialliset ainesosat karkottavat koita, sokeritoukkia, turkiskuoriaisia, torakoita ja jopa muurahaisia. Öljy koostuu muiden havupuuöljyjen tapaan pääasiassa terpeeneistä. Sedreeni-niminen terpeeni antaa punaseetriöljylle sen raikkaan luonteenomaisen tuoksun. Alkoholi sedroli pyöristää tuoksua ja auttaa tuoksua leviämään. Öljyn sisältämät monoterpeenit α- ja β-tujoni puolestaan ovat myrkyllisiä vaatekoin toukille ja pienille haittaeläimille, kuten sokeritoukille. 

Myös itse puu vapauttaa haittaeläimille myrkyllistä öljyä, joten sillä ei ole väliä, käytätkö kynäkatajasta valmistettuja puutuotteita vai jalostettua punaseetriöljyä. Massiivipuutuotteiden etuna on se, että öljyä haihtuu pitkän aikaa. Öljysuihkeen etuna puolestaan on vahva ja välitön vaikutus.

Luonnonmukainen ja uusiutuva

Punaseetriöljy on täysin luonnollinen tuote, jota lisäksi tuotetaan usein puusta höyrytislaamalla, jossa kuivaksi tislattua puuta käytetään itse prosessin polttoaineena. Näin ollen tuote on myös ympäristöystävllinen ja uusiutuva.

Öljyn koostumus ja ominaisuudet vaihtelevat sen mukaan, onko öljy peräisin ydinpuusta, neulasista vai kaarnasta. Ydinpuusta saatava öljy on laadultaan parasta, minkä vuoksi verkkokaupassamme myydään ainoastaan ydinpuusta peräisin olevaa öljyä.

Punaseetrikuutiot, -kuulat, -renkaat vai -palikat?

Punaseetrituotteen muodolla ei oikeastaan ole merkitystä haittaeläinten torjunnassa. Ainoa marginaalinen ero on se, että tietyn muotoisten tuotteiden ilmaan kosketuksissa oleva pinta-ala on muita tuotteita suurempi, jolloin ympäröivään ilmaan haihtuu hieman enemmän öljyä.

Muodolla on kuitenkin käytännön merkitystä:

  • Kuutiot pysyvät siellä, minne ne asetetaan
  • Kuulat ovat käytännöllisiä vaatepusseissa ja vastaavissa
  • Renkaat voidaan ripustaa esimerkiksi ripustimeen
  • Palikat kuivuvat muita vaihtoehtoja hitaammin
  • Hakepussit ovat koristeellisia ja helppoja ripustaa

Lopuksi vielä vinkki, josta on hyötyä halutusta muodosta huolimatta. Tuoksun hälveneminen tarkoittaa, että punaseetrituotteesta enää haihdu öljyä ja sen tuholaistorjuntateho on alentunut. Hio puupalaa hieman ja lisää muutama pisara puhdasta punaseetriöljyä, joka imeytyy puuhun. Näin punaseetrituotteeseen saadaan uutta eloa. Tällä menetelmällä voit säilyttää punaseetrituotteidesi tehon pidempään!

 

Pääkuva: Kynäkataja, Juniperus virginiana [©Famartin, CC BY-SA 3.0]

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top