Rottien torjunta – kaikki tietämisen arvoinen

Rottien torjunta rotta

Rotat elävät ihmisten rinnalla, levittävät sairauksia ja tuhoavat omaisuutta. Rottien torjunta tarkoittaa rottien poistamista paikoista, joissa ne aiheuttavat tuhoa, aina elintarvikkeiden käsittelylaitoksista koteihin. Me käsittelemme modernin rottien torjunnan kaikki osa-alueet ja kerromme, mitä sinä itse voit tehdä.

 

Sisältö:

 1. Rottien torjunnan uudet säännöt
 2. Eri rottientorjuntatavat
 3. Tyypillisiä rottaongelmia
 4. Vastuu rottien torjunnasta
 5. Rottaongelman yllättäessä
 6. Rottia torjuvia yrityksiä
 7. Fiksu tapa torjua rottia itse

 

Rotat elävät ja ovat aina eläneet ihmisten rinnalla. Rotat yksinkertaisesti vain viihtyvät ihmisten luomissa ympäristöissä. Ihmisten rakentamat talot, viemärijärjestelmät ja muut rakennelmat tarjoavat rotille suojaa petoeläimiltä. Lisäksi ihmisten jätteet tarjoavat lähes rajoittamattomasti ravintoa.

Rotat ovat nopeasti kasvava ongelma. Suurin rottien torjuntaan keskittyvä yritys Anticimex on ilmoittanut, että suoritetut rottien torjuntakerrat Ruotsissa ovat lisääntyneet peräti 67% vuosien 2013 ja 2016 välillä.

Valitettavasti rottien läsnäolo aiheuttaa sekä terveydellisiä riskejä että aineellisia vahinkoja. Tämä on johtanut siihen, että ihmisistä on tullut pakon sanelemana parempia rottien torjunnassa, jätevesijärjestelmien suunnittelussa, elintarvikkeiden käsittelyssä, logistiikkaketjujen luomisessa sekä kotiensa järjestämisessä.

 

​Rottien torjunnan uudet säännöt

Viime vuosina rotanmyrkkyjen käyttöä on alettu säännellä yhä tiukemmin. Ensin rotanmyrkyt kiellettiin yksityiskäyttäjiltä ja maanviljelijöiltä, joilla ei ole lisenssiä. Sittemmin lisenssejä koskevat säännöt ovat tiukentuneet ja torjuntayrityksiä koskevat vaatimukset koventuneet. Lyhyesti sanottuna lisenssit ovat nykyään aiempaa kalliimpia ja niitä on vaikeampi saada. Lisäksi rotanmyrkkyjen käytölle on nykyään esitettävä enemmän syitä, ja niitä saa käyttää vain erittäin rajoitetun ajan.

Myös ammattimaisten rotantorjuntayritysten, kuten Anticimexin, on nykyään vaikeampi saada lupaa käyttää myrkkyä.  Uudet säännöt edellyttävät nykyään myös sitä, että haittaeläimien esiintyminen tulee varmistaa ennen myrkyn käyttämistä uudelleen. Näin pitää tehdä joka kuudes viikko. Tämä on luultavasti ollut osasyynä sille, että Anticimex on nostanut rotantorjunnan hintaa. Hinnat ovat nousseet peräti 150 %.

Summa summarum, rotanmyrkkyjen aika on ohi. Nyt yhä useampi luottaa myrkyttömiin rotantorjuntatapoihin, huolimatta siitä, ovatko he tehneet valinnan itsenäisesti vai pakon sanelemana.

 

Eri rottientorjuntatavat

Kuten sanottua, rotanmyrkyt (eli ns. kemiallinen torjunta) on ollut jo pitkään vallalla rottien torjunnassa. Rotanmyrkyistä on tullut yhä säännellympiä ja samalla niiden käytöstä on tullut huomattavasti kalliimpaa myös ammattimaisille rotantorjujille. Torjuntayritykset käyttävät yhä rotanmyrkkyjä tietyissä määrin, mutta muunlaiset rotantorjuntatavat ovat alkaneet vallata tilaa.

Kehitys on kulkenut kohti automaattisia ja mekaanisia ansoja, joista mainittakoon viemäriverkostoon asennettava Wisecon Wisetrap ja minne tahansa asennettava Goodnature A24.

Yhteiskunnan verkostoitumisen vanavedessä myös verkkoon yhteydessä olevat rotanloukut ovat kasvattaneet suosiotaan. Wi-Fi-yhteydellä varustettuja rotanloukkuja on tarjolla nykyään myös monilla kuluttajamarkkinoilla, esimerkiksi Yhdysvalloissa ja joissakin Länsi-Euroopan maissa.

Ei myöskään sovi unohtaa ennaltaehkäiseviä ja rakennusteknisiä toimenpiteitä, jotka ovat tulevaisuudessa myrkkyjen vähenevän käytön myötä yhä tärkeämpiä. Proaktiivisessa rottien torjunnassa voi olla kyse mistä tahansa aina materiaalivalinnoista ristikoihin ja  tiivistemateriaaleihin, jotta rotat eivät pääse tunkeutumaan sisään rakoja ja muita tavallisesti käyttämiään reittejä pitkin.

Rotanmyrkkyä

Kuva: Rotanmyrkkyä, ©Stick.fi

Jätevesikaivo älykkäällä rotanloukulla

Kuva: Jätevesikaivo älykkäällä rotanloukulla, ©Stick.fi

Tyypillisiä rottaongelmia

Rotat viihtyvät ja kukoistavat viemäreissä. Viemäriverkoston käytävät tarjoavat hyvää suojaa. Samalla viemäriin kulkeutuva ruoka ja rasva tarjoavat hyvin ravintoa. Kiinteistön ulkopuolella viemärissä olevat rotat ovat kunnan vastuulla. On kuitenkin hyvä olla huuhtelematta ruokaa ja rasvaa viemäriin, jotta voidaan minimoida riski sille, että rotat ottavat omat viemäriputkesi kodikseen.

Elintarvikkeiden käsittely ja ruokaa käsittelevät yritykset ovat jättipotti rotille. Periaatteessa ne voivat löytää elintarvikkeiden tuotanto- ja käsittelyketjusta loputtomasti ravintoa. Se voi johtaa jättimäisiin rottapopulaatioihin, mikäli ennaltaehkäiseviä ja aktiivisia toimenpiteitä ei suoriteta. Elintarvikkeiden käsittelylle asetetaan suuria vaatimuksia, jotta voidaan varmistaa muun muassa se, että rotat eivät likaa ruokaa.

Erityisessä vaarassa on maatalous, ennen kaikkea karjatalous ja muu toiminta, jossa käsitellään eläinten ruokaa, sekä viljantuotanto. Ei ole epätavallista, että rotat aiheuttavat suuria ongelmia maataloudessa esimerkiksi likaamalla rehua tai jyrsimällä kuljetushihnoja poikki.

Rottapopulaation kasvaminen aiheuttaa yhä useammin ongelmia kodeissa. Talon- ja asunnonomistajien kannalta rottaongelma on ikävä. Öisen rapinan aiheuttamien uniongelmien lisäksi epämiellyttävä haju, aineelliset vahingot tai pahimmassa tapauksessa tulipalot voivat aiheuttaa suuria ongelmia.

Uudisrakennusten rakentaminen häiritsee monesti rottia ja saa ne muuttamaan toiseen paikkaan. Tämä on erityisen tavallista kaupungeissa, kun muutoksia tehdään jätevesijärjestelmiin ja kokonaisiin kortteleihin. Silloin rotat yksinkertaisesti vain kulkevat aiemmin rotattomille alueille ja alkavat aiheuttaa ongelmia.

Myös remontit johtavat monesti rottien määrän lisääntymiseen. Tämä johtuu siitä, että rakennusmateriaaleja (ja monesti muita asioita) sisältävät kontit houkuttelevat rottia puoleensa. Itse remontointi saattaa myös pelottaa rotat esiin ja saada ne etsimään uusia asuinpaikkoja, esimerkiksi jos vesi- ja viemärijärjestelmään tehdään muutoksia tai jos rakennuksen anturan päällä ajetaan.

 

Vastuu rottien torjunnasta

Kiinteistön omistaja on vastuussa rottaongelmasta. Kerrostalossa omistaja tai yhtiö on vastuussa, kun taas omakotitaloissa ja rivitaloissa asukkaat ovat yleensä vastuussa. Yleisesti ottaen kotivakuutukset kattavat rottaongelmat, ja usein ihmisillä on oikeus pyytää apua ammattimaiselta torjuntayritykseltä.

Kunnilla on vastuu rottaongelmista vesijohto-/viemäriverkostossa. Vastuu ei kuitenkaan koske kiinteistöjen sisällä olevia putkia.

Suuren riskin alueilla, kuten esimerkiksi lähellä paikkaa, jossa käsitellään elintarvikkeita, rottien esiintymistä tulee ennaltaehkäistä siinäkin tapauksessa, että mitään rottaongelmaa ei ole havaittu. Tätä säännellään monilla aloilla. Ympäristö- ja terveysviranomaiset ovat esimerkiksi asettaneet vaatimuksia ravintoloille. Elintarvikkeiden turvallisuudelle ja oikealle käsittelylle asetetaan korkeita vaatimuksia, jotka saattavat sisältää myös ennaltaehkäisevät rottientorjunnan

 

Rottaongelman yllättäessä

Jos omistamassasi kiinteistössä tai asunnossasi on rottaongelma, sinun tulee ensin tarkistaa, kattaako vakuutuksesi rottien torjunnan. Jos se ei kata sitä, voit joko ottaa yhteyttä torjuntayritykseen tai yrittää torjua rottia itse.

On mahdollista saada lupa käyttää rotanmyrkkyjä rottien torjuntaan. Pitkää koulutusta ja usean vuoden kokemusta ei uskomuksista huolimatta tarvita. Esimerkiksi maanviljelijä, jolla on lupa käyttää kasviensuoja-ainetta (luokka 1 L), voi Ruotsissa saada luvan käyttää rotanmyrkkyä Arbetsmiljöverketiltä. Jos sinulla ei ole lupaa käyttää kasviensuoja-ainetta, voit osallistua 3,5 päivää kestävälle kurssille, jonka suoritettuasi sinulla on oikeus käyttää kemiallisia torjunta-aineita rottia ja monia muita haittaeläimiä vastaan asuintaloissa ja yleisillä alueilla. LRF pyrkii Ruotsissa luomaan lyhyemmän kurssin, joka keskittyy yksinomaan rottiin ja hiiriin.

 

Rottia torjuvia yrityksiä

Muutamia Suomessa toimivia rottia torjuvia yrityksiä:

 • Antitec 
 • Anticimex
 • Espoon tuholaistorjunta
 • P-K:n Hyönteistorjunta
 • Pohjolan Desinfiointi (Podoy)
 • Rentokil
 • Suomen Tuholaispalvelu
 • Tuholaistorjuja

Kerro toki, jos jokin torjuntayritys puuttuu listaltamme. Voit myös pyytää kotikunnaltasi tietoja paikallisista rotantorjuntayrityksistä. Kunnat ovat yleensä valmiita auttamaan, sillä niiden intresseissä on, että saat tarvitsemaasi apua.

Ammattimainen apu on kätevää, mutta usein kallista. Periaatteessa saman asian voi tehdä itse käyttämällä oikeita tuotteita ja opiskelemalla hieman. Sillä poikkeuksella, että et saa käyttää rotanmyrkkyjä.

 

Fiksu tapa torjua rottia itse

Yksityishenkilöt, maanviljelijät tai kiinteistönhoitajat voivat torjua rottia myös itse ilman mitään lupavaatimuksia tai erityisiä koulutuksia. Kunhan he eivät vain käytä myrkkyjä sisältäviä tuotteita.

Fiksujen ja myrkyttömien rotantorjuntatuotteiden markkinat ovat kasvamassa räjähdysmäisesti nyt, kun EU:ssa vaaditaan rotanmyrkyistä luopumista. Alla on lueteltu muutamia fiksuja tuotteita, ja lisää on tulossa piakkoin!

 

Haluatko rotta- ja rotantorjunta-asiantuntijaksi? Tutustu rottaoppaaseemme.

 

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top