Rotat: äärimmäinen opas

Rotat: äärimmäinen opas

Rotat viihtyvät erinomaisesti ihmisten luomissa ympäristöissä. Ihmisten roskien seassa on paljon ravintoa, ja jätevesiputket sekä talojen ympärillä olevat piilopaikat tarjoavat suojaa ja hyvän asuinpaikan. Rotat lisääntyvät nopeasti. Yksi ainoa naaras voi synnyttää 100 rotanpoikasta yhdessä vuodessa. Oppaamme osoittaa, miten rotista voi päästä eroon.

 

Sisältö:

 1. Tietoa rotista
 2. Rotat ja tautien leviäminen
 3. Rottaongelman havaitseminen
 4. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet
 5. Näin rotat eivät pääse sisään viemäriputkia pitkin
 6. Rottien torjunta
 7. Apua on tarjolla
 8. Lisätietoa rotista

 

Tietoa rotista

Rotat osaavat löytää tiensä talojen sisään mitä vaikuttavimmilla, odottamattomimmilla ja mahdottomilta tuntuvilla tavoilla. Ne voivat muun muassa kiivetä usean kerroksen pituisen matkan pystysuoran jätevesiputken sisällä, hypätä metrin ponnistamatta ja tunkeutua vain 20 mm reiän läpi (ja vieläkin pienemmän, jos rotta ei vielä ole täysikasvuinen).

Rotat osaavat sopeutua ympäristöönsä tavalla, joka muistuttaa ihmistä. Yleisintä rottalajia, isorottaa, esiintyy kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. Lisäksi rotta viihtyy valitettavasti monista muista eläimistä poiketen valitettavasti ihmisten lähellä, kaatopaikoilla, viemäreissä, ladoissa ja kellareissa. Ne voivat myös olla aggressiivisia ja jopa hyökätä ihmisten kimppuun, jos ne tuntevat olonsa uhatuiksi.

Rotat syövät melkein kaikkea, aina hedelmistä ja jyvistä kastematoihin. Ne elävät laajoissa itse kaivamissaan käytäväjärjestelmissä, jossa on tiloja sekä ravinnolle että pesälle.

Brunråtta

Kuva: Isorotta, Rattus norvegicus [© Hans-Jörg Hellwig, CC-BY-SA-3.0]

 

Rotat ja tautien leviäminen

Rotat voivat levittää salmonellan kaltaisia tauteja virtsansa ja ulosteidensa kautta. Siten niiden katsotaan myös olevan haittaeläimiä. Ne voivat myös aiheuttaa aineellisia vahinkoja järsimällä rikki kirjoja tai jopa sähköjohtoja.

 

Rottaongelman havaitseminen

Rotat lisääntyvät erittäin nopeasti, joten on tärkeää, että rottaongelma havaitaan ja siihen reagoidaan mahdollisimman nopeasti. Seuraavat merkit voivat viitata rottiin kotona tai mökillä:

 1. Rotan jätökset muistuttavat suuria riisinjyviä, ovat tummanruskeita ja toiseen päähän suippenevia. Yksi rotta tuottaa jopa 40 jätöstä vuorokaudessa.
 2. Raapimisäänet yöllä viittaavat rottiin, mahdollisesti mustarottiin, jotka ovat erinomaisia kiipeilijöitä. Isorotat eivät ole yhtä hyviä kiipeilijöitä, mutta voit kuulla niiden jyrsintää ja juoksentelua.
 3. Jäljet pölyisissä paikoissa viittaavat rottiin. Voit yrittää ripotella hienoja jauhoja tai talkkia paikkaan, jossa epäilet rottien liikkuvan, ja tarkistaa seuraavana päivänä, onko sinne jäänyt jälkiä.
 4. Listoja, seiniä ja muita esineitä pitkin juoksentelevien rottien turkissa oleva rasva ja lika jättävät joskus jälkeensä hankausjälkiä ja rasvatahroja.
 5. Käytävät ovat yksi selvimmistä merkeistä, että rotat eivät ole vain käyneet paikassa vaan asettuneet taloksi.

 

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet

On olemassa monia asioita, joiden avulla voit ehkäistä rottaongelman joko osittain tai kokonaan. On tärkeä tiivistää raot, niin että rotat eivät pääse sisälle, poistaa asiat, jotka voivat toimia piilopaikkoina, sekä vähentää mahdollisten ravinnonlähteiden määrää.

 1. Paikallista mahdolliset aukot perustuksissa ja ilmanvaihtokanaviassa. Peitä ne metalliverkolla (silmäkoko 5 mm ja langan paksuus 0,7 mm). Rotta pääse läpi jo 20 millin reiästä, joten ole huolellinen. Voit myös käyttää erityistä 'rottia ja hiiriä torjuvaa tiivistemassaa'.
 2. Leikkaa ruoho lyhyeksi talon ympäriltä, sillä se poistaa tehokkaasti rottien suojapaikat ja jättää rotat alttiimmiksi vaaroille.
 3. Vältä pensaita, puita, köynnöksiä ja kasveja talon ulkoseinän lähellä. Myöskään halkopinoja tai ulkokalusteita ei tulisi säilyttää ulkoseinän lähellä, sillä rotat voivat yltää niiden kautta ylempänä talon seinässä oleviin aukkoihin.
 4. Älä ruoki lintuja tai kotieläimiä talon lähellä. Jos teet niin, varmista, että poistat jäänteet ruokkimisen jälkeen.
 5. Varmista, että roska-astian kansi menee kunnolla kiinni. Jos sinulla on komposti, se tulee sijoittaa kauas talosta ja pitää suljettuna. Siten vähennät rottien mahdollisuutta päästä ravinnon luokse.
 6. Älä jätä siemeniä esille varastoon/autotalliin.
 7. Pidä terassin ja muiden vastaavien rakennelmien alapuoli siistinä. Vältä sekasotkua yleisesti.

 

Näin rotat eivät pääse sisään viemäriputkia pitkin

On tavallista, että rotat asuvat ja oleskelevat viemäreiden lähellä. Putket tarjoavat suojaa ja ovat samalla erinomaisia kulkuteitä, joiden kautta rotat pääsevät nopeasti paikasta toiseen pedoilta suojattuna.

Toimimalla seuraavasti voit estää rottia käyttämästä kiinteistösi viemäriputkia:

 • Aseta ritilä avoimiin lattiakaivoihin esimerkiksi kellarin kaltaisissa tiloissa 
 • Varmista, että vesilukko on täynnä kaikissa kiinteistön lattiakaivoissa
 • Vaihda vuotavat/rikkinäiset vesilukot
 • Älä kaada rasvaa viemäriin, sillä se muodostaa kerrostumia ja houkuttelee rottia puoleensa
 • Poista käyttämättömät viemäriputket kiinteistöstä ja sen ympäriltä
 • Varmista, että viemäriputket ja kaivot ovat tiiviitä, esimerkiksi 'tiivistysmassalla'
 • Tiivistä kiinteistön putket ja johdot, esimerkiksi pesualtaiden kohdalla

Voi olla hyvä tietää, että kunta on vastuussa rottien torjunnasta kunnan viemäriputkissa (eli niissä paikoissa, jotka ovat tontin rajojen ulkopuolella). 

 

Rottien torjunta

Seuraavat ovat tärkeimmät tavat torjua rottia:

 1. Sähköiset rotanloukut : tappavat rottia voimakkailla sähköiskuilla kärsimystä aiheuttamatta. Niihin voi asettaa syötiksi esimerkiksi pekonia, savustettua lohta tai kissanruokaa. Mikäli hiiri jää loukkuun, loukun sisältö hävitetään kotitalousjätteiden mukana. Vain sisäkäyttöön, katso esim. sähköinen Aosion-rotanloukku.
 2. Automaattiset mekaaniset loukut : kehittyneitä järjestelmiä, jotka sopivat laajamittaisen rottaongelman torjumiseen tai torjuntaan suurella alueella. Ne viritetään CO2-patruunalla, minkä jälkeen ne nappaavat automaattisesti 24 saalista. Katso esim. Goodnature A24.
 3. Perinteiset rotanloukut: sijoita ansoja mielellään useita ympäri taloa, ansoja on saatavana sekä valmiilla syötillä että ilman syöttiä.
 4. Ultraäänikarkotin: hieman modernimpi tapa pitää rotat poissa. Ääni häiritsee rottia mutta ei ihmisiä tai lemmikkejä (kesyjä jyrsijöitä lukuun ottamatta).
 5. Sähkömagneettiset rotanpelotteet: lähettää pulsseja rakennuksen sähköjohtoja pitkin ja pelottelee siten rotat pois. Tämä on hyvä torjuntatapa, jos rotista halutaan eroon ilman rottien vahingoittamista tai kuolleiden rottien käsittelyä.
 6. Elävänä pyytävät ansat: tarkoittavat sitä, että sinun ei tarvitse vahingoittaa eläimiä vaan voit päästää ne vapaaksi luontoon kaukana talostasi. Rottien pyytäminen ja kuljettaminen voi olla stressaavaa sinulle, mutta ennen kaikkea rotille.
 7. Rotanmyrkky: tehokas, mutta tulee käyttää vasta, kun muut toimenpiteet ovat osoittautuneet riittämättömiksi, sillä myrkyn haju on rotista miellyttävä ja myrkky voi houkutella rottia ympäristöstä tai jopa vahingoittaa kotieläimiä. Voi myös käydä niin, että rotta kuolee talon sisällä ja alkaa haista (tämä on kuitenkin erittäin harvinaista, sillä myrkky on sellaista, että se saa rotat janoisiksi ja hakeutumaan ulos veden ääreen).

Torjuntatavasta riippumatta muista aina ennaltaehkäisevät toimenpiteet. Siten voit estää rottaongelmaa muodostumasta uudelleen. Jos et pääse yrityksistäsi huolimatta eroon rotista, ota yhteyttä torjuntayritykseen, joka suorittaa ammattimaisen saneerauksen.

Tutustu myös blogikirjoitukseen Goodnature-hiilidioksidiansasta, josta on viime vuosina tullut suosituin tapa torjua rottia ilman myrkkyjä suuressa mittakaavassa.

 

Apua on tarjolla

Ota huomioon, että asuntosi tilanteesta ja ongelman syystä riippuen apua voi hankkia eri paikoista:

 • Jos asut vuokralla, sinulla on oikeus vaatia kiinteistön omistajaa huolehtimaan saneerauksesta, ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä ja/tai omien toimenpiteiden maksamisesta.
 • Jos olet kiinteistön omistaja, tontti ja asunto ovat sinun vastuullasi, mutta kotivakuutusta voi yleensä hyödyntää avun pyytämisessä.
 • Jos rotat ovat peräisin kunnan viemäriverkostosta omalla tontillasi olevan rotankolon sijaan, ongelman korjaaminen on kunnan vastuulla. Tällaisessa tapauksessa ota yhteyttä kotikuntaasi ja ilmoita ongelmasta. Kyse voi olla myös putkessa olevasta reiästä, jonka korjaaminen on kunnan kannalta järkevää.

 

Lisätietoa rotista

Rotat ovat kaikkiruokaisia. Jos ne elävät luonnossa, ne käyttävät pääruokanaan yleensä kasvien osia, kuten siemeniä ja pähkinöitä. Iso- ja mustarotat syövät kaikkea, mitä me ihmiset syömme ja heitämme roskiin, mutta myös monia muita asioita, kuten paperia, muovia ja muuta. Kaikkiruokaisina rotat voivat maistaa melkein mitä tahansa, kuten jopa esimerkiksi sikoja tai nukkuvia ihmisiä.

Isorotat voivat kasvaa 20–25 cm pitkiksi, mahdollisesti jopa 30 cm pitkiksi (häntää ei ole laskettu mukaan). Urokset voivat painaa jopa puoli kiloa. Joskus on löydetty yksilöitä, jotka ovat painaneet lähes kilon. Rotat ovat yleensä ruskeita päältä ja harmaita alta. Niillä on pyöreät paksut korvat.

Rotilla on suippo nenä ja haljennut ylähuuli. Rotalla on 16 hammasta. Etuhampaissa ei ole juurta, ja ne jatkavat kasvuaan rotan koko eliniän ajan. Se on syynä myös sille, että rottien on pakko jyrsiä ja siten kuluttaa hampaita, niin että ne pysyvät sopivan pituisina.

Rotilla ei ole hikirauhasia, vaan kehon lämpötilaa säädellään siten, että verisuonet yltävät myös niihin kehon osiin, joissa ei ole karvapeitettä, kuten häntään.

Rottanaaraat synnyttävät yleensä 7–8 poikasta poikuetta kohti ja voi synnyttää jopa 12 tai enemmän. Jos ravintoa on paljon, rottanaaras voi saada uuden poikueen joka 3–4 viikko. Yksi naaras voi siis synnyttää yli sata poikasta vuodessa. Ja koska rotat tulevat sukukypsiksi jo 2–4 kuukauden iässä, ne voivat lisääntyä äärimmäisen nopeasti.

 

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top