Voiko haittaeläimiä torjua ekologisesti?

Blad angripna av skadeinsekter

Biologiset ja ekologiset vaihtoehdot ovat yhä tärkeämpiä. Niiden avulla me voimme suojella ympäristöä, lapsia ja kotieläimiä. Mutta voiko koita, muurahaisia, etanoita ja muita haittaeläimiä torjua tehokkaasti ilman kemikaaleja?

Ihmiset maksavat elintarvikeliikkeissä monesti hieman ylimääräistä luomutuotteista. Valitettavasti moni ajattelee yhä, että torjunta-aineiden kohdalla luomuvaihtoehdot eivät ole niin tehokkaita. Asia ei kuitenkaan ole näin. Näin ajatellaan erityisen paljon haittaeläinten torjunnassa, jossa on perinteisesti luotettu suuresti biosideihin ja myrkkyihin. 

 

Punaseetri hyönteisten torjuntaan

Sokeritoukkien, vaatekoin, turkiskuoriaisten, muurahaisten ja muiden ötököiden torjuntaan on olemassa ekologisia vaihtoehtoja, kuten punaseetrituotteet. Ne toimivat erityisen hyvin ennaltaehkäisevästi, etenkin vaatekoin ja sokeritoukkien kohdalla. Rajallisen haittaeläinongelman aktiivisessa torjunnassa ne toimivat tyydyttävästi.

 

Sukkulamadot etanoiden torjuntaan

Jos ajatellaan kaikkia mahdollisia haittaeläimiä ja tuotteita niiden torjuntaan, voimme löytää tapauksia, joissa luomutuotteet eivät ole vain yhä hyviä kuin kemialliset tuotteet vaan itse asiassa niitä tehokkaampia. Yksi esimerkki ovat etanoiden torjuntaan tarkoitetut sukkulamadot. Mikroskooppiset madot löytävät etanat pesistään, tartuttavat ne ja tappavat ne. Kyse on täysin biologisesta torjuntatavasta, joka ei vahingoita muita organismeja, eläimiä tai ihmisiä. Ja ennen kaikkea kyse on markkinoilla aiemmin olleita aineita ja tuotteita tehokkaammasta torjuntatavasta. Nykyään sukkulamatoja myydään myös muurahaisten torjuntaan, ja on todennäköistä, että lähitulevaisuudessa markkinoille tulee sukkulamatoja suurimmalle osalle tavallisia haittaeläimiä.

 

Itsetehdyt ansat, valepesät jne

Myös yksinkertaisia ansoja, valepesiä ja muita vastaavia vaihtoehtoja voi käyttää perinteisen torjunnan sijaan. Esimerkiksi ampiaisia voi torjua valeampiaispesällä, joka yksinkertaisesti pelottaa sopivaa pesäpaikkaa etsivät ampiaiset pois. Banaanikärpäsiä voi pyydystää itsetekoisella ansalla, joka sisältää vain vettä, etikkaa ja hunajaa. Nokkelat voivat rakentaa valepesiä ja ansoja, joita voi käyttää vuosien ajan ja jotka torjuvat haittaeläimiä aktiivisesti täysin ilman torjunta-aineita. Markkinoilla on myös monia luonnollisiin aineisiin perustuvia valmiita tuotteita, mikäli oman ansan rakentaminen ei houkuttele tai rakentamiseen ei ole aikaa.

 

Ammattimainen torjunta

Monilla suurilla torjuntayrityksillä on nykyään ympäristöystävällisiä torjuntatapoja, joita käytetään, kun ne ovat yhtä tehokkaita kuin kemialliset torjuntatavat. Vaihtoehtoisiin torjuntatapoihin kuuluvat muun muassa korkean tai alhaisen lämpötilan käyttö. Tällöin tila joko jäähdytetään tai lämmitetään, kunnes haittaeläin poistuu. 

 

Ekologisuuden tulevaisuus

Monet haluavat nykyään ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Sen vuoksi valmistajien on luotava järkeviä vaihtoehtoja. Toivomme ja uskomme, että haittaeläimiä ja hyönteisiä voi muutaman vuoden päästä torjua täysin ekologisesti alalla tällä hetkellä tapahtuvan kehityksen ansiosta. Pyrimme koko ajan etsimään tuottajia, jotka työntävät kehitystä eteenpäin ja uskaltavat panostaa ekologisiin vaihtoehtoihin. Siten voimme tarjota asiakkaillemme kattavaa luomutuotteiden valikoimaa.

 

Tekstin pääkuva: Sairastunut lehti [© Stick.se]

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top