Vaatekoin piilopaikat

Piilopaikat vaatekoi

Onko sinulla ollut ongelmia vaatekoin kanssa ja ihmettelet, mistä ne oikein tulevat? Me kerromme, missä koit piileskelevät luonnossa, miten ne tunkeutuvat talojen sisään ja mistä ne sen jälkeen löytävät piilopaikkoja kotonasi. Kun tiedät vaatekoin kaikki piilopaikat, koiongelmasta on helpompi päästä eroon.

 

Joka vuosi monet kärsivät vaatekoista, jotka vahingoittavat vaatteita, mattoja ja huonekaluja. Monissa tapauksissa vaikuttaa siltä, että vaatekoit ilmestyvät kuin tyhjästä. Asia ei kuitenkaan ole niin, sillä jos tietää mistä etsiä, koit voi yleensä löytää ja niiden aiheuttamat ongelmat ehkäistä.

 

Vaatekoin piilopaikat luonnossa

Luonnossa vaatekoit viihtyvät ennen kaikkea hylätyissä linnunpesissä (tai linnunpöntöissä), ampiaispesissä ja jyrsijöiden pesissä. Huolimatta siitä, asutko omakotitalossa vai asunnossa, vanhat linnunpesät ovat todennäköisin syy sille, että koit ovat löytäneet tiensä kotiisi. Joskus ne voivat elää myös raatojen sisällä, jolloin ne käyttävät ravinnokseen esimerkiksi karvoja tai höyheniä.


 Vinkki: suosittelemme vanhojen linnunpesien poistamista ennen lintujen pesimäaikaa (31.4.–31.7) tai sen jälkeen mm. sen välttämiseksi, että niistä tulisi vaatekoin pesiä. 


 

Näin vaatekoit tunkeutuvat talojen sisälle

Vaatekoit aiheuttavat ongelmia yleensä kesäkauden aikana. Lämmin ilma saa koit aktiivisimmiksi ja nopeuttaa niiden lisääntymistahtia (koinmunat voivat esimerkiksi kuoriutua 10 kertaa nopeammin kesällä kuin talvella). 

Tavallisin tapa saada vaatekoitartunta on se, että ne yksinkertaisesti lentävät sisään avoimesta ovesta tai ikkunasta:

  • Tuuletuksen aikana
  • Illalla, kun olet ulkona ja terassin ovi on auki

On myös suhteellisen tavallista, että vaatekoit tunkeutuvat sisään ilmastointikanavien tai esimerkiksi savupiipun savukanavan kautta. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että vaatekoit kukoistavat usein vanhoissa linnunpesissä puiden latvoissa ja talojen katoilla, jolloin koiden on helppo päästä sisään talossa olevista aukoista. 

Rivi-/kerrostaloissa on tavallista, että koit leviävät asunnosta toiseen rakennuksen eri osat toisiinsa yhdistävien ilmanvaihtokanavien kautta. Esimerkiksi koiongelma kellarikerroksessa tai jossakin toisessa asunnossa voi nopeasti aiheuttaa lukuisia muita ongelmia samassa rakennuksessa 

Second hand -tuotteet, ennen kaikkea vaatteet mutta myös huonekalut, matot jne., sisältävät joskus epätoivottuja yllätyksiä kointoukkien muodossa. Perusneuvo on olla tarkkaavainen vaurioiden, reikien ja toukkien jälkien suhteen. 

Second hand -tuotteet

Vaatekoin piilopaikat kotona

Koiperhoset hakeutuvat luonnonmateriaaleihin munimaan. Sen jälkeen kyseisistä materiaaleista tulee toukkien ravintoa. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki luonnonmateriaalia sisältävät vaatekappaleet, huonekalut ja tekstiilit voivat joutua koihyökkäyksen kohteeksi, esimerkiksi villaa, höyheniä, turkista tai nahkaa sisältävät tekstiilit.

Mitä enemmän ravintoa on, sitä houkuttelevampi paikka on vaatekoille, sillä toukat saavat silloin helpommin syötyä. Nukka, pöly, hiukset ja muu kodeissa imuroitava aines on jättipotti vaatekoille. 

On erityisen tavallista, että vaatekoit hakeutuvat komeroihin, säilössä oleviin hattuihin ja turkiksiin, mattojen alle ja muihin vastaavin paikkoihin, joita ei ehkä siivota yhtä usein tai säännöllisesti.

Joskus on itsestään selvää, mihin vaatekoit ovat asettuneet taloksi, mutta joskus ongelman alkulähteen paikallistaminen vie aikaa. Jotkut, joiden kanssa olemme puhuneet, ovat etsineet kuukausia ennen jonkin kauan sitten unohdetun ja kointoukkia kuhisevan hatun tai höyhenunisiepparin löytämistä.

 

Yksinkertainen tarkistuslista koita vastaan

Seuraavien tärkeiden ennaltaehkäisevien toimenpiteiden avulla voit päästä eroon vaatekoista kotonasi:

  1. Hyönteisverkot tuuletusikkunoissa ja -ovissa ovat helppo tapa vähentää riskiä kutsumattomien koiden lentämiselle sisään. 
  2. Muutaman koiansan pitäminen jatkuvasti kotona voi auttaa sinua nappaamaan yksittäiset sisälle löytäneet koit ennen kuin ne ovat ehtineet asettua aloilleen ja vaurioittaa vaatteita.
  3. Jos et ole löytänyt toistuvan koiongelman alkulähdettä, on hyvä idea asentaa hyönteisverkko tuuletusaukkoihin, jos niissä ei vielä ole tiheää verkkoa. 
  4. Tarkista huolellesi juuri ostamasi käytetyt vaatteet ja tekstiilit koiden varalta. Yritä etsiä esimerkiksi reikiä, toukkia tai munia.
  5. On aina fiksua pakastaa tai lämmittää hankitut käytetyt tuotteet, jotta voidaan varmistua siitä, että munia tai toukkia ei seuraa niiden mukana.
  6. Voi olla hyvä asia pitää punaseetrituotteita komeroissa ja muissa vaatteensäilytyspaikoissa. Ne suojaavat luonnollisella tavalla ja saavat koit välttämään kyseistä paikkaa.

 Vinkki: imuroi myös komerot, laatikot, mattojen alta ja pitkäaikaissäilytyksessä olevien tavaroiden keskeltä aina silloin tällöin. Se poistaa pölyn, nukan ja hiukset, jotka muuten lisäävät koiongelman syntymisen riskiä.


 

Tutustu oppaaseemme, jos haluat tietää enemmän vaatekoista ja siitä, miten niistä pääsee eroon

 

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top