Hiirten torjunta – toimi näin

Hiirten torjunta

Hiiret pilaavat elintarvikkeita ja voivat jyrsiä sähköjohtoja poikki ja aiheuttaa siten tulipaloja. Hiirten torjuminen tarkoittaa hiirten poistamista ympäristöistä, joissa ne aiheuttavat vahinkoja, ennen kaikkea kodeissa ja elintarvikkeiden käsittelyyn tarkoitetuissa paikoissa. Tässä on tietoja siitä, miten hiiriä torjutaan.

 

Sisältö

 1. Ennen torjuntatoimien aloittamista
 2. Hiirten torjunnan kolme vaihetta
 3. Suositellut hiirenloukut
 4. Vältettävät torjuntatavat
 5. Hiiriä torjuvia yrityksiä
 6. Haluatko lisätietoja?

 

Hiiret viihtyvät hyvin ihmisten luomissa ympäristöissä. Ihmisten rakentamat talot suojaavat pedoilta ja ennen kaikkea talvella antavat hiirille suojaa kylmyydeltä. Hiirten läsnäolo aiheuttaa sekä terveydellisiä riskejä että aineellisia vahinkoja. Sähköjohtoja järsineiden hiirten aiheuttamat tulipalot voivat olla hengenvaarallisia tai vähintäänkin erittäin kalliita. Hiiret voivat myös liata elintarvikkeita teollisuuskiinteistöissä, mikä saattaa johtaa siihen, että elintarvikkeita on hävitettäviä paljon.

 

Ennen torjuntatoimien aloittamista

Tarkista paikat, joihin hiiret tavallisesti voivat piiloutua. Sen avulla voit määrittää, kärsitkö oikeasti hiiriongelmasta vai et. Parasta on, että nämä paikat käydään läpi joka syksy/talvi, niin että mahdollisesti pesiytyneet hiiret havaitaan nopeasti. Torjuntatoimenpiteiden aloittaminen nopeasti ennen ongelman kasvamista suureksi tekee hiirten poistamisesta paljon helpompaa.

Katso, löydätkö jälkiä hiiristä. Etsi ennen kaikkea hiirten jätöksiä ja yritä päätellä, mitä kautta hiiret ovat voineet päästä sisälle, missä niiden pesä sijaitsee, missä ne liikkuvat ja kuinka monesta hiirestä suunnilleen on kyse. Nämä tiedot auttavat sinua mitoittamaan torjuntatoimet kulloisenkin hiiriongelman laajuuteen.

 

Hiirten torjunnan kolme vaihetta

Hiirten torjunnassa on yleensä kolme vaihetta. Sekä hiirten torjuntaan erikoistuneet yritykset että yksityishenkilöt voivat suorittaa nämä vaiheet.

1. Ensimmäisessä vaiheessa hiirten esiintymistä ennaltaehkäistään eri tavoin ja niiden pääsy talon sisälle estetään. Kyse on usein rakennusteknisistä toimenpiteistä, kuten verkkojen asentamisesta ja rakojen tiivistämisestä, niin että hiiret eivät pääsisi tunkeutumaan rakennuksen sisään. Siivoaminen ja kaiken hiirille ravinnoksi kelpaavan poistaminen on myös tärkeä ennaltaehkäisevä toimenpide.

2. Toinen vaihe tarkoittaa hiirten mekaanista torjuntaa.. Kyse on yksinkertaisesti erilaisten hiirenloukkujen asentamisesta (nämä loukut ovat yleensä mekaanisia, minkä vuoksi tätä vaihetta kutsutaan nimellä ”mekaaninen torjunta”). Loukkuja on kaikenlaisia, aina yksinkertaisista ja edullisista jousimekanismiloukuista kehittyneisiin sähköisiin ansoihin ja jopa Wi-Fi-yhteydellä varustettuihin hiirenloukkuihin tai hiilidioksidiansoihin.

3. Kolmas vaihe tarkoittaa torjunta-aineiden käyttöä eli hiirten kemiallista torjuntaa. Viime vuosina EU ja Suomen valtio ovat kiristäneet hiirimyrkkyjen käyttövaatimuksia – mitä myrkkyjä saa käyttää, kuka saa käyttää niitä ja missä laajuudessa. Tämän myötä yksityishenkilöiden käytössä ei enää ole toimivia hiirenmyrkkyjä. Myrkkyjen käyttö on samalla muuttunut kalliimmaksi torjuntayrityksille ja niiden käyttöön liittyy yhä tiukempia sääntöjä. Fokus on siten siirtynyt yhä enenevässä määrin mekaaniseen torjuntaan niin yksityishenkilöiden kuin myös ammattilaisten keskuudessa.

 

Suositellut hiirenloukut

Seuraavana on tuotteita, joita me suosittelemme hiirten torjuntaan. Listassa on kaikkea aina yksinkertaisista ja edullisista jousimekanismiloukuista verkkoyhteydellä varustettuihin ansoihin ja kehittyneisiin hiilidioksidiansoihin, joita Anticimexin kaltaiset torjuntayritykset käyttävät:

Tuote

Tyyppi

Hinta suunnilleen

RAPP2-hiirenloukku 2 kpl 

Jousimekanismiloukku

6.70 €

Victor® Electronic Mouse Trap

Sähköinen

41.80 €

Victor® Multi-Kill Electronic -hiirenloukku

Sähköinen, useammalle saaliille

107.20 €

Victor® Smart-Kill Wi-Fi -hiirenloukku

Sähköinen, Wi-FI-yhteys

77.50 €

Goodnature® A24 -rotan- ja -hiirenloukku

Mekaaninen/hiilidioksidi

215 €

 

Käytännön vinkkejä hiirenloukkujen parhaista käyttötavoista on hiirenloukkuja koskevien kysymysten ja vastauksen osiossa. Yksi tärkeä huomioon otettava seikka hiiriä pyydystettäessä loukusta riippumatta on syötti. Käytä hiirenloukussa oikeaa syöttiä, joka houkuttelee hiiriä tehokkaasti loukkuun.

Hiirenloukkua hankkiessasi lue tuotekuvaukset tarkoin ja varmista, että tuote sopii haluamaasi käyttötarkoitukseen. Sähköisiä hiirenloukkuja ei esimerkiksi tule käyttää ulkona tai lämmittämättömissä tiloissa.

Jos haluat miellyttävän ratkaisun tai ratkaisun, joka sopii mökille, jossa et voi tyhjentää ansoja säännöllisesti, tarjolla on kolme hyvää vaihtoehtoa, jotka pystyvät huolehtimaan torjunnasta osittain automatisoidusti. Yksi niistä Victor Multi-Kill Electronic -hiirenloukku, johon mahtuu 10 hiirtä kerralla, ja toinen Goodnature A24, joka on ulkokäyttöön tarkoitettu järjestelmä sekä hiirten että rottien torjuntaan ja joka tappaa 24 jyrsijää yhtä hiilidioksidipatruunaa kohden. 

Victor® Smart-Kill Wi-Fi -hiirenloukun voi yhdistää Wi-Fi-verkkoon. Siten voit pitää ansaa ja siihen jääneitä hiiriä silmällä missä tahansa älypuhelimellasi. Jos haluat lisätietoa näistä hiirenloukuista tutustu testeihin ja määritä, mitkä niistä sopivat omaan tilanteeseesi:

 

Vältettävät torjuntatavat

Emme suosittele seuraavanlaisia tuotteita hiirten torjuntaan:

 • Elävänä pyytävät ansat, sillä ne on tarkastettava päivittäin, ja itse asiassa uudet tiukemmat säännöt edellyttävät tarkastusta joka viides tunti!
 • Älä panosta myöskään ultraäänipelottimiin, sillä ne suojaavat vain rajoitetusti ja niiden teho voi myös laskea ajan myötä, etenkin, jos niitä ei yhdistetä muihin torjuntatapoihin.
 • Emme suosittele myöskään hiirenmyrkkyjä, sillä markkinoilla yhä olevat myrkyt eivät ole kovinkaan tehokkaita ja niiden vaikutukset ympäristöön ja muihin lajeihin ovat huolestuttavia. Nykyään markkinoilla on hyviä ja tehokkaita vaihtoehtoja hiirenmyrkyille.

 

Hiiriä kiinteistöissä torjuvia yrityksiä

Jos et halua, sinulla ei ole aikaa tai et voi itse torjua hiiriä, markkinoilla on monia yrityksiä, jotka voivat huolehtia siitä puolestasi. Seuraavat yritykset torjuvat hiiriä Suomessa:

 • Antitec 
 • Anticimex
 • Espoon tuholaistorjunta
 • P-K:n Hyönteistorjunta
 • Pohjolan Desinfiointi (Podoy)
 • Rentokil
 • Suomen Tuholaispalvelu
 • Tuholaistorjuja

Ammattiapu ratkaisee useimmiten hiiriongelman, mutta avun saaminen voi kestää ja yleensä se on pidemmän päälle kallista, mikäli hiiriongelma toistuu. Usein samat toimenpiteet voi tehdä itse käyttämällä oikeita tuotteita ja opiskelemalla hieman.

 

Haluatko lisätietoja?

Tutustu kattavaan hiirioppaaseen ja tule hiirten sekä niiden torjunnan asiantuntijaksi.

 

Liittyviä tuotteita
Copyright © 2024 Stick AB
To top